61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - Özellikle Artvin Hopa’da meydana sel felaketinin ardından oluşan ‘Sigorta’ tartışmalarına Sigortacılar Bölge Başkanı ve TTSO Meclis Üyesi  İbrahim Serter açıklık getirdi. Konuşmasına, ”Genellikle bilindiği gibi sigortacılar 3 kağıtçıdır. Öyle diyorsunuz ya..” şeklinde başlayan Serter, salonda bazı üyeleri gülümsetti bazılarını ise kızdırdı.

TEK BAŞINA 3 KAĞITÇI OLMAZ
Serter,  “Gizli saklımız yok. Sigortacılarımız tek başına 3 kağıtçı olmaz. Hiç kimse tek başına olmaz. Onu bir etken-sebep o hale getirir. Poliçeleri yaparken okuyanımız kaç kişi? Sorduğum zaman biz yapıyoruz. E fiyat.. Hangisi ucuzsa.. Böyle bir şey yok. Evet ucuzsa doğru. Bir ay önce sigorta şirketi iflas etti fona devredildi. Zorunlu olanlar devlet güvencesinde. Ama zorundu olmayanlar kimin güvencesinde?
Halk arasında su sudur.. Ama her şeyi halkın bilmesi gerekmiyor. Biz çeşitli televizyon kanallarında olsun, sigortada birinci Trabzon’dur.. Bunu her zaman gururla söylüyoruz.” dedi. 

ŞADAN EREN MÜDAHALE ETTİ
Bu sözlerin ardından araya giren eski bir sigortacı olan Meclis Başkanı Şadan Eren, “Mecliste konuşuyoruz.. Ne sigortacılara sahtekar diyor. Onlar sahtekar olmadığına göre onlar da sahtekar eden toplum yoktur. Şaka ile espri yapmak istedin ama konuya girsen daha iyi olur. Sigortacılık bir zamanlar yanlış anlaşılıyordu ama şimdi çok iyi konuya geldi. Sizin kendi sektörünüz olarak böyle bir şey söylemenizi kabul etmiyorum” diye itiraz etti.

HOPA’DA Kİ SEL FELAKETİ
Eren’in müdahalesinin ardından konuşmasına devam eden Serter,  “Hopa’da bir afet oldu. Ölenlere rahmet geride kalanlara başsağlığı diliyorum.  Burada hasarın poliçelerde olmadığından yakınıldığı söyleniyor. Sel hasarını bilerek bir sigortacı koymamak yapmaz. Karşılığında para alacak. Eğer yaptıran kişi ucuzluk arıyorsa… Ben 32 senedir sigortacıyım. Benim kadar eski Cafer Hazaroğlu var.. Biz bunlara şahit oluyoruz. Burada sel mi olur onu boş ver. Poliçeyi yaptırana kadar devam ediyor. Yapıldığında farklı yerlerde koyulmamış diyor. Çömlekçi’de de oldu ama koyulmadı.. Halk arasında su farklı düşünür ama hiç mi sigorta yaptıranın suçu yok. Biz poliçeyi yapmakla mükellefiz, sizlerse okumakla mükellefsiniz…” dedi.

SİGORTA SEKTÖRÜNE DÜZENLEME GELDİ
Sigorta sektörüne düzenleme geldiğini kaydeden Serter, “Sektörden ayakçı ve beslemeler çoğaldı. Biz bunların karşısında çok kanunlar çıktı. En sonda şubelerin kapanması.. Şubelerin kapanması için karar odamıza geldi. İzin alanlar devam edecek, olmayanlar kapanacak. Bunun yanında plazalar denetlenecek. Herkes usulüne göre hareket edecek.” diye konuştu. 

BEKTAŞ: İHRATACATA ÖNEM VERMELİYİZ
MOBİAD Başkanı ve Meclis üyesi Alper Bektaş özellikle meclis üyelerinin ihracat konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Ülkenin kriz döneminde ihracatla çıkacağına dikkat çeken Bektaş, Dolar ve Euro çıktığında iç piyasada ki sıkıntılardan bahsediyoruz ama, ihracatta ben bin liralık bir değerin 377 Euro yaparken, şuan da şuan da 298 Euro yapıyor. İhracaat yapan firma için avantajlı durum ortaya çıkıyor. İhracata yönelik yeterli çalışma yaptığımıza inanmıyorum. Üyelerimize, kendi meslek grubumuzda ki firmalar bir şekilde uyarmak lazım. Üretim yapmak gerekmiyor, illa ki ihracat yapmak için.
Hep iç pazara doğru hareket ediyoruz. Ben bundan rahatsızım. Devletimiz destek sağlıyor. Bunlardan yararlanmamız gerekiyor. Bir Afrika ülkesinde bir şovrum açmalı, demo ürün göndermeliyiz.
Hepimize sorumluluk düşüyor. İhracat yapılabilmesi için devlet taşın altına elini koymuş. Kümelenmemiz gerek. Sonucunda ekonomimize katkı sağlamış olacak" dedi.  


Meclis daha sonra gündem konularıyla devam etti.