Ortahisar Belediyesi tarafından kentte ki mimari estetiğe katkı sağlamasıyla amacıyla kabul edilen Mimarlık ve Mühendislik Ödüllerinin şartnamesi hazırlandı. Bugün Ortahisar Belediye Meclisinde oy çokluğu ile kabul edilen şartnameye göre ödüller “En uygulama, En İyi Fikir, En iyi Tasarım” olmak üzere 3 başlık altında toplanacak.  Ödüllerin verileceği seçici kurulda ise KTÜ’den bir isim, Mimarlar Odası Başkanı, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı, Peyzaj Mimarlar Odası Başkanı, Şehir Plancıları Odası Başkanı ile Trabzon Sanat Evi Başkanı yer alacak.
Ödüllerin Mimar Sinan’ı Anma Haftasında verileceğini kaydedilirken,  her hangi bir maddiyatta içermeyeceği kaydedildi. Kazananlara Trabzon Sanat Evi tarafından ödül kazanan eserlerin bulunduğu yere teşhir etmek amacıyla plaket takılacak.
Gündem dışı meclise gelen maddeyle ilgili Meclis Üyelerini  bilgilendiren AK Partili üye Ufuk Hoş, Türkiye’de bir belediyenin ilk defa böyle bir etkinliğe imza attığını kaydetti.

MHP’li Meclis Üyesi Ayşe Kabadayı, şartnamede her hangi bir süre belirtilmediğini kaydederken Hoş, bu durumu ise süresiz olarak bıraktıklarını açıkladı.

ÇAKIROĞLU: BU MUDUR TEŞVİK
İYİ Partili Üye Davut Çakıroğlu ise, bu etkinliğin düzenlenmesinin amacını sordu. Hoş ise, “Hep eleştirdiğimiz mimari estetiğimizin yoksunluğu, kentte ki silüetin kötülüğü bunu bir nebze olumlu yönde teşvik etmek. Başka bir amacımız yok. Ödül olarak maddi bir şey de vermiyoruz. Suiistimal olmasın. Sadece amacımız kent estetiğine katkı” dedi.
Çakıroğlu, “Asıl yapılması gereken Mimarlar Odası, Mühendisler Odası ilgili odalar, kurumlarını bu konuda kamuoyu oluşturarak baskı unsuru olmaları lazım. Ödüllü Projelerin imalatını yapılması lazım. Yoksa özelde bir kişi tamamen ticaridir. Yapacağı şey emsali ile oranın imar kanunu ile alakalıdır.
Yapılan bir takım yerlerin eksikliklerini örtme noktasında ödül almış gel gibi pazarlama unsuru gibi görüyorum. Çok samimi bulmuyorum. Bu da benim kişisel düşüncemdir...
Her yere aynı projeyi çiziyor musunuz?” diye sordu.
Bunun üzerine Hoş, “Kötüyse kötüdür. İyiyi teşvik etmektir bizim amacımız. Trabzon kent estetiğine katkı verecek eserler üretilsin. Mutlaka vardır. Kötüleri de vardır..”
Çakıroğlu “Sıkıntı var mı üretilmesinde...?”
Hoş, “Üretileni teşvik etmekte sıkıntı olmadığını düşünüyorum”
Çakıroğlu: “Bu mudur teşviki, ödül müdür teşviki..”
Hoş, “Yorum takdir sizin... “

ŞARTNAMEDE İSİMLER KALDIRILDI
Bu sırada söz alan CHP’li üye Turgay Şahin, şartnamede seçici kurulda isim yer almasını ise sakıncalı buldu. Her kurul üyelerinin değişiminde bunun meclise geleceğini kaydeden Şahin, bu durumun düzeltilmesini istedi.
Mecliste Şahin’in uyarısı haklı bulunarak şartnameden isimler kaldırılıp yerlerine sadece ilgili odaların isimleri ve başkanları yazıldı.
Buna göre, ilk etapta Şartnamede yer alan KTÜ’den Prof. Dr. Cenap Sancar, Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı, Peyzaf Mimarları Odası Başkanı Hamza Ertunga, Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen ve Sanat Evi Başkanı Adnan Taç isimleri kaldırıldı.
Bunun yerine şartnameye KTÜ’den bir isim, Mimarlar Odası Başkanı, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı, Peyzaj Mimarlar Odası Başkanı, Şehir Plancıları Odası Başkanı ile Trabzon Sanat Evi Başkanı olacak şekilde yazıldı.

