61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, yaklaşan seçim tarihi öncesinde 61saat.com’u ziyaret etti. Başkan Hacısalihoğlu, ziyarette 61saat.com İmtiyaz Sahibi Erhan Esaspehlivan’ın sorularını yanıtladı.

TTSO SEÇİMLERİ ERTELENECEK Mİ?

Seçimin ertelenme ihtimali ile ilgili konuşan Hacısalihoğlu, “5174 sayılı kanun gereği Türk Odalar ve Borsalar Birliği Tüzüğü gereği 4 yılda bir Ekim - Kasım aylarında seçim yapılır. Bu doğrultuda 22 Ekim olarak seçim tarihini belirledik. Seçimler ertelenebilir. Geçmişte de birkaç defa erteleme oldu. Genelde genel seçimlerle karışmaması adına yakın bir tarih olunca birkaç defa ertelenme yaşandı. Ertelenmiş bir seçimle bu tarihe geldik. Bunlar her zaman olağan şeylerdir. Ertelenmeyecek şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Seçim, odaların ve toplumun beklediği bir durumdur. Demokrasinin gereğidir. 5174 sayılı kanun gereği Ticaret Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyoruz. Bu kanun gereği odalarımıza verilen görevler vardır. Bu görevler Ticaret Kanunu’nun gelişimiyle ilgili tüccar kanununun önünü açacak ve ihtiyaç olan belgelerin odalar tarafından düzenlenmesi, şehirdeki ekonominin gelişmesiyle ilgili gerekli çalışmalar yapılarak Türk Odalar Borsalar Birliği, bakanlığa ve ilgili siyasilere iletilmek şeklinde görevlerimiz vardır. 

Odamızın yaklaşık 70 civarında görevi vardır. Odaların bu görevleri dışında da misyonları vardır. Üyelerimizden gelen sorunların alınarak ilgili kurumlara iletilmesi de görevlerimiz arasındadır. Ticaret ve sanayi odaları olarak son 20 yıldır bu konuda önemli gelişmeler yaşandı. Şehrin ekonomik yönden bütün sorunları ele alınarak ekonomisinin geliştirilmesi, üyelerimizin kalkınması ve ülkenin istihdamına destek vererek yatırımların artırılması konusunda özel gayret içindeyiz. Trabzon’da da bu çalışmalar yıllardan beri yapılmaktadır” dedi.

600 BİNE YAKIN TURİST SAYISI…

Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Standart olarak bizler şehrin ekonomisi nasıl gelişir, bunu öne çıkarmaktayız. Göreve geldiğimizde şehrimizde turizm olayı durmuş noktadaydı. Turizmi canlandıralım dedik. Turizm şehre sıcak para getirir, ekonomiye anında destek sağlar. Bizler, sıcak iklim olan Körfez ülkelerindeki insanları şehrimize çekebiliriz ve turizm yönünden önemli bir girdi sağlayabiliriz dedik. Bu ülkeleri ziyarette bulunduk. Strateji ve eylem planımızı tamamlamadık. 

Şehrimize Körfez ülkelerinden direkt uçuş sağlamak, Trabzon’u hat noktası yapmak ve Doğu Karadeniz’deki turizmini artırarak, tek elden yöneterek turisti daha fazla şehrimizde kalmasını sağlamak için çalışmalar yaptık. Otellerde sürekli olarak tanıtımlar yaptık. Fuarlara sürekli katıldık. Körfez ülkelerinden pandemi öncesinde 400 bin civarında ziyaretçi geliyordu. Bugüne geldiğimizde özellikle Ağustos ayında direkt uçuş sayıları iç hatlardan sayılarından fazla oldu. 25-27 civarında iç hatlarından uçak gelirken dış hatlardan 30-33 uçak sadece Körfez bölgesinden geldi. Şehirde turizmin tek elden yönetilmesine inanarak dünya örneklerini araştırdık. Burada bize en uygun Barcelona modeli çıktı. İnceleyerek strateji ve eylem planı yaptık. Valimiz ile görüştük ve turizmin tek elden yönetilmesi konusunda Turizm Konseyi kuruldu. Turizm deyince akla sadece Körfez’den gelen turistler gelmemelidir. Ekonomi katkılarını bu yıl yapılan anketlerde çok ileri seviyede maddi girişin olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 600 bine dayanan kişisel bazda turist girişi ve pandemi öncesinde 7 gün olarak konaklama süreleri 9 güne çıktı. Bu memnuniyetin de artırdığını gösteriyor...”

TURİSTLER TRABZON’DAN MEMNUN MU?

