Trabzonspor elektronik cihaz olmadığına göre uzaktan kumanda ile yönetilmemeli!

Türkiye'nin medarı iftiharı olmuş Trabzonspor mutlaka yerinden yönetim ile yani Trabzon’dan yönetilmeli.

Bendeniz bu fikrimi ilk defa 2013 yılında gerçekleşen Olağanüstü Genel Kurul'da bireysel aday olarak yaptığım konuşmada ortaya atmıştım. Bu fikrimin de zamanla sahiplenilmesinden hoşlanmadım desem yalan olur.

Türkiye'de büyük şirketler CEO'luk uygulamasına geçti. THY gibi büyük şirketlerde genel müdürler devri bitti. Yerlerini daha fazla sorumluluk alabilen CEO'lar aldı.

CEO'ların bilgi birikimi ve deneyim sermayesi büyük kuruluşlar için önemli bir kapitaldir. CEO aynı zamanda kurumunun itibarını yüklenen ve yükselten kişidir. Dolayısıyla Trabzonspor da şirket olduğuna göre marka bir oyuncu yerine büyük şirketlerden profesyonel yönetici transfer etmeli.

Keza CEO, şirketinin geleceğini inşa ederken her türlü kaynağı en akıllı ve verimli bir şekilde kullanan; şirketini gelişmelere göre konumlandıran; şirketin başarılarından veya başarısızlıklarından birinci derecede sorumlu olan kişidir.

Uzaktan bakınca bütün işinin de sadece kuruluşun kârını artırmak olduğu sanılır. Oysa CEO aynı zamanda kuruluşun itibarını yüklenen ve yükselten kişidir. Şirketler ve markalar için ana sözcüdür.

Örneğin; Türkiye'nin milli havayolu şirketi yani bayrak taşıyıcısı olan Türk Hava Yolları'da bir şirket olduğu için yönetim kurulu üyeleri ve başkanı vardır. Bilahare yönetim kurulu üyeleri ve başkanı değişse dahi profesyonel yöneticilik anlayışından dolayı THY'yi uzun yıllardan beri CEO  olan Temel KOTİL  yönetiyor.

Trabzonspor bir sanayi kuruluşu veya hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir firma değildir. Ancak anonim şirket statüsünde olduğu için şirket mantalitesine göre yönetilmeli.

Trabzonspor futbolcu yerine CEO transfer etmeli

Trabzonspor da köklü değişimin şart olduğuna inanıyor ve savunuyorum. Dolayısıyla kurumsallık sözde değil özde olmalı ve kişilere yönelik olmamalı.

Hakeza ticaret ünvanı olarak  TRABZONSPOR SPORTİF YATIRIM VE FUTBOL İŞLETMECİLİĞİ TİCARET A.Ş. diye yazıyor. Buradan da anlaşılacağı gibi Trabzonspor bir ticari kurum statüsündedir. Dolayısıyla Trabzonspor'u da Türk Hava Yolları gibi  profesyonel CEO yönetmeli

Zira geçmiş yıllara bakıldığında bu fikrimin doğru olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Nitekim görünen köy kılavuz istemez tablo ortada..

48 yıllık bir maziye sahip Trabzonspor da 1981 yılından bu yana iş başına gelen başkanlardan 7'si İstanbul’dan zengin, büyük, söz sahibi deyip kim gelmişse, takımı hem ekonomik hem de sportif açıdan kayda değer bir başarı elde edememişler.

Kulüp ne zaman Trabzon’dan yönetilmişse hem ekonomik düzlüğe çıkmış hem de kupa ve zirveye oynamış.

Tekraren diyorum ki; Trabzonspor  profesyonel yönetim anlayışı gereği Trabzon’dan yönetilmeli. Çünkü Trabzonspor için en büyük manevi değer Trabzon’durMutlaka ama mutlaka Trabzonspor da yerinden yönetilmeli. 

Nasıl ki; Türkiye, merkezinden yani Ankara'dan başka bir ilden yönetilmediğine göre Trabzonspor'da farklı kentlerden yönetilmemeli. Çünkü Trabzonspor un merkezi Trabzon'dur... Dolayısıyla Trabzonspor Trabzon'dan yönetilmelidir.

Bazılarına göre "nereden yönetildiği değil nasıl yönetildiği çok daha önemlidir" denilebilir ama bana göre Trabzon'dan yönetilmesi çok daha iyi ve verimli olabilir.

Cüzdanında parası olan yönetici devri artık bitmeli. Böyle olmasının Trabzonspor un menfaatine olmadığı artık anlaşılmalı.

Başkan olan kişi popülarite uğruna canının istediği gibi harcama yapıyor. Sonrasında ise borç verdiği için kulübü teslim alıyor. Böyle olmamalı....  Türkiye'de Trabzonspor gibi çoğu kulüp kendi ayakları üzerinde duramıyor ve yöneticilerinden aldığı borç paralarla bütçelerini çevirebiliyor.

Başkanlık elbette olmalı ama kulüp profesyonel yöneticilere bırakılmalı.

Çünkü Trabzonspor'dan başka Anadolu kulüplerinin her hangi birinde kent dışından yönetildiği görülmüş müdür. Ben şahsen duymadım, görmedim de şayet varsa bile istisnadır.

Trabzonspor'u başarılara taşıyan değerli büyüğümüzün ifadesiyle bir takımın takım olabilmesi için; önce tutanı sonra atanı sonra da attıranı bulacaksın ki, takım olsun.

Trabzonspor imkansızlıklarla bugüne geldi

Bana sorulursa geçmiş yıllarımız çok daha muhteşemdi. Şimdi bakıyorsunuz maddi açıdan çok şeyler ortaya konuyor.

Eskiden böyle şeyler yoktu. Trabzonspor en son şampiyon olduğu 1983-1984 sezonunda bile bir çok imkansızlıklar içindeydi ama ortada başarı vardı. Şimdi geçmişe göre fevkalade güzel imkanlar var ama ortada gözle görülür elle tutulur bir başarı yok.

Yalnız kulübün aldığı neticelerle değil, geçmiş yıllarda yönetimde bulunanların imkansızlıklar içerisinde hayırlı şeyler kazandırıldığı düşüncesindeyim.

Bu bağlamda Trabzonspor'da yeni seçilen yönetimin kontrol ve denetimi üstlenerek, icrayı profesyonellere bırakması Trabzonspor'a fayda sağlayacağına ve bu kombinasyonun en iyi model olduğuna inanıyorum.