5. Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi kapsamında düzenlenen 2023 İhracat Vizyonu ve Yeni Fırsatlar konulu panele Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, DKİB Başkanvekili Ahmet Hamdi Gürdoğan ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu konuşmacı olarak katıldı. Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’un fındık, çay ve yaş sebze – meyve ihracatının yanına yeni sektörler ve yeni ürünler eklemek zorunda olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Somon bu yeni ürünlerin başında geliyor. TTSO olarak 6 – 7 yıl önce somon yetiştiriciliğiyle ilgili bir kümelenme projesi başlattık ve yatırımcılarımızın bilgilerine yeni bilgiler kattık. Türkiye Somonu’nu dünya pazarında ön plana çıkarmak için coğrafi işaret alma aşamasına kadar geldik. Ancak yumurtaları dışarıdan almamız sorun yarattı.  Yumurta sorununun çözülmesi için adım attık ve somon yumurtası üretimine karar verdik. Bakanlıklarımızdan projemiz onay aldı. Çamburnu bölgesinde yıllık 12 milyon yumurta ve 8 milyon yavru üretecek bir tesis kurulmasına karar verildi. İhalemizi yaptık ve 1 yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. Bu bir pilot uygulamadır. Bizim tesis belki de bir firmamızın ihtiyacını karşılayacak kadar. Amacımız bu pilot uygulamanın hedefler doğrultusunda artırılmasıdır. Ayrıca somonda yumurta ve yavrudan soğuk zincire kadar somon üretiminin ve ihracatının her aşamasının yer aldığı 700 dönümlük bir alanda projemiz var. Bunu da önümüzdeki günlerde yatırımcılarımıza açıklayacağız. Trabzon olarak fındık, çay ve yaş sebze – meyve ihracatımız ön planda. İhracatımızı artırmamız için yeni sektörlere bağlı yeni ürünlere ihtiyacımız var. Somon sadece bir tanesidir. Somonu sağlam zemine oturtup bölgemizde bu konuda katma değeri yüksek ürün haline getirerek satmak amacındayız. Yumurtadan soğuk zincire yani paketlenmiş ve satışa hazır hale kadar getirirsek katma değeri çok daha yüksek olur. Amacımız ihracattaki kilo başına ortalama rakamı daha yukarıya çekmektir. Bu sektördeki arkadaşlarımızı kutlamak istiyorum.”

“DIŞ TİCARETE KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Başkan Hacısalihoğlu, ihracatı artırmak için kısa, orta ve uzun vadeli planların uygulandığını ve oda olarak bu doğrultuda çalışmalar yaptıklarını da ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dış Ticaret İstihbarat Elemanı yetiştirerek Dış Ticaret Merkezi kurarak ihracata hem kalifiye eleman desteği vermeye, hem de ihracatçılarımıza imkân sağlamaya çalışıyoruz. Eğitimlerde yetişen elemanlar kendi dış ticaret şirketlerini kurabildikleri gibi bir firmanın ürünlerinin dünyaya pazarlanması konusunda da çalışıyorlar. Türkiye olarak 200’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Trabzon’dan 120’den fazla ülkeye ihracat yapılıyor. Girişimcilerimiz her yere ulaşmış. Amacımız satış rakamlarımızı artırmaktır. OSB’lerde daha geleneksel ürünler üretiliyor. Amacımız Endüstri Bölgelerinde üretilecek orta ve yüksek teknolojili ürünlerle kilo başına ihracat değerimizi yukarıya çekmektir. Türkiye’de planlanan 23 Endüstri Bölgesinden biri de Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesidir. Burada bakanlığımız tarafından belirlenen sektörlerde üretim yaparak ihracata ve istihdama katkı sağlamayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

“TURİZMDE YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARIN SONUÇLARI ALINMAYA BAŞLANDI”

Başkan Hacısalihoğlu, turizmde de 2009 yılında oda olarak başlattıkları çalışmaların semeresinin görülmeye başlandığını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de turizmde ilk URGE Projesini biz uyguladık. Bugün geldiğimiz noktada resmi verilere göre 1, piyasadan aldığımız verilere göre 1.5 – 2 milyar dolar gelir elde edilmektedir. Bu hem Türkiye hem de şehrimiz için çok önemli bir miktardır. Ulaştığımız noktada Trabzon Havalimanından Ağustos 2022’de yapılan dış hat uçuşlarının sayısı iç hat uçuşlarını geçti. Amacımız kış turizmini de devreye sokmaktır. Bu konuda Uzungöl ve Ovit’le ilgili hazırlanan kış turizmi master planları var. Ayrıca şehrimizde kongre turizminin geliştirilmesi için de çeşitli imkânlar yaratmaya çalışıyoruz” dedi.