Trabzon’da artık genel seçimlerin startı verildi.

Siyasiler sahalara iniyor. Herkesin dilinde ‘Bu seçim hepsinden daha önemli’ sözü var. Bu genel seçim belli ki adayların kendi ikballeri adına harcayakları yoğun enerji nedeniyle Trabzon’un sorunlarını ve vaatleri ikinci planda bırakacak bir süreç olacak.

 Ufukta Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi olduğu için ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun beklenen sinerjiyi yaratamayışından ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aday adayından adayına, vaadinden seçim propogandasına kadar tamamıyla yine sahalarda olacağı bir seçim kampanyası olacak. Erdoğan kesinlikle işi şansa bırakmayacak.

 Muhalafet Trabzon’da hazırlıklarını tamamlamak üzere. Özelikle 17 Aralık Operasyonu’ndan sonra Trabzon yerelinde de AK Parti ve Milletvekili Erdoğan Bayraktar’a yönelik eleştiriler üzerine yoğunlaşacağı gözlenen muhalefetin etkin isimleri olan Milletvekilleri Volkan Canalioğlu ve Koray Aydın’a, Bayraktar’a sahip çıktıkları, onun suçsuz olduğunu deklere ettikleri açıklamalarıda hatırlatmak isterim. Koray Aydın’dan Bayraktar’a övgü, Canalioğlu Bayraktar’a sahip çıktı manşetleri halen hafızalarda.  

O dönem kendi milletvekilleri sahip çıkmadığı için, ‘Biz Trabzon’un bakanına sahip çıkıyoruz’ diyerek bulundukları söylemler gazetelerde ve sitelerde boy boy yer aldı. Bunları da düşünerek seçim stratejilerini belirlemeleri gerektiği düşüncesindeyim.

 Evet iktidar partisi özelikle 2011 yılındaki genel seçimlerde verdiği birçok vaadi yerine getirememenin ezikliği ile zor bir seçim süreci geçirecek.

 Gerek Tersane, gerek 2. pist, gerek lojistik merkez, gerek raylı sistem, gerekse de 2. devlet üniversitesi.

 Trabzonspor üzerinden Akyazı projesi iktidar için can simidi olacak  fakat seçimlere yetişmeyeceği için  neredeyse 4. Seçimde de bu proje üzerinden oy istemek biraz zor olacak. Ama işin içinde Trabzonspor olduğu için yine de yine 1 milletvekili getirir Akyazı projesi.

 AK Parti Trabzon Milletvekilleri Trabzon’a yapılan ve yapılacak yatırımları anlatırken sağlıkta genel manada hissedilen memnuniyeti de kullanacak fakat şu şehir hastanesi meselesini kararlı bir şekilde inandırıcı olacak netlikte vaat edemedikleri sürece mevcut yatırımlarla sağlık konusunda da gereken desteği alacakları düşüncesinde değilim.

 Eğitim konusunda Trabzon’un her ne kadar açıklanmak istemesede sürekli geriye gidişi, AK Parti’nin köşeye sıkışacağı önemli bir alan.

 Bunların dışında Trabzonspor’un Şampiyonluk Kupasının halen daha verilmemesi, şike anıtının dikilmeyişi,  trafik problemi, ÇEDAŞ’ın halka zulmüne sessiz kalmak,  Trabzon’a bakanlık verilmemesi, Doğalgazda gereken mesafenin alınamamıyışı nedeniyle yaşanan hava kirliliği, karla mücadelede yetersiz kalmak, güney çevre yolunun halen daha raftan indirilememesi, teleferik gibi meselelerde de iktidar partisinin eleştiri yağmuruna tutulacağı bir süreç olacak.

 Genel manada MHP Güneydoğu’da yaşananlar, verilen tavizler ve bazı AK Partililerin islam dinine yönelik hoş karşılanmayan söylemleri ile iktidara yüklenecek CHP’de yolsuzluk operasyonu üzerinde ağır eleştirileri gündeme getirecek. Şimdilik gözlemimiz bu, tabi ki mevcut milletvekillerinin bazılarının etkisizliği, halka uzaklığıda muhalefetin gündeminde olacak.

 Belki şu olimpik oyunlar için yapılan tesisler de bir can simidi olabilir fakat tesislerin şimdiden dökülmeye başlaması, müteahhitin işini sağlam yapmaması veya teslim alanların sorumsuzca alel acele davranması nedeniyle zeminlerinin su geçirmesi ve daha 2. Yılında tüm tesislerin tadilata girmesi bu yönde muhalefetin eline sağlam bir koz olarak geçecek.

  OSB sayısındaki artış, Reşadiye Kavşağı (!), Erdoğdu yolu, Kanuni Bulvarı, işsizlik rakamlarında Türkiye ortalamasının altında seyir etmek, Botanik Park, Çimento Fabrikası’nın kaldırılacak olması, çömlekçi kentsel dönüşümünü takiben sanayi ve Değirmendene kentsel dönüşümü, vaatleri Pelitli Kentsel Dönüşümü, değirmendere, çömlekçi, maçka yolu ve Küşüstü kavşaklarındaki yoğunluğu giderecek viyadük düzenlemelerine yönelik vaatler yanında eğitimde yeni derslik, sağlıkta yeni oda ve kurum sayısındaki artış, turizmde yeni otel yatarımları ve turist sayısındaki artışlar.
Rakamların konuşulacağı eski yatarımların sıkça gündeme geleceği bir seçim stratejisini Açılım süreci ve Paralel ile mücadele anlamındaki söylemlerle desteklemeye çalışacak olan iktidar partisinin bilindik bu proelere özelikle ama özellikle demiryolunu eklemesi şart.

 Trabzon’un olmazsa olmazı, gelmez denilen yatırımcıların Trabzon’a gelmesi, Trabzon’un bir üst olması için ber şekilde Erzincan’a demiryolu ağının bağlanması gerekiyor. Fakat Ulaştırma Bakanlığı bu konuda ihalenin 2018 yılına kaldığını açıklayarak büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

 Buradan yüksek sesle demiryolu meselesini haykırmak istiyorum. Evet yukarıda birçok yapılan ve yapılmayan proje, vaat saydık. Fakat bu şehrin kaderi raylardan geçiyor.

Lütfen büyük düşünelim, küçük hesapları bırakalım ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun dediği gibi iktidarı ile muhalefeti ile 4 elle demiryolu projesine sarılalım.