Turistlerin Trabzon’a ne için geldikleri ile ilgili konuşan Başkan Hacısalihoğlu, “Gelen turist ne istiyor önce buna bakmak lazım… En büyük tercih bölgenin doğa güzellikleri ve iklimi... Ön plana çıkardıklarına göre en cazip olan konu bu. Trabzon ve Karadeniz Bölgesi turistler açısından çok cazip. Ekonomiye büyük girdi sağlandı. Arap turizmi iyi bir noktaya geldi. Geçmişte çok satılık oteller vardı şimdi ise halen otel yapımı devam ediyor. Yatırımcılar nerede yatırım yaparız diye düşünüyorlar. Turistlere halkın size karşı ilgisinden memnun musunuz sorusunu soruyoruz. Yüzde 95’in üzerinde memnuniyet var. Bir daha bu şehre gelmek ister misiniz diye de soruyoruz ve yüzde 35’i evet diyor. Bu şehirden memnun olduklarını gösteriyor. Turist arttıkça geçici olan problemler yaşanabilir ve biz de bunları tespit ederek sürekli olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

TRABZON’DAKİ TURİZM BAŞARISI SEÇİM KAZANDIRIR MI?

Trabzon’daki turizm başarısının kendisine seçim kazandırıp kazandırmayacağı ile ilgili Hacısalihoğlu, “Biz bu tüm çalışmalarımızı bütün kurumlarla diyalog halinde bu duruma getirdik. Hiçbir zaman seçim düşüncemiz olmadı. Şehrimize görevlerimiz içinde faydalı ve katkılı olalım diye çalıştık. Kongre turizmi şehri yaratmak istedik. Olabilmesi için kongre merkezine ihtiyacımız vardı. Bizim olmazsa olmazımızdı. Büyük çaplı kongreleri alamadık çünkü salonumuz yok. Eski Dünya Ticaret Merkezi’nin oradaki bina yıkılarak, 2100 kişilik 6 bin metrekarelik kongre merkezi oluşturuyoruz. 2023’ün sonunda tamamlanacak. Uzungöl kış turizminin master planını yaptık. Çakırgöl de turizm alanı. Önümüzdeki süreçte inanıyoruz, yatırım yapılacak. Altyapının olabilmesi, şartların uygun olabilmesi önemli. Yatırımcının önü açık. Kruvaziyer turizmine de çok önem veriyoruz. Liman da büyük miktarda işimizi görüyor. Buraya da sürekli olarak yatırım yapılıyor. Onları da takdir etmek lazım” diye konuştu.

YATIRIM ADASI’NDA SON DURUMU AÇIKLADI

Yatırım Adası ile ilgili konuşan Hacısalihoğlu, şöyle devam etti: “Trabzon’u teknoloji şehri haline getirme konusunda strateji planımız vardı. Tasarım merkez, kuluçka ve üretim merkezi… Endüstri bölgesi ve yüksek teknoloji üniversitesi kurulduğu takdirde o şehir teknoloji şehri olur. Üniversitemiz var. Teknokent’te tasarım merkezi oluşturduk. Yine Teknokent’te kuluçka ve üretim merkezi oluşturduk. İnovasyon merkezi yaptık. Avusturya’da burada üretimle ilgili ticari marka yaratmak gerekiyordu. Latince isim olarak Visamare markası yarattık. Türkçesi ‘sev beni’ anlamına geliyor. Tescili yapıldı. Karayemişi gönderdik kanser ilacı çalışması başlatıldı. Zifin çiçeğini gönderdik kas hastalığında ve alzheimer hastalığı için çalışmalar oldu. Şehirde teknolojik üretilmesi ile ilgili endüstri bölgesi… Trabzon’da Yatırım Adası endüstri bölgesi. Kanun çıkarılarak imzalanan ilk bölgedir. Türkiye’de 23 adet talep var. Trabzon’un önderliğini yaptığı önümüzdeki süreçte ürün üretiminde müthiş bir artış olacak. Çok büyük katkısı olacak ülkenin gelişimine... 2017’de kanunu çıktı. 2018’de harekete geçtik. O tarihte bakanlıkta sektörleri belirledik. Trabzon Yatırım Adası ihale aşamasına geldi. Yatırım programına alındı. Hiçbir hayal boşlukta kalmaz. Doğrular bir şekilde projelendirildi. Yapımı ile ilgili süreç uzayabilir. Altyapı ve üst yapıyla ilgili sektörel olarak projeleri hazırladık. Yatırımcılar da var. Devletin yatırımı başlarsa sorun yok ama başlamayacağını düşünerek yatırımcılarla görüşmelerimiz başladı. 

Önümüzdeki 6 ay içinde basınla bir araya gelmeyi düşünüyoruz. Şehirde 2,5 milyar dolarlık yatırım, 25 bin kişilik istihdam olacak… Ülkeye 2 milyar doların üzerinde ihracat geliri şehir adına çok büyük rakam olacak.”

