Evet Lig başlıyor, Trabzonspor geri dönüyor. 

Yarım kalan hikaye kaldığı yerden devam ediyor, son olarak Başakşehir maçını hatırlayalım. 

ATEŞ YAKILMIŞTI

Yarım kalan hikaye kaldığı yerden devam ediyor ve son olarak Başakşehir maçını hatırlayalım.. 

Hemen öncesinde Trabzonspor Kulübü bir atılım yaparak 8. şampiyonluk ateşini yakmıştı. Daha sonra bir alev topu gibi büyüyen ateşe koronavirüs engeli geldi. Başakşehir maçında Skertel’in kendi kalesine attığı gol pusuda bekleyen diğer takımlara adeta şok etkisi yaratmıştı. Tüm planları alt üst etmişti. Lig ertelenmiş yeni ve uzun bir sürecin içine girilmişti.

MİKEL 2 GÜNDE GELDİ 1 SAATTE GİTTİ

Evet zorlu bir süreç olacaktı. Başakşehir maçı öncesi Mikel sonradan pişmanlık yaşacağı olayın fitilini yaktı ve gitmek istediğini iletti. Trabzonspor oyuncuyla her ne kadar kalması yönünde görüşse de oyuncu ailesi ve çocuklarını öne sürerek uçuşların kapatılmasına bir gün kala şehirden ayrıldı. 2 günde Trabzon’a gelen deneyimli oyuncu 1 saatte kulüpten de ayrılmış oldu. 

İLK İŞ ANTRENMANLAR İPTAL EDİLDİ

Liglerin ertlenmesiyle birlikte Trabzonspor ilk olarak antrenmanlarını iptal etme kararı aldı. Ardından tesislere giriş çıkış yasağı getirildi. Stadyumdan tesislere tüm alanlar özenle dezenfekte edilerek oyunculara “eve gidin” tebligatı yapıldı.

HERKESE İZİN VERİLDİ

Bir süre antrenman yapmayan Bordo-Mavililer’de 22 Kasım’da oyunculara günümüze kadar uzanacak olan Kovid-19 testlerinin yapılması kararlaştırıldı. Bu arada kulüp personelleri de izine çıkartılmıştı. Kısacası herkes evindeydi. 

EVLERE ANTRENMAN KİTLERİ GÖNDERİLDİ

Tüm oyuncuların evine koşu bandları ve antrenman kitleri gönderildi. Hiçbir oyuncu boş durmuyor ve kendi sosyal medya hesaplarından antrenmanlarını paylaşıyordu. Kimisi garajda, kimisi bahçede kimisi de evinin salonunda… 

YERLİ OYUNCULAR YABANCI OYUNCULARLA GÖRÜŞTÜ

Mikel harici kulüpte ülkesine gitmek isteyenler de olmadı değil. Bu konuda takımdaki yerli futbolcuların önemi daha da ortaya çıktı. Yabancı futbolculara Türkiye’nin diğer Avrupa ülkelerinden daha güvenli olduğunu aktaran oyuncular büyük oranda burada fayda sağladı diyebiliriz. 

SOSYAL MEDYA TATİL DEMEDİ

Takıma verilen izinin ardından Trabzonspor Medya Birimi de neredeyse hiçbir günü boş geçmeyerek güncel veya nostalji videolarıyla bu süreçte taraftarı bilgilendirdi. Ayrıca Covid 19’a yakalanan kulüplere de art arda geçmiş olsun mesajlarını gönderen ilk kulüp oldu diyebiliriz. 

MUTFAK PASLARI HAREKETLENDİRDİ

Ardından süreç uzayınca Bordo-Mavililer yeni bir konsept gerçekleştirdi. Bayağı da tuttu. Mutfak Pasları adı altında yayınlanan videolarda oyuncular bireysel yemek performanslarını sergiliyor ve diğer takım arkadaşlarına atıyordu. Moralleri alt üst eden ve insanların eve kapandığı bu süreçte böylesine bir hamle camia içerisinde toparlanmalara ve yeniden yüzlerin gülmesine neden oldu diyebiliriz. 

TRABZONSPORLU OYUNCULARDAN SEFERBERLİK AKIMINA ART ARDA BAĞIŞLAR

Bu paylaşımlar sürerken ülkede milli seferberlik ilan edilirken bağış kampanyası başlatıldı. Sürecin ilk fitilini Trabzonspor’dan Abdülkadir Ömür başlatıp yarım maaşını bağışladığını duyurdu. Daha sonra bir sarmal gibi oyuncuların tamamına yakını bu sürece destek olmaya devam ettiler. 1 haftaya yakın süren bu bağış sürecine Trabzonspor’da Başkan Yardımcısı Ertuğrul Doğan da dev bir destekle katıldı. 

