Trabzon Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Murat Günaydın, 61saat.com'a özel açıklamalarda bulundu. Oda üyeleriyle yapılan istişare ve bilgilendirme toplantısının ardından 61saat’in sorularını yanıtlayan Günaydın, J plakalar, kayıt dışı taşımacılık ve turizm sektörüyle ilgili önemli mesajlar verdi.
"J Plaka Verilirken 500 Fazla Plaka Tahsis Edildi"
61saat'in haberine göre;
J plakalar hakkında konuşan Günaydın, Trabzon’da 500 fazla plaka tahsis edildiğini belirterek,"Normalde bir yıl çalışıp ikinci yıl aracımızı çalıştırmama kararımız var. Ancak plaka tahsis edilirken 500 fazladan verildi. Bunların bir kısmı il dışından, bir kısmı ise il içinden alındı. Bizim önerimiz, çalışmak isteyenin çalışması, çalışmayanın ise plakasını devretmesidir. Böylece herkes kendi işini yapar."
Günaydın ayrıca, plakaların UKOME ve noter kayıtlarında mevcut olduğunu ve bazı araçların pandemi sürecinden sonra askıya alındığını ifade etti.
"Turizm Yol Kartı ile Denetim Güçlenecek"
Servis araçlarının turist taşıma noktasında herhangi bir engel bulunmadığını söyleyen Günaydın, kayıt dışı araçların denetlenmesi için “Turizm Yol Kartı” sisteminin getirilmesi gerektiğini vurguladı: "Şu anda araçlarımızda ‘Öğrenci Servisi’ yazmıyor, ‘Yolcu Nakli’ yazıyor. Bu sayede D2 ve TÜRSAB belgelerimizi alarak hizmet verebiliyoruz. Ancak kayıt dışı çalışan araçlar var. Şirketlerin bu araçlara D2 belgesini düşük fiyatlarla satmaması gerekiyor, çünkü bu durum sektörümüze zarar veriyor. Kayıtlı bir araç 100 dolara çalışıyorsa, kayıt dışı olanı 70 dolara gidiyor ve hiçbir yasal kaydı bulunmuyor. Bu nedenle Turizm Yol Kartı uygulamasını devreye sokarak denetimi artırmak istiyoruz."
"Trabzon’un Esnafı Kazanmalı"
Trabzon’da özellikle yaz aylarında turist yoğunluğunun arttığını belirten Günaydın, dışarıdan gelen araçların yerine Trabzon’daki esnafın desteklenmesi gerektiğini ifade ederek, ”Bizim UKOME kararımıza göre plakalar, personel, turizm ve öğrenci servisi yapabiliyor. Yaz aylarında yaklaşık iki ay boyunca yoğunluk yaşanıyor. Ancak dışarıdan gelen araçlar yerine Trabzon’un esnafı çalışsın, buradaki insanlar kazansın. Bu yüzden Yol Kartı çıkaracağız ve sistemimizi daha düzenli hale getireceğiz."
Trabzon’daki araç filosunun büyüklüğüne dikkat çeken Günaydın, şu verileri paylaştı:
Ben bugün Trabzon’da diyelim 1000 tane üyem var, üyemin Caravelle Vito’su da var. Yaklaşık 2,500 - 3,000 tane arabayla hizmet veriyoruz. Bunlar tabii yazın da çalışıyor. Dışarıdan çalışacağına buradaki araç çalışsın. Eğer bunu yapmazsak büyük bir kaos oluşur. Bu araç filosunu kimse karşılayamaz. 3,000 tane araç var aşağı yukarı, diyelim 1000 tane üyem var, Servis çeken 1120 tane. Bunun 500’ü askıda… Yani yaklaşık 700 tane servis çeken aracımız var, diğerleri boşta duruyor. Bu 700’ün artı işte yanında Vito’su var, Caravelle’si var, o da bu işin içinde”
"Kayıt Dışı Araçlar Turizme Zarar Veriyor"
Günaydın, kayıt dışı çalışan araçların sisteme dahil edilmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Vergisini versin, vergi dairesine ve esnaf odasına kaydı olsun, bir yere bağlı olsun. Çünkü kayıt dışı çalışan bir araç, özellikle yoğun turist sezonlarında yanlış bir harekette bulunabilir. Bu durumda aracın kimliğini nasıl tespit edeceğiz? Eğer sistem kayıt altında olursa, barkod yöntemiyle saniyeler içinde aracın ve şoförün kimliğini belirleyebiliriz. Şu an Trabzon’da 1500 - 2000 civarında kayıt dışı çalışan araç var ve bu durum büyük bir güvenlik riski oluşturuyor."
"Denetim Şart! Turizmde Düşüşün Sebebi Denetimsizlik"
Trabzon’da turizmin son yıllarda düşüş yaşadığını belirten Günaydın, bunun en büyük sebebinin denetim eksikliği olduğunu söyledi. Günaydın, ”Bugün turizmin düşüşe geçtiğini söylüyoruz, peki neden düştü? Çünkü denetim yok. Eğer denetimler artırılır ve sistem düzenli hale getirilirse, turizm sektörü de gelişecektir. Ayrıca turizmde daha iyi araç modellerinin kullanılmasıyla hizmet kalitesini artırmayı planlıyoruz.” Dedi.
"Trabzon’un Esnafı Korunmalı"
Dışarıdan gelen araçların Trabzon’daki taşımacılığı olumsuz etkilediğini vurgulayan Günaydın, Trabzonlu esnafın haklarını korumak için yerel yönetimlerle iş birliği içinde çalıştıklarını belirtti. Günaydın, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Ben kendi aracımla İstanbul’da turizm yapamıyorum ama buraya Bayburt’tan, Rize’den, Giresun’dan araçlar geliyor. Buradaki arkadaşlarımızı çağırıyorlar, biz de diyoruz ki buranın esnafı çalışsın. Trabzon’un ekonomisini ayakta tutan yerel esnaftır ve öncelikli olarak onların hakları korunmalıdır."