Trabzon'un Of ilçesinde her yıl İstiklal Marşı'nın 12 Mart 1921 Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul tarihi olan 12 Martta öğrenciler arasında geleneksel olarak istiklal Marşını güzel okuma yarışması yapılıyor. Bu yıl 9. düzenlenen  "İstiklal Marşı'nın Güzel Okuma Yarışması" Ali Yeşilyurt İmam Hatip Ortaokulu konferans salonunda yapıldı.

Yarışma öncesi İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu bir açılış konuşması yaptı. Müdür Kabahasanoğlu konuşmasında; “İlçemizde 9 yıldan beri geleneksel olarak düzenlediğimiz İstiklal Marşımızı güzel okuma yarışmalarına okullarımızda yaklaşık 1500 öğrencimiz katılmıştır. Bugün burada ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinden birinci olan öğrencilerimizin  İstiklal Marşını okumalarını izleyeceğiz. Bu vesile ile her tür ve kademede yarışmaya katılan ve İstiklal Marşımızın on kıtasını ezberleyen tüm öğrencilerimizi kutluyorum. Bu yarışmalardan maksadımız geleceğin teminatı olan çocuklarımıza milli, manevi değerleri benimsetmek; vatan, millet şuuru kazandırmaktır. İstiklal Marşı şiirden, edebiyattan öte cümleler itibariyle derinliği olan içinde ruhlardan kopup gelmiş cazibeleri barındıran bir güftedir. Sadece edebiyat kültürüne sahip olmakla  yazılabilecek bir şey değildir. Yıllar sonra 1936'da  Akif'in hasta yatağında  kendisini ziyaret eden bir dostuna İstiklal Marşı ile ilgili olarak söyledikleri gerçekten çok ilgi çekicidir. " İstiklal Marşı. O günler ne samimi, ne heyecanlı günlerdi. Fakat bir gün bile ümidimizi kaybetmedik, asla yeise düşmedik. Zaten başka türlü çalışabilir miydik? Ne topumuz vardı ne tüfeğimiz. Fakat imanımız büyüktü. O şiir, milletin o günkü heyecanının  kıymetli bir hâtırasıdır. O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değil milletimindir. O, milletin malıdır. Benim millete karşı en büyük hediyem budur. Sevgili gençler; İstiklal Marşını sevmek, ülkemizi sevmektir. İstiklal Marşını coşkuyla söylemek; ülkemize, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığımıza sahip çıkmak ise, onurumuza sahip çıkmaktır.

İstiklal Marşı ve bayrak törenlerinde bizlerin göstereceği ciddiyet ve coşkunun derecesi bize bırakılan yüce mirasa ne denli sahip çıktığımızın göstergesi olduğundan; bayrak törenlerine karşı her zamankinden daha duyarlı olmak, bağımsızlık sevdası ile bu toprağa düşmüş şehitlerimize karşı boynumuzun borcu olmalıdır. Konuşmamın sonunda hem bu yüce destanı yazan büyük üstadı , hem de yazdıran sayısız kahramanı rahmetle anarken; son sözü yine Üstad'a bırakıyorum. " Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın." dedi.
 
Konuşmanın ardından İstiklal Marşını Güzel okuma yarışması ilkokul, ortaokul ve lise kategorisi şeklinde gerçekleştirildi. Yarışmada öğrenciler ilk olarak yarışma sıralarını belirlemek için kura çekimi yaptılar. Kura çekiminin ardından öğrenciler kura sıralarına göre sahneye çıkıp yeteneklerini sergiledi.  Başarılı performans sergileyen öğrenciler dinleyicilerin beğenisini kazanırken jüri üyeleri değerlendirmede tatlı heyecan yaşadı.
 
Yarışmanın sonunda jüri üyelerinin değerlendirmesine göre İlkokul kategorisinde;  Şehit Öğretmen Ali Bulut İlkokulundan Ayşe Beyza Keleş1. olurken İsmail Yıldırım İlkokulundan Ayşe Nil 2. 28 Şubat İlkokulundan Ömer Melih Boz 3. oldu. Ortaokullarda ise 1. Ali Yeşilyurt İmam Hatip Ortaokulundan Ecrin Yağmur Karaaslan, 2. Hacıahmetoğlu Ortaokulundan Ömer Musab Kemaloğlu, 3. Pınaraltı Ortaokulundan Hatice Şevval Karabulut oldu. Liseliler arası İstiklal Marşını güzel okuma yarışmasında Of Fen Lisesinden Aslıhan Tuncel 1. olurken Of Anadolu İmam Hatip Lisesinden Mahmut Berat Aydın 2. oldu. Taşhan Mesleki Teknik Anadolu Lisesinden Melisa Tellioğlu ise 3. oldu.
 
İstiklal Marşı'nın Güzel Okuma Yarışmasına İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu, Şube Müdürü Hasan Tekke, okul müdürleri veli ve öğrenciler katıldı. Dereceye giren öğrencilere ödülleri İstiklal Marşı'nın kabulü için düzenlenecek törende takdim edilecek.

Adnan Ramoğlu