PERSONELLERE 1.2 MİLYON TL'LİK ÖDEME ÇIKARTILDI

Süreçte ekonomik anlamda zorluklar yaşayan Trabzonspor, devletin sunduğu paketlerden yararlanıp personelleri zorluk yaşamasın diye ödenek başvurusu yaptı ve 1.2 milyon TL’lik ödeme gerçekleştirdi. Çoğu kulüp bu konuda ya geç yaptı ya da hiç ödeme yapmadı. Futbolcularla da görüşülerek süreç sonunda ödemelerin gerçekleşeceği kaydedilerek takım içerisinde maddiyatın son konuşulacak olaylar olduğunun altı tekrar tekrar çizildi. Bu süreçte takıma 1 aylık daha izin verilirken yukarıda da bahsettiğimiz “Mutfak Pasları” tüm hızıyla devam etti. Bu süreçte ne taraftar takımdan uzak kaldı ne de basın…. 

SÖRLOTH'UN KARANTİNA ODASI DİZAYN EDİLDİ

Özel uçakla ülkesine giden ve Trabzon’a gelen Sörloth’un ise karantina süreci başlamış devlet yurduna yerleştirilmişti. Kulüp, tıpkı diğer oyuncularda olduğu gibi onunda odasını antrenman aletleriyle donatmış ve geri döndüğünde herhangi bir kayıp yaşamasını istemiyordu. 

4 MAYIS'TA SAHALARA GERİ DÖNÜŞ OLDU

23 Nisan, Ramazan ayının başlaması, Başkan Ağaoğlu’nun yemek performansı, 1 Mayıs, derken Trabzonspor 4 Mayıs’ta o çok özlediği sahalara geri döndü.  

HİÇ BOŞ DURMAYAN OYUNCULAR DA OLDU

Bu süreç içerisinde Kamil, Pereira, Doğan, Abdulkadir Parmak gibi oyuncular evde çalışmak yerine ara ara tesislerde çalışmayı tercih etmiş ve 45 gün gibi uzun bir arayı oldukça iyi geçirmişti. Diğer oyuncular da uzun arayla birlikte sahalara geri döndü. Karantina sürecini tamamlayan Sörloth da gecikmeli olarak takıma katılıyor ve alel acele tedavisine başlanıyordu. O da bir sakatlık problemi yaşamış ve süreç içerisinde tedavisi gerçekleşmemişti.

TESTLERİN NEGATİF ÇIKMASI KAYNAŞMA SAĞLADI

Aldığımız istihbaratlar edindiğimiz bilgilerle birlikte adeta bir kampa giren Bordo-Mavililerin Koronavirüs süreci sonrası sahaya inen ilk takım olmasını büyük avantaj sağladı olarak yorumlayabiliriz. Oyuncuların gerek birbirleriyle iletişimi bu süreç zarfında daha üst seviyeye çıktı, testlerin de üst üste negatif çıkmasıyla antrenmanlar tempoları da arttırıldı. 

HÜSEYİN ÇİMŞİR TEK TEK GÖRÜŞTÜ

Oyuncular da sahaya geri dönmelerinden o kadar memnun olmuşlar ki tüm fotoğraflarda inanç, gülümseme ve enerji vardı. Süreç içerisinde Teknik Direktör Hüseyin Çimşir oyuncularıyla görüşüyor ve adeta beyin yıkıyordu. Antrenmanlar ise tıpkı yarın maç olacakmışcasına günde çift antrenmana yükseltildi. 

KAPTAN SOSA HEP ÖN PLANDAYDI

Dayanıklılık, kuvvet derken taktik antrenmanları da başladı. Oldukça eğlenceli içerlikler de gelmeye başladı. Başrollerde Nwakaeme ve kaptan Sosa… Özellikle videolarda kaptan Sosa’ya vurgu yapılması gözlerden kaçmıyor ve kulüpteki değerinin ne düzeyde olduğunun altı defaatle çiziliyordu. 

SOSYAL MEDYA ŞAMPİYONU TRABZONSPOR

Bu süreç için Trabzonspor taraftarı da boş durmuyordu, ne mi yaptılar. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’a adeta damga vurarak bir ankette yüz binlerce oy kullanarak Trabzonspor’u sosyal medya şampiyonu ilan ettiler. Ne kadar basit görünse de camianın özellikle genç kesimi birlik beraberliği ilk burada sağlandı. Kapı kapı dolaşıp oy istediler resmen.. Açıkça söylemek gerekirse yaşanan bu durum çok güzeldi.

