Yetkililer, Trabzon'a metrekareye 63 kilogram yağış düştüğünü açıkladı. Ancak bu rakam, Trabzon için aslında alışılmadık bir durum değil.

Geçmişte daha fazla yağış oldu ama sel olmadı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 10 Temmuz 1992'de Trabzon'a 115,1 kilogram yağış düşmesine rağmen bu denli bir sel felaketi yaşanmamıştı. Aynı veriler, haziran ayı yağış ortalamasını 52 kilogram olarak gösteriyor. En yüksek ortalama ise 113,6 kilogram ile eylül ayında görülüyor.

Bu veriler, Trabzon'da yağış miktarının sel felaketi için tek başına belirleyici olmadığını gösteriyor. Nitekim 1992 yılında böyle bir felaket yaşanmazken, merkez ilçe 1990 yılında en büyük sel felaketlerinden birini gördü. O yıl Trabzon merkez başta olmak üzere Maçka, Vakfıkebir, Tonya ve Akçaabat gibi ilçeler de etkilenmiş, evler yıkılmış, 21 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Yağış miktarı değil, süre belirleyici oldu

Peki 63 kilogramlık yağış, Trabzon için neden bu kadar büyük bir felakete dönüştü? Uzmanlara göre asıl belirleyici unsur, yağışın düştüğü zaman dilimi oldu. 115 kilogram yağış 12 ila 24 saat gibi uzun bir sürede düştüğü için toprak bu suyu emebilmişti. Ancak dün yağan 63 kilogram yağış 2-3 saat gibi kısa bir zaman aralığında yağmaya başlayınca, hem toprak hem de akarlar bu suyu taşıyamadı ve sel felaketi kaçınılmaz oldu.

Yetkililer de yardıma yetişemedi

Selin ardından Trabzonlular, en çok yetkilileri yanlarında görmek istedi. Ancak akarlar yetersiz kalırken, yetkililer de yardıma yetişemedi. Çok sayıda Trabzonlu, yaptıkları yardım çağrılarına kısa sürede yanıt alamadı. Ekipmanların da bu noktada ne kadar yeterli olduğu tartışma konusu haline geldi. Yardım gelmediğini gören birçok vatandaş, eline kova ve kürek alarak dükkânlarındaki suyu kendi imkânlarıyla boşaltmaya başladı.

Politik Güğüm - 4 Haziran 2025