Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerine İlk Defa Öğrenci Alınacak

Yazılım Mühendisliği Bölümü

KTÜ Mühendislik Fakültesi bünyesinde 2020 yılında KTÜ Kanuni Kampüsü’nde (Ana Yerleşke) kurulan ve %100 İngilizce eğitim verecek olan Yazılım Mühendisliği lisans bölümü 2023-2024 eğitim-öğretim yılında 40 öğrenci ile faaliyetlerine başlayacaktır. Bölüm dinamik, alanında seçkin ve genişleyen akademik kadrosu ile kaliteli bir eğitim deneyimi yaşatmayı hedeflemektedir.

Günümüzde teknolojik gelişmeler büyük bir hızla ilerlemektedir. Bu ilerleyişe ayak uydurmak ve yeniliklerin gerisinde kalmamak her ülkenin öncelikli amaçlarından biridir. Özellikle son zamanlarda bilgisayar ve yazılım teknolojileri sağlıktan robotiğe, veri biliminden savunmaya pek çok alanda aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bunun bir getirisi olarak yazılım mühendisliği gelişen ve değişen dünyada pek çok temel teknolojinin ilerlemesinde önemli bir yapı taşı haline gelmiştir. Günümüzde de oldukça tercih edilen ve yetişmiş elemanına ihtiyaç duyulan bir bölüm niteliğindedir. Dolayısıyla bu alanda oldukça fazla mühendis ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Yazılım mühendisliği bölümü mezunları çok geniş bir alanda çalışma potansiyeline sahiptir. Büyük bir kısmı çok geniş bir yelpazedeki özel sektör firmalarında çalışmakla birlikte kamu sektöründe de istihdam edilmektedir. Mezunlar kendi işlerini kurabileceği gibi yurt dışında da çalışabilmektedir.  Ayrıca, çalışma alanları insanların ve farklı disiplinlerin ihtiyaçlarına bağlı olarak gün geçtikçe farklılaşmaktadır. Yazılım mühendisleri temel olarak şu alanlarda çalışma olanağına sahiptir: bilgisayar, mobil ve gömülü sistemler gibi farklı ortamlarda yazılım geliştirici; yazılım ve veri tabanı programcısı/uzmanı/ mimarı/analisti; yazılım destek uzmanı; yazılım tasarımcısı; yazılım proje yöneticisi; uygulama programcısı/uzmanı/danışmanı; sistem analisti/geliştirme uzmanı/programcısı/ tasarımcısı/uzmanı/danışmanı; oyun/mobil yazılım geliştirme uzmanı; iş zekâsı uzmanı/danışmanı; veri bilimci/mühendisi; bulut bilişim/büyük veri uzmanı/danışmanı; Ar-Ge mühendisi; yazılım mühendisliği eğitim-öğretim üyesi/elemanı gibi birçok farklı alanda ve unvanda çalışmaktadır. Üniversite olarak, alanında seçkin ve genişleyen akademik kadrosu ile kaliteli bir eğitim deneyimi yaşatmayı hedeflemekteyiz.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

Ülkemizin sayılı akredite olmuş araştırma üniversitelerinden KTÜ bünyesinde 2010 yılında kurulan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2023-2024 eğitim öğretim yılında 30 öğrenci ile akademik faaliyetlerine başlayacaktır. Güçlü akademik kadrosu, klinik deneyim kazanma fırsatları, ar-ge ve staj imkanları bölümümüzün güçlü yanlarıdır. Yenilikçi ve güçlü uluslararası ilişkileri ile donanımlı ve başarılı fizyoterapistler yetiştirmeyi hedeflemektedir. KTÜ bünyesinde uygulamalı eğitimi destekleyen köklü ve donanımlı bir bölge hastanesi (Farabi Hastanesinin)’nin varlığı da oldukça önemlidir.

Karadeniz Bölgesinde sınırlı sayıda fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü bulunmaktadır. Bu bağlamda yetişmiş fizyoterapist ihtiyacı çok fazladır. Mezunlarımız, duyulan bu ihtiyacı karşılayabilecek, yapılacak araştırma-geliştirme çalışmaları sayesinde, kendi sektöründe yeni bilgi ve yöntemler ortaya koyabilecek, mevcut bilimsel ve teknolojik birikimlerin artmasına katkı sağlayabileceklerdir. Ayrıca fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitim-öğretim programını başarıyla tamamlayan mezunlarımız, kamu ve özel sektöre ait sağlık kurumlarının ve hastanelerinin ilgili birimlerinde olmak üzere çeşitli alanlarda iş imkanlarına sahip olacaklardır. Trabzon kentinde son yıllarda gerçekleşen sağlık yatırımları sonucunda, kamuya ve özel sektöre ait sağlık kurumlarının sayısında meydana gelen artışın bulunduğu bölgenin sağlık merkezi olması yönündeki gelişmelerin ise öğrencilerimize istihdam açısından ek fırsatlar yaratacağı düşünülmektedir.

Ülkemizde genel sağlık politikalarında eğitim-öğretim faaliyetlerinde bilimselliğe büyük önem verilmektedir. Bu çerçevede sağlık sektörünün ihtiyaçlarını ve sağlık hizmetlerinin sevk, idare ve yürütülmesinde, donanımlı elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. KTÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü toplum sağlığı ve refahının geliştirilmesinde fizyoterapi ve rehabilitasyon alanını daha etkin hale getirmek, eğitim öncelikli hizmet ve politikalar üreterek uluslararası bilimsel platformda izlenen ve kaynak gösterilen, mesleki otonomiye sahip, alanında saygın ve önder bir bölüm konumuna gelmek vizyonuyla bölgenin önde gelen ve ülkenin sayılı bölümlerinden biri olma yolunda, mevcut akademik kadrosu ve katılacak yeni öğretim elemanları ve yetiştireceği fizyoterapistler ile tercih edilen bölümlerin önünde gelme potansiyeline sahiptir.

Uygulamalı eğitimin tüm eğitim programının %70’ini oluşturduğu bölümün fiziksel alt yapısı güncel cihazlar ve malzemeler ile donatılmıştır. Öğrenci sayısının 30 olacağı bir sınıf ortamında öğrencilerin çokça uygulama yaparak kaliteli bir öğrenme sürecini deneyimleyecek olmaları büyük bir ayrıcalık olacaktır. Kalite sistemi eğitim programı oluşturma ve diğer alt yapı çalışmalarının tümünde işletilerek öğrenci, öğretim elemanı ve yönetim işbirliğinde bir eğitim öğretim süreci planlanmıştır. Anatomi, Fizyoloji gibi temel tıp derslerinin KTÜ Tıp Fakültesinin deneyimli öğretim elemanları tarafından donanımlı laboratuvarlarda sunulacak olması temeli sağlam, güçlü bir fizyoterapi eğitimi ve mezun kalitesi için önemli bir değerdir. Öte yandan Trabzon havalimanına yakınlığı, Kampüsteki sosyal ve kültürel faaliyet imkanlarının fazla olması da bu bağlamda önemli bir ayrıcalıktır.