Evet yanlış okumadınız.

Çevreye duyarlı konaklama tesislerine bakanlıkça verilen bir elektrik indirimi varmış.

06/09/2013 tarihli ve 28757 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “2013/5265 sayılı Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgeli İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği Hakkında Karar” ile Çevreye Duyarlı Konaklama Tesislerinin teşvik edilmesi ve sayılarının artırılması amacıyla Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgeli İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği uygulanmaktaymış.

Turizmi Teşvik Kanunu’nun 16 ncı maddesinde yer alan, “Turizm belgeli yatırım ve işletmeler elektrik, gaz ve su ücretlerini o bölgedeki sanayi ve meskenlere uygulanan tarifelerden en düşüğü üzerinden öderler.” hükmüne istinaden, işletmeler başvuruları neticesinde elektrik enerjisi desteği almaktaymışlar.

2013/5265 sayılı karara göre; Kültür ve Turizm Bakanlığınca Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi ile belgelendirilmiş turizm işletmelerinde, tüketilen elektrik enerjisi giderlerinin; tesisin bulunduğu ildeki mesken ve sanayi abonelerine uygulanan tarifelerden en düşüğü ile kendi abone grubuna uygulanan tarife arasındaki fark işletmelere elektrik enerjisi desteği tutarı olarak ödenmekteymiş..

( https://yigm.ktb.gov.tr/Eklenti/62123,kulturveturizmbakanligincasaglanandesteklerpdf.pdf?0 )

Son gelen zamlardan sonra en düşük mesken abonesi kilovatsaat ücreti 1,37, ticarethane abonesi  kilovatsaat ücreti 2,73 lira olduğuna göre bu indirim devreye girdiğinde çevreye duyarlı konaklama belgeli turistlik bir tesis kilovatsaat başına yaklaşık 1.36 kuruş destek alabilecekti.

Bu da %50 bin indirime tekabül etmektedir.

Yani bu teşvik geçerliliğini sürdürse 250 bin lira fatura ödeyen bir tesis için aylık 125 bin liralık bir destek haline gelecekti.

Peki çevreye duyarlı konaklama tesisi olmak nedir?

Sürdürülebilir turizm kapsamında, çevrenin korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi, turistik tesislerin çevreye olan olumlu katkılarının teşvik edilmesi ve özendirilmesi amacıyla, 1993 yılında   “Turizmde Çevreye Duyarlılık Kampanyası” başlatılmıştır.

22.09.2008 tarih ve  27005 nolu tebliğ ile; sürdürülebilir turizm kapsamında, çevrenin korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi, turistik tesislerin çevreye olan olumlu katkılarının teşvik edilmesi ve özendirilmesi amacıyla, çevreye duyarlı konaklama tesislerinin sınıflandırılmasına ve belgelendirilmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. (https://teftis.ktb.gov.tr/TR-264158/turizm-isletmesi-belgeli-konaklama-tesislerine-cevreye-.html)

Bu tebliğ ile Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Yatırım Ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, çevreye duyarlı konaklama tesisleri İçin bir sınıflandırma formu hazırlamış ve bu formdaki gereklilikleri uygulayan işletmelere çevreye duyarlı tesis belgesi (yeşil yıldız) vermeye başlamıştır.

İstenilen şartların ana başlıklar;

- İşletmelerin çevre politikası ve eylem planının olması

- Tesiste eylem planını uygulayacak özel bir yetkilinin olması veya işletmede uygulamadan sorumlu bir yetkili ile birlikte, bu hizmetin bir uzmandan veya uzman firmadan alınması.

-İşletme tarafından, çevre bilincinin artırılması, çevresel tedbirlerin ve eylem planının uygulanmasını temin etmek için personele eğitim verilmesi.

- Çevreye duyarlı atık su planının bulunması.

- Turizm konaklama işletmesinde kullanılan tüm tesisat, teçhizat ve donanımların koruyucu bakım ve onarımının periyodik olarak yaptırıldığına dair kayıtların tutulması.

- İşletmenin, su tüketimi, ısıtma ve soğutma için enerji tüketimi, elektrik tüketimi ve genel enerji tüketimi konusunda verileri toplaması ve izlemesi (Kapalı alan m² başına veya geceleme başına enerji tüketimi, aylık, üç aylık ve yıllık raporların hazırlanması ve dosya halinde saklanması).

- İşletmede kullanılan kimyasal maddelerin (hacim ve/veya ağırlık olarak) izlenmesi ve verilerin toplanması (Kapalı alan m² başına veya geceleme başına  tüketim, aylık, üç aylık ve yıllık raporların hazırlanması ve dosya halinde saklanması).

-Tesiste ortaya çıkan atık miktarının (hacim ve/veya ağırlık)  izlenmesi ve verilerin toplanması (Kapalı alan m² başına veya geceleme başına tüketim, aylık, üç aylık ve yıllık raporların hazırlanması ve dosya halinde saklanması)

Bu ana başlıklar halinde sıralanan yeterliliklerin detaylarına linkten ulaşabilirsiniz. https://teftis.ktb.gov.tr/TR-264158/turizm-isletmesi-belgeli-konaklama-tesislerine-cevreye-.html

Linki incelediğinizde uluslararası kabul gören kriterler ve diğer gelişmeler de dikkate alınarak çevreye duyarlı konaklama işletmeleri sınıflandırma formu hazırlandığını göreceksiniz.

Yine bu formda otellerin türlerine göre sınıflandırıldığını ve otel türene göre 140-330 arasında puan alması istendiğini göreceksiniz.

Şöyle ki Şehir merkezinde bulunan 1-2 yıldızlı bir otelden 140 puan alması istenirken, 5 yıldızlı bir tatil köyünden 330 puan alması istenmiş.

Zor gibi görünse de detayları incelediğinizde çokta zor olmadığını göreceksiniz.

İşte bu kriterleri sağlayıp, çevreye duyarlı tesis belgesi aldığınızda sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaksınız.

Ancak enerji indrimini alamayacaksınız.

Her nekadar bakanlığın sayfasında ilgili destek açık görünse bile, 28.10.2018 tarihinde yayımlanan 191 nolu cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bu karar  yürürlükten kaldırılmıştır.

Yani çevreye duyarlı tesis olmak sizi enerji indirimi konusunda şanslı kılmıyor.

Halbuki bu yasa şuanda aktif olsa yükselen enerji maliyetlerinden dolayı bir çok işletmenin çevreye duyarlı işletme olmak için çaba sarfetmesine vesile olacak, işletmelerin enerji maliyetlerine ve sürdürülebilir turizm kavramına katkı sağlayacaktı.

Sonuç olarak turizm işletmelerinin bu yada buna benzer teşviklere ihtiyacı olduğu yadırganamaz bir gerçektir.

Turizm Bakanlığının internet sitesindeki bilgilendirmelerini güncellemesi ve turizmcilere yönelik uygulanacak özel bir indirim uygulamasi temennisi ile.

Kalın sağlıcakla.