TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı, yörede yetişen ancak unutulmaya yüz tutmuş meyve türlerini üretmek amacıyla proje hazırladı.

"Trabzon'da Unutulmaya Yüz Tutmuş Bazı Meyve Çeşitlerinin Üretilmesi İşbirliği Projesi"nin protokolü, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay arasında imzalandı.

Gümrükçüoğlu, Belediye Toplantı Salonunda gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada, Trabzon'un 5 bin yıllık tarihiyle tarım, gıda ve hayvancılıkta özel türlere sahip farklı bir şehir olduğunu söyledi.

Bölgenin endemik bitki türlerine sahip olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, "Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bazı bitki türlerine sahibiz. Bazı meyve türlerimiz de aynı bu bitkiler gibi ender görülüyor. Projeyi gördüğümde çocukluğumu ve büyüklerimizin bize anlattıklarını hatırladım." dedi.

Gümrükçüoğlu, çocukluğunda köylerinde "demir elması" yetiştiğini anımsatarak, "Demir elmasını yaza kadar evimizde tüketirdik ve buzdolabına koymaya da gerek olmazdı. Yomra elması, laz elması, kış armudu, kokulu üzüm, kiraz armudu, orak armudu, bayrak armudu, değirmen armudu gibi çeşitlerimiz bizim için çok önemli." diye konuştu.

Proje ile bu türlerin yaşatılmasının, bazı türlerin ise ticari değerinin artırılmasının amaçlandığını vurgulayan Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

"Bazı yerel çeşitler ve yabani türler, ekonomik değeri olan bitki ve hayvanların gen rezervi durumunda. Onlar yaşatılmazsa diğer değerlerde kaybolabilir. Yerel türlerin yok olması gen havuzunun daralmasına yol açıyor. Çalışmalara destek veren belediyemizin, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün görevlilerine ve diğer ilgililere teşekkür ediyorum. Bu proje ile gurur duyuyorum."

- Bu yıl, 8 bin meyve fidanı üretilmesi planlanıyor

Gülbay, 18 ilçede farklı bölgelerden unutulmaya yüz tutan meyve türlerinden olan ağaçları tespit ettiklerini söyledi.

Ağaçlardan gerek çelik alma gerekse tohumla ve aşılama yöntemiyle örnek alacaklarını belirten Gülbay, "Bunları köklendirildikten sonra vatandaşlarımıza dağıtacağız. Bizden her zaman bölgeye has meyvelerin fidanları talep ediliyor. Bu nedenle üreteceğimiz fidanlara ciddi talep olacağını öngörüyoruz. Bu işleri profesyonel yapan fidancıların, projeyi örnek alarak daha yüklü miktarda üretim yapacağını tahmin ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Gülbay, projenin ileriki aşamalarında ticari değeri olan birkaç çeşidi ön plana çıkarmaya çalışacaklarını ifade ederek, "Örnek alınan ağaçların koordinatlarına kadar her türlü bilgi kayıt altında tutulacak. Meyve dönemlerinde de takibini yaparak, çalışmayı devam ettireceğiz." dedi.

Proje kapsamında yerel meyve türlerine ait çelik ve gözler, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendisleri tarafından kentin değişik bölgelerinden toplanacak. Yabani çöğürler, Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınıp aşılama işlemleri yapılacak.

Büyükşehir Belediyesine ait Esiroğlu Mahallesi'ndeki fidanlıkta üretilecek fidanlar ilk etapta belediyenin park ve bahçelerine dikilecek, ardından vatandaşlara ücretsiz dağıtılacak. 3 yıl sürecek olan proje kapsamında 2017 yılı içinde 8 bin meyve fidanının üretilmesi planlanıyor.