KARADENİZ SOMONUNDA 1 YIL İÇİNDE…

Hacısalihoğlu Karadeniz Somununun kapasitesi 10 bin tonun altındayken 24 tona çıktığını belirterek, “Karadeniz Somonu… Yıllar önce başlatmış olduğumuz kümelenme projesi ile başladı. Balıkçılarımıza konu öğretildi. Somon üretimine girdiler. Kapasitemiz 10 bin tonun altındayken 24 bin tona çıkarıldı. Önümüzdeki süreçte Karadeniz somonu dünyada pazar bulan bir somon olacak. İç ve dış piyasada tüketimin artırılması gerekiyor. 50’nin üzerinde somon pişirme kitabı bastırdık. Ön plana çıkarmak için somon festivali düzenliyoruz. Somon balığı üretim tesisi kurulması konusunda bakanlıklarımız ve şehirdeki üniversitelerimizle yaptığımız görüşmelerde yapılanma içerisinde olduk. İhalesi yapıldı. Süreç devam ediyor. 1 yıl içinde böyle bir tesisi tamamlamayı planladık” dedi.

AKYAZI STADI’NIN YANINDA 17 DÖNÜMLÜK ARAZİDE NE YAPILACAK?

Sosyal tesisler hakkında bilgi veren Başkan Hacısalihoğlu, “Üyelerimizin sosyal tesislere ihtiyaçları var. Sera Gölü’nün üzerinde Milli Emlak’tan yer tesisi aldık. Sosyal tesis olarak başlayacağız. Çok daha önemli projemiz var. Akyazı Stadı’nın yanında 17 dönümlük yer var. Projemiz çizildi. Trabzon’da spor ve futbolun ekonomiye katkısı önemli… Burada uluslararası organizasyonları yapabileceğimiz bir ajans kurulmasıyla gerek istihdam açısından gerekse ekonomiye katkı sağlamak açısından önemli olacak… Merkez olacak burada. Organize edilecek ve sosyal yaşam alanı olacağı için burada çocukların gençlerin aileleriyle birlikte spor yaparak üreten gençlik yapacağız. Kötü alışkanlıklardan uzak tutarak güven altında spor yapmalarını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

MASTER PLANLARI HAZIRLANDI

“Tonya Vadisi Master Planını hazırladık. Uzungöl Kış Turizmi Master Planını hazırladık. Hıdırnebi’nin ön planda olan Akçaabat Master Planımız var. Bütün vadiler ve ilçelerin master planları olmak üzere ekonomiye katkı sağlamalarını istiyoruz.”

TRABZON’A YAPILACAK DEMİRYOLUNDA İKİ ALTERNATİF VAR

Trabzon’a yapılması planlanan demiryolu için Hacısalihoğlu, “Raylı sistemde Trabzon-Gümüşhane-Erzincan demiryolu bağlantısı… Belki 30 yıldır odanın gündeminde ve bu konu üzerinde çalışılıyor. Hiçbir zaman gerisinde kalmadık. Hareket ederken gerçekleri bilerek hareket ettik. Proje çalışması başlamıştı. 3 buçuk milyar dolarlık bu demiryolu maliyeti çıkmıştı. Yine çalışmaları sürdürdük… Proje çalışmaları tamamlandı. Şehirler arasında güzergah noktasında gündeme gelen bir konu var. Nereden olursa olsun sahile inmesi çok önemli. Ama doğru yerden sahile inmesi gerekir. Gümüşhane’den geçmesini istememizin nedeni burada yapılacak olan yatırım Gümüşhane’deki madenlerin uluslararasında rekabet edebilmesi adına, lojistik yönden raylı sistem olmadan olmayacağı düşüncesiyle hareket ettik. Hazır olan projede 2 alternatif gözüküyor. Doğrusu ne ise o yapılsın…” 

GÖREVE NEDEN DEVAM ETMEK İSTİYOR?

Göreve devam etme nedeni ile ilgili Hacısalihoğlu, “Şehrin gelişimi için bahsettiğimiz konuların tamamlanması ve sürdürülebilir bir şekilde ileriye doğru gerçekleşmesini istiyoruz. Bunları tamamlama adına biz tekrar aday olduk. Yoksa şu kadar yapalım da bırakalım gibi düşünmedik. Kariyer yeri değil burası. Biz görev olarak baktık. Ekonominin gelişmesi ve şehre katkı olarak baktık. Üyelerimiz ne kadar verirse saygı ile bakacağız. Yapılanlar da ortadadır…” dedi.

KAHRAMAN OLAN ÜYELERİMİZDİR

Hacısalihoğu, “Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar ortada. Şehrin ekonomisini ve şehrin gelişimi için yapılanları anlatmaya çalışıyoruz ve üyelerimizin bir kısmı da bunu biliyor. Bilmeyenler de olabilir. Bu projelerin tamamlanması adına, şehrin geleceği adına bunları tamamlayarak devam etmek istiyoruz. Takdir çok değerli üyelerimizindir. Şehrin ekonomisi bugün bu duruma gelmişse tüm üyelerimizin yapmış olduğu yatırımlar ve almış olduğu risklerdir. Kahraman aslında üyelerimizdir. Onların sayesinde istihdam yaratılıyor, bu şehirde ekonomi gelişiyor ve her şey onlarındır. Biz sadece onların verdiği yetkiyle onlara öncülük yaptık. Takdir ederseler bundan sonra da yapacağız” dedi.