Trabzon’da yapılan Turizm Değerlendirme Toplantısında, turizm noktasında sıkıntılar ele alındı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Trabzon’da turizme yönelik değerlendirme ve inceleme programı gerçekleştirdi.

Dün Trabzon’a gelen komisyon Uzungöl’de yaptığı incelemelerin ardından bugün şehrin bileşenleri ile birlikte DSİ Bölge Müdürlüğünde bir Trabzon Turizm Değerlendirme Toplantısı yaptı.

Toplantıya TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı, Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Trabzon’da ki kamu kurumlarının bölge ve il müdürleri, Turizm STK’ları, TTSO Başkanı Erkut Çelebi ile çok sayıda sektör bileşeni katıldı.

HİZMET KALİTESİNİN ARTTIRILMASI İÇİN…

Toplantıda ilk olarak Komisyon Başkanı Adil Karaismailoğlu konuştu.
Karaismailoğlu, “Uzungöl’de faydalı toplantılar gerçekleştirdik. Uzungöl hem ülkemiz, hem de dünyamızın incisi. Burada hizmet kalitesinin arttırılması, sorunların ortadan kaldırılması ve buranın daha büyük cazibe merkezi haline getirilmesi doğrultusunda çok faydalı toplantılar gerçekleştirdik. İnşallah burada düşündüklerimizin planladıklarımızın takipçisi olacağız.
Trabzon Türkiye’nin vizyon illerinden bir tanesi. Pandemi sonrasında gelişen turizm potansiyelinin kalıcı olması ve gelen turistlerin memnun şekilde burayı tekrar ziyaret etmeleri için çalışmalar yapılacak Hizmet kalitesinin attırılması ve sektörün gelişmesi için komisyonumuz burada karşılıklı sohbet mahiyetinde toplantılarla birlikte olumlu adımlar atacağız.

OLUMLU SİNYALLER ALDIK

Trabzon’da sektör gelişiyor. Türkiye’de turizm alanında son yıllarda dikkat çeken gelişme var. 61 milyon ziyaretçi 60 milyar dolar turizm geliriyle hakikaten önemli hedefi gerçekleştirdik. Bu yıl da 65 milyon ziyaretçi ve 64 milyar dolar turizm geliri hedefimiz var. Turizm bakanımızın açıkladığı verilerle beklenenin üzerinde talep ve gelirle sektörden olumlu sinyaller almaya başladık.
Turizm bacasız sanayi. Türkiye’nin gayri safi milli hasılası yanında Türkiye’nin dünyaya tanıtılması noktasında çok önemli.
Gelen ziyaretçilerin karşılanması ile ilgi yapmamız gerekenler var. Hizmet kalitesi arttırılması noktasında yapmamız gereken bazı işler var. Bu noktada sizlerin tavsiyeleri bizler için kıymet.
Yapılması gerekenler hususunda ne gerekiyorsa herkes vazifesinin yanında gereklilikleri de yerine getirmek gerekiyor.

COĞRAFYAYI GÖRÜNCE HAYRETLER İÇİNDE KALIYORLAR

Kıymetli coğrafyamız var. Komisyondaki arkadaşlarımız geldiklerinde bu tabiatı gördüklerinde hayretlerini gizleyemiyorlar. Biz içinde olduğumuz için kıymetini o kadar bilmiyorsak da bu kıymetleri ön yüzüne çıkarmak için çok daha fazla çalışma yapmamız gerekiyor.
Turizm bakanlığından değerli bürokrat arkadaşlar var. Sektördeki tecrübelerinden onlardan da istişare edeceğiz. Onlarla da dün istiare ettik.
Trabzon yerel idareci ve yöneticileri uluslararası fuarlara katıldılar. Bunların geri dönüşlerini bekliyoruz.
Yaz döneminde sektör ve turizm ülkemizde yoğun şekilde yaşanıyor. Bunun 12 aya yayılması bizim için önemli. Onun için de alınması gereken tedbirler ve planlamalar varsa burada tecrübeleri istişare etme imkanı olacak.” dedi.
Ardından ise Trabzon’un turizm verileri ile ilgili Kültür ve Turizm İl Müdürü Tamer Erdoğan bir sunum gerçekleştirdi.

ŞEHRİMİZE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, son 2 yılda gelen turistlerin verilerini paylaşarak, “Bir önceki yıl 1 milyon 319 bin 600’dü. Geçen yıl 1 milyon 346 bine çıktık. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu manada vizyon ortaya koyuldu. Bizde şehrimiz olarak bu konuda çalışıyoruz. Yarıdan fazlasının yabancı turist olması.. İnşallah bütün kapasitelerimizle birlikte karşılama konusunda da önemli gelişmeleri sizlerin desteğiyle şehrimize kazandırmak istiyoruz” dedi.