SEÇİCİ KURULUN YÜZDE 70’İNİN SİCİLİ BOZUK
Mecliste en çok tartışılacak konuşmayı ise Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve aynı zamanda Ortahisar Belediye Meclisi üyesi olan Seyfullah Kınalı yaptı. Kınalı, seçici kurulun yüzde 70’inin sicilinin bozuk olduğunu iddia ederek, “

Bu cesaretli bir eylem. Ondan dolayı teşekkür ediyorum. Yalnız orada ki heyete bakıyorum, bunların yüzde 70’inin bu konularda sicilleri bozuk olduğundan dolayı bana göre hiç bir zaman yardımcı olmazlar. Açık konuşayım yani. Geçmişte şehirde ne konuşmuşlar, ne etmişler, neye müdahale etmişler, görüşlerini nasıl ortaya koymuşlar, mesleklerini hatırlayıp duyarlılıklarını ortaya koymuşlar mı sanıyorum koyamamışlar. Dolayısıyla bana göre heyet, sıkıntılı bir heyet. Ortaya çok iyi sonuçlar çıkacağını düşünmüyorum. Tekrar ediyorum bu büyük düşünce, cesaretli, iddialı bundan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Bunun üzerine Hoş, “Ben isimlerin tartışılmasını çok doğru bulmuyorum” dedi.

AK PARTİLİ ÜYE ŞAŞIRTTI... FUZULİ GÖRÜYORUM
AK Partili üye Ahmet Yıldız ise ilginç açıklamalar yaptı. Bu ödüllerin fuzuli olduğunu ileri süren Aydın, meclis üyelerini şaşırttı. Yıldız, “Şahsi bir görüşüm var. Sarı plaketlere karşıyım. Hele 1980 ihtilalinden sonra kimin odasına girersen gir sarı plaketlerden dop doplu. Bir sarı plaket için mi bizim mimar veya mühendis olan arkadaşlarımız rezervlerinde sakladıkları o yeteneklerini ortaya çıkaracak, açığa çıkaracaklar. Varsa inanıyorum ki bu arkadaşlar zaten kendi yeteneklerini sonuna dek kullandıklarını veya kullanmakta olduklarını düşünürüm.

Bu işin fazla önemli olduğunu zannetmiyorum. Fuzulin işgalden başka bir şey değildir bana göre. Çünkü ben toplumu görüyorum. Bizim yapılan binaları mimar arkadaşlarımız projelerini yapmışlardır. Yeni yeni bir şey buluş olacağını zannetmiyorum. Bu fuzulen işgaldir, getirisi de yoktur götürüsü de zaman götürüleri olacaktır” diye konuştu.

HOŞ: DOĞRU BULMUYORUM
Hoş ise, “Mimarlık mesleğini bir şey yoldu, çok doğru bulmadım. Bende bir mimarım. En iyi uygulama ödülü, binanın bitmiş olması lazım. En iyi tasarım ödülü o anda tasarlanmış ve ruhsat almış olması gerekiyor. Bir de en iyi fikir ödülü. Bu tür teşvik amaçlı şeyleri kötü niyetli kullanılacağını ya da bundan sonuç çıkmayacağını kanaat etmek çok doğru bulmuyorum. Ben bir mimarım. Bugün tasarlamaya çalıştığım yapıyı Trabzon kamuoyuyla paylaşmak isterim. Belki estetik girdiyi bu şekilde koyabiliriz birinci sıraya. Bu ödüller Trabzon kent estetiğine bir nebze de katkı sağlayabilirse çok güzel olur diye düşünüyorum. Niçin en kötü tarafından bakıyoruz” dedi.

ŞAHİN: TALİHSİZ AÇIKLAMA
Kınalı’nın bu sözlerine ise CHP’li üye Turgay Şahin yanıt verdi. Şahin, “Bir meclis üyemiz talihsiz açıklamada bulundu. “Orada ki kişilerin sicilleri bozuk” demesi bu meclise yakıştıramadım. Sonuçta bunlar Sivil Toplun Örgütlerinin temsilcisi. Üyeler tarafından seçildi. Bu talihsiz açıklama. Biraz önce denilene gerçekten üzüldüm. Eğer bildikleri varsa da meclis üyesi arkadaşımızın bunu kamuoyuyla paylaşsın insanları zan altında bırakmasın” diye konuştu.

ONUR: HOŞ DEĞİL
Meclisi yöneten Nusret Onur ise, “”Sicili bozuk demek’ çok hoş  değil. Neyse onu söylenmemiş kabul edelim” dedi.

Bunun üzerine Kınalı, “Biraz daha açalım konuyu o zaman. Bakalım sicili bozuk mu değil mi? Ben kişilere demedim, kişilerle işim yok benim. Orada kurumsal.. Hepsini içine almadım. Hepsine demedim. Önemli bir kısım dedim. Yani isterseniz örnek vereyim de herkes anlasın”

KINALI: HEPSİNİ İÇİNE ALMADIM, GENELDE KURUMSAL
Onur, “Yok onlara girme... “ dedi.

Kınalı, “Benim kişilerle işim yok. Genelde kurumsal. Hepsini de içine almadım. Ama detay isteyene de istediği zaman birlikte konuşalım” ifadelerini kullandı.

Tartışmaların ardından madde Davut Çakıroğlu ve Ayşe Kabadayı’nın karşı oylarına rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.