Günümüzde çeşitli nedenlere bağlı kısırlık sebebiyle çocuk sahibi olamayan çiftlerin çocuk sahibi olmasını sağlayan yöntemlerin başında tüp bebek yani IVF yöntemi gelir. Tüp bebek yöntemi ile doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler laboratuvar ortamında döllenen embriyoların anne adayına transfer  edilmesi ile çocuk sahibi olurlar.

Tüp bebek tedavilerinde yumurtanın yaşı yani anne adayının yaşı ve kalitesi çok önemlidir. Ancak genel olarak kadınların yumurtalarının kalitesi 35 yaşından sonra önemli ölçüde azalmaya başlar. Bu da tüp bebek tedavisinde gebe kalma şansını düşürür.

Ancak yumurta donasyonu ile yumurtası olmayan yada yumurta rezervi ve kalitesi kötü olan hastalarda bu şansı artırmak  oldukça kolay. Yumurta donasyonu, anne adayına uygun olarak seçilmiş  donörden alınan yumurtaların kullanılması ile gerçekleşir. Yumurta donasyonu ya da yumurta naklinde başarı şansı %70-%80 gibi yüksek bir aralıktadır. Tüp bebek tedavisine ek bir prosedür olarak kabul edilen yumurta donasyonu hakkında merak ettikleriniz varsa yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kimler Yumurta Donasyonu Tercih Etmelidir?

Çiftlerin yumurta kalitesi düşükse yumurta donasyonu ailelerin istedikleri bebeğe kavuşması için son seçenek olur. Bu açıdan yumurta donasyonunu yaptırmaya uygun olan çiftleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kalitesiz yumurtalara sahip olanlar 
  • Hiç yumurta üretimi olmayan kadınlar
  • Yumurtalıkları olmayan ama sağlam rahmi olanlar
  • Genetik rahatsızlıkları olan ve bunları çocukların aktarmak istemeyen kadınlar
  • Radyoterapi ya da kemoterapi görmüş kadınlar
  • Geç evlilik sebebiyle kendi yumurtası ile hamile kalma şansı düşük olanlar
  • Art arda başarısız tüp bebek denemesi yaşayan kadınlar 
  • 40 yaş ve üzeri olanlar

Yumurta Donörü Nasıl Olunur?

Yumurtaların bağış yapılması gönüllülük esasına bağlıdır ve bu bağışta anonimdir. Bu süreçte hem alıcı hem de vericinin kimlikleri bilinmez. Bu sebeple de donör, yumurtasından doğan bebekten sorumlu olmayacağını bilir ve bununla ilgili tüm belgeleri imzalar. Donör olma şartları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • 18-30 yaş arasında olmalı
  • Hem zihinsel hem fiziksel olarak sağlıklı olmalı
  • Beden Kitle İndeksi normal olması
  • Ailede bilinen kalıtsal yada genetik bir hastalık olmaması
  • Yumurta rezervinin yumurta verecek kadar iyi olması
  • Sağlıklı olması
  • Taşıyıcı yada bulaşıcı hiçbir hastalığının bulunmaması

Donörden anti Hepatit B antikor, Hepatit B virüs antijen, anti Hepatit C antikor, sfiliz, insan immün yetmezlik virüsü tip 1(HIV-1), tip 2(HIV-2) testleri enfeksiyon için istenir. Ayrıca gonore ve klamidya için fizik muayene de yapılır. Tüm bunlara ek olarak servikal ve serum numuneleri istenir.

Yumurta bağışı yapmak isteyen kadınlara; jinekolojik, fiziksel ve psikolojik değerlendirmeler yapılır. Tıbbi ve genetik yapı (kromozom analizi, kistik fibrozis, talasemia, SMA ve Frajil x), ESHRE ve ASRM kriterlerine uygun tarama testleri ile araştırılır. 

Yumurta Döneri ile Gerçekleştirilen Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nasıldır

Yumurta donasyonu Avrupa’da sıklıkla tercih edilen ek bir üreme tekniğidir. Kıbrıs’ta bu tarz bir tedavinin alınabileceği yüksek kalite standartlarına ve uygun maliyetlere sahip bir ülkedir. Yumurta donasyonu ile tedavi sürecini başlayacak çifteleri bilgilendirme oldukça önemlidir. Ayrıca prosedüre devam etmeden önce çiftlerden işlemi kabul ettiklerine dair imzalı onay alınır. Sürecin aşamaları tüp bebek ile oldukça benzerdir.

İlk aşama donör seçimidir. Donör mümkün olduğunca çiftlerin fiziksel özelliklerine uygun tarzda seçilir. Yani donörün ten rengi, saç ve göz rengi, vücut yapısı mümkün olduğunca benzer olmalıdır. Ayrıca  yine donör seçimi yapılırken etnik köken ve kan grubu na da bakılır.

İkinci aşamada, hasta ile eşleşen uygun donörün yumurtalıkları uyarılarak gelişmesi sağlanır. Olgunlaşan yumurtalar donörden toplanır ve laboratuvar ortamında baba adayının spermi ile döllenir.

Üçüncü aşamada anne adayına  döllenmiş embriyolardan en iyi olanları seçilerek  transfer edilir. Gebelik testi ise transferden 10-12 gün sonra kanda yapılır.

Yumurta Donasyonu Sürecinde Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi ile Başarı Şansınız Artırın

British Kıbrıs Tüp Bebek Hastanesi, tüp bebek ve buna bağlı ek prosedürleri uygulayarak çiftlerin istedikleri bebeklere sahip olmalarını sağlayan alanında uzman bir merkezdir. Yüksek sağlık standartları, etik değerleri ve Dünya standartlarına uygun yapılan tarama testleri  ile yumurta donasyonu süreçlerini gerçekleştirir.

Gizlilik ve profesyonellik merkezin etik değerleri arasındandır. Bu açıdan Kıbrıs, Türkiye ve Dünya’nın bir çok ülkesinden tercih edilen tüp bebek merkezleri arasındadır. Kıbrıs tüp bebek tedavisi süreçlerinde yüksek başarı oranı ile farkını ortaya koyar. 

Ayrıca uygun maliyetleriyle de bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin tüp bebek tedavisi almasını kolaylaştırır. Siz de tüp bebek ya da yumurta donasyonu gibi  tüm süreçler hakkında bilgi almak için merkezin uzmanlarını her zaman arayabilirsiniz.