YAPILAN ÇALIŞMALAR…

Tarihi çeşmelerimizin restorasyonundan başlayarak, yine şehrimizdeki yaşam alanlarını yeşili de arttıran şekilde anlayışla ortaya koymaya çalıştık. Kemeraltı Bölgemiz tarihi alışveriş merkezlerinin olduğu alandır. Buralarda sokak sağlıklaştırması yaptık. Trabzon’umuzun tarihi yönünü ortaya çıkaracak müzeyle işe başladık. Tarih müzemizi süratle yaptık.
Trabzon Basın tarihi müzemizi şehrimize kazandırdık. Tarihi Hasanpaşa Askeri Hamam Müzemizi, orjinaline uygun şekilde restore edip hizmete açtık.
Tarihi binalarımıza, kültürel manada kütüphane işlevleri yükleyerek destek olmaya çalıştık.
Açılışını sizin bakanımız olarak yaptığınız Boztepe Seyir Terası ve Yürüyüş Yolunu yaptık. Ortahisar Belediyemizin işletmesinde, burayı hizmete aldık. Çok yoğun ilgi görüyor.
Hayvanat Bahçesi fikrimiz vardı. Ama onunla ilgili çalışmanın detay alacağından hareketle Trabzon’da bütün okyanus canlıların olduğu güzel bir akvaryumu tarihi alanımızda hizmete aldık. Bu akvaryumda bütün okyanus canlıları var. Bordo - Mavi balıklarımız da var.
Sadece hamsi yok. Hamsinin şöyle bir özelliği var. Hamsi fiziki olarak özgün bir balıktır. Ama karekter olarak özgür bir balıktır. Akvaryumlara sığmam dedi ve gelmedi..

ATATÜRK KÖŞKÜ’NE ZİYARETÇİ AKINI

Bir kuş parkı ile bu çalışmamızı yaptık.
Yine büyükşehir Belediyemizle birlikte Ganita Faroz Düzenlememiz çok ciddi çekim alanımız oldu. Onu inşallah sizin de önderliğinizde Akyazı’ya kadar genişletiyoruz.
Atatürk Köşkümüz 29 Ekim’de 2023’de restorasyonu tamamlandı. 266 bin 491 kişi ziyaretçisi var. Kızlar Manastırımızın da restorasyonunu tamamladık. Burada da 43 bin 208 kişi ziyaretçi oldu.
Çal Mağaramız önemli bir lokasyonumuz. Göreve geldikten sonra girişteki görüntü bozukluklarını yeniden ele aldık. Turizm Bakanımız bu bölgemizde getirdik. Master Planla birlikte Çal Mağarası bölgemizi bakanımızın önderliğinde ayrı bir lokasyon ile master planla değerlendireceğiz.

Şehir müzemiz çok önemli bir alanımız. Zağnos Vadimizin Akvaryum’un hemen güneyinde macera parkı yaptık. Burayı bitirdik. O alanı biraz daha zenginleştirmek istiyoruz. Gelen ziyaretçilerin bu tür eğlence alanlarına ihtiyaçları var.
Botanik Park Hizmette.. Burada yeni ortaya koydruğumuz anlayış Trabzon’a ait el sanatlarının burada satışa çıkması.. Yani Trabzonlu kadınalrın ekonomisine sunduğumuz imkan.
Bütün bunları yaparken turizm zabıta eksikliği vardı. Arapça İngilizce bilen nitelikli personellerimizi oraya koyduk. Turizm Zabıtalarına 12 bin müracaat oldu.
Pazarkapı’da yeni yaşam alanı projemizi tamamlıyoruz. Ortahisar Mahallesinde tarihi dokunun çanlandırılması projesini hızlandırıyoruz.
Ortahisar Mahalemizde sokak sağlıklaştırma, Meydan Sokak Sağlıklaştırma Projelerini tamamladık.

KARAVAN PARK DEVREYE GİRECEK

Bakanlığımızdan aldığımız krediyle tamamlayacağımız Uzunsokak ve Taşbaşı Sokak Salğıklaştırmasıyla şehrimizin bu alanlarını silüet olarak güzelleştirmek itiyoruz.
Karavan Park turizmi de devreye girdi. Tahsisini talep ettiğimiz 20 dönümlük alanda karavan projesini hayata geçiririz.
Tarihi sur duvarlarının restorasyon işine başladık.

ARKEOPARK AÇIK HAVA MÜZESİ..

Tarihi sur dediğimiz alanda, sur içinde ve mücavirinde kalıntı ve bulgular 1. Yüzyıldan var. Burayı arkeopark açık hava müzesine dönüştürmek istiyoruz. Burayı şehrimize kazandırdığımızda çok önemli bir ziyaret alanı olacak. Burası hem Roman dönemine, Hem Kommenos dönemine hem de Osamnlı dönemine ait unsurlar var.
Çakırgöl Kayak Turizm Merkezi. Burada ciddi manada çalışmalar yapıldı. Çok fizibil bulundu. Yolu da tamamlandı. Ticaret Odamız valiliğimiz buraya vaziyet ettik. Gümüşhane ilimizle birlikte burayı alt yapısını da tamamlayarak özel yatırımcılarla şehrimize kazandırmak istiyoruz. Bunu önemsiyoruz. Kışın da turizmden istifade etmek adına çalışmalar yürütüyoruz.
Ganita - Botanik, Atatürk Köşkü teleferik çalışması var. Atatürk Köşküne ciddi mahiyette ziyaretçi var.
Boztepe Ahi Evren Camisinin olduğu bölgede proje çalışmamız var. Ulaştırma Bakanımız ile görüştük. Orada vericileri birleştirmek için de çalışmamız var” dedi.
Yurt dışında yapılan çalışmalarla ilgili olarak da Taşkent, Çin, Doha’da yapılan ziyaretlerle ilgili Başkan Genç, “Biz bu işi çeşitlendirmek istiyoruz. Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, oradaki inanç mensupları ve doğal güzeliklere hitap edecek gücümüz var. Şehrimizi yönünü ve gücümüzü arttırmak istiyoruz.