Teknik direktörlük hususunda istikrar olmayan bir takımdan ne kadar başarı beklenebilir ki?
Trabzonspor, tarihinin en çalkantılı Süper Lig dönemlerinden birini geçiriyor. Bordo- mavili kulübe özellikle son yıllarda teknik direktör dayanmıyor. Neredeyse bir sezonda iki hoca değiştiriliyor. 30 ayda 5 teknik direktör değişikliğinin olması bunun en bariz göstergesidir.
Ortalamaya vurursak takımın başına 6 ayda bir yeni hoca getirilmiş. Bu nedenle olsa gerek bordo, mavililer bir türlü istedikleri istikrarı yakalayamadılar.
Oysa oynadığı futbolla geçmiş sezonlarda ligin korkulan takımlarından olmayı başaran Trabzonspor, son yıllarda istenileni bir türlü veremiyor.

Karadeniz temsilcisi, tarihinde 48 yıl önce çıktığı ligde, teknik direktör konusunda istediği istikrarı bir türlü yakalayamadı - Pek çok başarılara imza atan Trabzonspor'da maalesef teknik direktörlerden yana istikrar sağlanamıyor.

Başarının gelmesi için istikrar şart

1967 yılından beri yer aldığı ligde sık sık  teknik adam değişikliğine giden bordo-mavili kulüpte bugüne kadar 52 farklı teknik adam görev aldı.

Trabzonspor'un 48 yıllık tarihinde 52 Teknik direktör görev yapmış. Ortalama bir hesap ile her teknik direktör 9 ay görevde kalabilmiş. Bazıları kendi istifa etmiş bazıları da gönderilmiş.
Trabzonspor'da adeta teknik direktör enflasyonu yaşanmış, yaşanıyor da
Nitekim ortaya koyduğu futbolla camiasını tatmin edemeyen bordo-mavili takım rakipleri karşısında da beklenen neticeleri alamadı. 30 yılı aşkın  gelmeyen başarının temel nedenlerinden birinin  istikrarsızlık olduğu görülüyor.
1974-75 sezonundan itibaren 1. Lig'de mücadele eden Trabzonspor'da geride kalan süreçte çok kez teknik direktör değişikliğine gidildi. Takımda yerli ve yabancı olmak üzere 44 ayrı teknik adam görev yaptı.
Teknik direktör değişikliği çözüm değil
Trabzonspor, son 10 yılda 12 kez teknik direktör değişikliğine gitti. Bordo-mavili takımın başarısızlığının arkasında yatan istikrarsızlık konusu teknik adam konusunda olduğu açık.

Örneğin, Tolunay Kafkas ile 4 ay, Mustafa Reşit Akçay ile 9 ay, Hami Mandıralı  4 ay, Hami'yi beğenmeyip  kurtarıcı olarak getirilen  Vahid Halilhodžić  ile 4 ay, Fenerbahçe'yi  şampiyon yaptı diye olsa gerek,  Ersun Yanal  ile  topu topu 8 ay 2,5 yıllık bir süre de  toplam da  5 hoca değiştirmek elbette istikrazlıktır.

Ayrıca Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, göreve geldikten sonra geçen yaklaşık 2,5 yıllık sürede teknik kadro için milyonlarca lira harcama yapıldı,ancak istikrar bir türlü sağlanamadı.
Profesyonel Futbol Takımı Teknik Direktörlüğüne Şota Arveladze getirildi. Lig ve kupada hangi sonuçlar alınırsa alınsın, Şota'ya tam destek'ten asla taviz verilmemeli ve sonuna kadar desteklenmeli.
Trabzonspor'da oyuncu olarak başarılı sezonlar yaşayan Şota, bu kez hoca olarak bordo-mavili takımda 53. teknik adam oldu. Bordo-mavili kulübün 48 yıllık tarihinde bugüne kadar yerli ve yabancı olmak üzere toplam 53 teknik direktör görev yaptı. Şota, Karadeniz ekibinin oyuncusu idi şimdi de hocası oldu.
"Demiştim ben" demek istemezdim ama demiştim!
Trabzonspor'un başına Ersun Yenal'ın getirildiği günlerde ben aynen şöyle demiştim;
"Geçmişine baktığımızda; Ersun Yenal kariyerinde bir çok  takımı ligin zirvesine taşımış olsa da, 2 kez Türkiye Kupası finali oynasa da, A Milli Takım da kısa bir süre çalıştırsa da teknik adamın görevleri çoğu zaman hüsranla sona erdiği bilinen bir gerçektir. 
2013-2014 sezonunda Fenerbahçe'de hasbelkader Süper Lig şampiyonluğu yaşayan Ersun Yanal'ın Trabzonspor'da başarılı olmayacağı gün gibi açıktır.
Ersun Yenal bordo - mavili takımın başına 2. kez göreve getirilse dahi Yenal'ın yapısı Trabzon'a uymaz, uymayacakta.  Bana göre Ersun Yenal  ismi fevkalade yanlış bir tercihtir.
Bordo-mavili kulüpte  teknik direktörlük konusunda bana göre bilinçsizce ve hovardaca davranışlar sergileyen Trabzonspor yönetimi yanlışa yanlış tercih ile  çözüm bulmaya çalışıyor. Zira böyle olması ileride daha büyük yanlışlara sebebiyet verecektir." demiştim.
Böyle dediğim için o günlerde bana tepki gösterenler oldu ama dediklerimde de ne kadar haklı olduğum şimdi daha net anlaşıldı.
Yoksa futbol topu değiştirir gibi teknik adam değiştirmek ile , nereye kadar? Unutmamalı ki başka Trabzonspor yok...