TARTIŞMALARIN ODAĞINA "DEVLETİN KARAINA SAYGILIYIZ" MESAJI GELDİ

Tescil, iptal gibi tartışmalar devam ederken TFF ligin oynatılacağını açıkladı. Trabzonspor ise reaksiyon göstererek TFF’den liglerin devamıyla ilgili garanti isteyip devletin alacağı her türlü karara saygılıyız mesajını verip tartışmalara noktayı koydu. Çünkü daha öncesinde “Trabzonspor oynamak istemiyor” algıları üretilmiş ve kulübün üzerine buradan geliniyordu. 

GENÇLER YUKARI ÇAĞRILDI

Dışarıda bu tartışmalar devam ederken Trabzonspor’da Kovid-19 testleri de negatif çıkmaya devam ediyor. Antrenmanlar daha eğlenceli geçmeye başlıyordu. Hüseyin Çimşir ve ekibi oyuncuların adaptasyon ve dayanıklılık sürecini bu süreçte tamamlıyor ve alttan da 5 genç oyuncuyu takıma dahil ediyordu. 

BAŞKAN AĞAOĞLU'NDAN RADİKAL KARAR

Ve Mayıs ayının sonuna doğru Trabzonspor Başkanı Ağaoğlu radikal bir karar alıp Trabzon’a gelmeye karar veriyordu. Takımın 8 maçı kalmış ve içeride çözülmeyi bekleyen tonlarca sorun vardı. Gelir gelmez yönetim kurulunu topladı ve tek söz olacağını ifade etti. Başkan süreci eline almış ve ağırlığını koymuştu. Lig bitene kadar da Trabzon’dan ayrılmayacaktı. Uzun zamandır tartışma konusu olan Trabzonspor Trabzon’dan yönetilir polemikleri bir anlamda da yerini buluyordu. 

İÇ TRANSFER HIZLANDI

Hemen kolları sıvadı iç transferde görüşmeleri başlattı. Balıkesirspor’dan Rahmi Anıl Başaran’ın transferine onayı verdi. Ardından kaptan Sosa ile görüşüp “seni bırakmayacağız” mesajını yineledi. Sözleşmesi sona erecek olan Novak’a da ciddi bir teklif sunan Ağaoğlu oyuncuyla da uzun uzun görüşerek oyuncuları sadece saha içine yönlendirdi. Daha sonra sözleşmesi sona erecek Hosseini’yle anlaşarak “yola devam” kararı alındı. Bilal Başacıkoğlu da bu süreçte sözleşmeyi kapan oyuncular arasında yer aldı. Takım içi dinamiklerin önemli parçalarından olan ve yeni sözleşme bekleyen Pereira ile de görüşen Ağaoğlu 1 saatte bu transferi de tamamladı. Tesisler içerisinde yeni düzen getiren Başkan Ağaoğlu bu süreçte Kovid-19 testlerine tabi oldu ve adeta o da takıma katıldı.  

SÖRLOTH, SOSA, NWAKAEME, NDİAYE, ABDÜLKADİR ÖMÜR,MESSİAS GERİ DÖNDÜ

Yaşanan bu uzun sürecin Trabzonspor'a bir faydası da sakatlıktan dönen oyuncuları oldu. Sürecin sonuna doğru Sörloth takıma katılırken dizinden ameliyat edilen Ndiaye de kısa sürede uyum sağladı. Abdülkadir Ömür'ün kondisyonu da eski seviyesine göre yukarı doğru grafik gösterirken aşırı yorgun olan Nwakaeme de dinlenen isimler arasında yer aldı. Ekuban da bu süreçte sakatlığını atlatırken Messias da uyum sorununu giderdi. Böylelikle takımda bir toparlanma söz konusu oldu. Hatırlanacağı üzere Trabzonspor'da aşırı maç yoğunluğu nedeniyle her hafta bir sakatlık konusu gündeme geliyor ve takım sorun yaşıyordu.

HER GÜNE YENİ BİR BİLGİ 

Bu süreçler devam ederken kulüp yeni aksiyonlar alıyor ve ligin başlamasına kısa bir süre kaldığını da göz önüne alarak Biz Biriz ve Sekizinci Şampiyonluk konularını hep öne çıkarıyordu. Her gün de bu konuyla ilgili bir bilgilendirici görselle bu durumu taraftarına empoze ediyordu. Nereden bakarsan bak güzel hareket. 

OYUNCULAR 2'DE 2 İSTİYOR

Oyuncuların bu süreçteki duygularını herkes merak ediyordu. Gerek yaptığımız görüşmeler gerek de izlediğimiz görüntüler de oyuncuların sadece lig değil Türkiye Kupası’nı da istedikleri ayan beyan ortadaydı. Sörloth’un da takıma katılması olumlu havaya artı katmıştı. 

SOSA VE NOVAK OLAYINA AĞAOĞLU REFLEKSİ GELDİ

Tüm gelişmeler olumlu yönde seyrederken ve yavaş yavaş maç havasına girerken Trabzonspor’da adeta küçük çaplı bir deprem daha oldu. Sosa’nın yaşadığı ailevi problemler ve Novak için ortaya atılan dedikodular maalesef kötü dönüşler sağladı. Oyuncuların aile bireylerine tepki gösteren bazı taraftarların yaptıları Başkan Ağaoğlu’na iletildi. Merkezde bulunan Ağaoğlu ani bir karar alarak hemen kaptan Sosa’yla birlikte bir toplantı organize etti.

Camiaya birlik beraberlik mesajları veren Ağaoğlu toplantıda tavrını ortaya koyarak oyuncularına sahip çıkarak “saygı” duyulmasını istedi. Oyuncuların geleceklerinin de sezon sonunda masaya yatırılacağının altını çizdi. Gelen yorumlara ve oluşan izlenimlere de bakılınca bu toplantı hem transfer haberleriyle boğuşan Trabzonspor’a iyi geldi. Bir anda Sosa ve Novak haberleri kesildi ve camia Göztepe maçına yöneldi. 

UEFA SALLADI AMA...

Yöneldi dedik ama ne mümkün hemen akşamında “1 yıl men” haberi gündeme bomba gibi düştü. Kulübün izleyeceği strateji çok merak ediliyordu. O gece basına “CAS’a gideceğiz” bilgisi servis edilerek kararın nedeniyle ilgili hiçbir bilgi verilmedi. Daha sonra kulüp bir hamle daha yaparak merkezde bulunan Ağaoğlu’nun toplantı düzenleyeceğini duyurdu. Gözler hemen yarına çevrildi. 

Gerekçeli kararı okuyan Ağaoğlu camiaya can suyu verecek olan o mesajı paylaşıyor “Bu süreci de atlatacağız! Şampiyon olmak oyuncularımın görevi, onları Şampiyonlar Ligi’ne götürmek de bizim görevimiz” ifadelerini kullanıp tek gündemin “şampiyonluk” olması gerektiğinin altını çizip camiaya yeni rota çizdi . 

SAHA İÇERİSİNDE DURMAK YOK

Gündem bu kadar yoğunken Trabzonspor günde çift antrenmanlarına devam ediyor ve en önemli durumlardan birisi taktik antrenmanları hız kazanıyordu. Takımdaki hırs ve forma kapma mücadelesi öylesine tavan yapmış ki yayınlanan görüntülerde neredeyse kemik seslerini duyuyorduk. 

AYKIRI SESE İZİN YOK KARARI

UEFA’dan gelen bu men cezası yapılan yönetim kurulu toplantısıyla tüm birimlere empoze edilmiş ve tek ses olunmasının gerektiğinin altı çizildi. O günden bu güne Başkan Ağaoğlu hariç aykırı bir ses çıkmadı. Çıkacak gibi de durmuyor, çıkmaması da lazım. Trabzonspor avukat ordusuyla bu hafta CAS’a gidecek. Daha öncede çalışılan yabancı avukatlarla kalın bir dosya hazırlandı. Trabzonspor cezanın kalkacağına ama kolay olmayacağına inanıyor. 

SESSİZ SEDASIZ HAZIRLIK MAÇI YAPILDI, TEK BİR BİLGİ SIZDIRILMADI

Tüm bu olaylar konuşulurken Trabzonspor uzun zamandır planını yaptığı hazırlık maçını kendi arasında yaptı. Teknik direktör, oyuncularını 3 gruba ayırıp maç performanslarını gördü. Burada kulüp inisiyatif alarak sadece maç öncesi hazırlık görüntülerini paylaştı. Herhangi bir şekilde dışarıdan oyuncu tercihlerinin görülmesini istemiyor. Bu da kulübün başlayacak lige ne derece önem verdiğinin bir göstergesi. 

BİZ AİLEYİZ MESAJI VERİLDİ

Son olarak ise Trabzonspor’da meşhur barbekü partisi verildi ama bu sefer farklıydı. Biz yıllardır sadece oyuncuların katıldığı barbekü partilerine alışmıştık yönetim kararıyla bu bu buluşmaya aileler de davet edilip yukarıda da bahsettiğimiz “Biz biriz, biz aileyiz” mesajları verildi.

Özetlemek gerekirse Trabzonspor bu süreci oldukça hareketli geçirdi. Tartışmalar yaşandı ancak takım bu süreçten hep uzaktan tutulup izole edilmesi için neredeyse tüm hamleler yapıldı. Şimdi ligin en iyi hazırlanan takımlarından bir tanesi olan Göztepe ile karşı karşıya gelecek. Madem maçlar seyircisiz taraftar oyunculara final maçları seyirciliymiş gibi desteği vermelidir.