Birçok sohbette “Yaşarken adamın değerini bilmedik” sözünü kullanırız.

Eskileri yâd ederken keşke ile başlar ve devamında kendimizce içinde pişmanlık barındıran, bahsi geçen kişiye yaşarken hak ettiği değeri gösteremediğimizi vurgulayan cümleler kurarız.

Bu durum birçok sektörde olduğu gibi turizm sektörün de de aynıdır.

Malumunuz turizm sektörü bugün tüm şehrin umudu haline gelmiştir.

Gerek doğamız, gerekse coğrafyamızın barındırdığı kültürel varlıklar, turizmin şehrimiz açısından bu denli önemli olmasının ana faktörlerindendir.

Ancak turizm hareketliliğinin sadece doğa ya da kültürel varlıkların mevcudiyeti ile gerçekleşmediğini de hepimiz bilmekteyiz.

Doğayı, varlıkları; koruyan, yaşatan, pazarlayan, bekleyen, ön plana çıkarmak için gayret sarf eden ve yatırım yapan kişiler turizmin gelişmesinin olmazsa olmazıdır.

Şehrimizde de bu anlamda birçok meslek büyüğümüz bulunmaktadır.

Büyüklerimizin birçoğu hâlihazırda yaşarken bazıları çoktan rahmeti rahmana kavuşmuşlardır.

Ancak bizler bu kişilerin hazırladığı zemin üzerinden turizm yapmaya, ticaret yapmaya, evlerimize ekmek götürmeye, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam etmekteyiz.

Bugünkü yazımda,  Trabzon’da turizmin bu günlere gelmesi için cansiperane mücadele eden ancak bugün isimlerini çokça anmadığımız bazı kahramanlarımızdan bahsedeceğim.

Rahmetli Ali Kemal Aktürk ile başlayayım.

Şehrimiz için, özellikle de Maçka için büyük bir değer. Bu değeri hem Maçka’ya hem de Trabzon’a fazlaca yansıtmıştır. Bunun en büyük göstergesi de 1997 yılında Maçka’da yaptığı otel olmuştur. Turizmin bugünkü verilerinden çok uzakta olduğu o yıllarda elini taşın altına koyup şehri için, ilçesi için böyle bir yatırıma girmiş ve bölgemize parmakla gösterilecek bir eser kazandırmıştır. Devamında Sümela manastırı girişindeki restoran yatırımı ile devam etmiş tabiri caizse bu günler için bizlere o zamanlardan destek olmuştur. Kendisini rahmetle anıyoruz.

Ahmet Nazif Zorlu da Trabzon’a turizm anlamında çok katma değer sağlayan isimlerden bir tanesidir. 1997 yılında sen kalk Trabzon’a beş yıldızlı bir otel kazandır. O otel ki hâlâ güncelliğini korumakta ve şehrimizin marka değerleri içerisinde yer almaktadır. Kendisine sağlıklı ömürler diliyoruz.

Nam-ı diğer Mazot Osman: Sümela yolu üzerinde başlattığı işletmecilik ile yerel tatların turistler ile buluşmasının baş aktörlerinden diyebiliriz kendisine. Tecrübelerinden faydalanmak isteyenler için hayatta olduğunu belirtmek isterim.

Mazot Osman’ın en büyük destekcileri Kasım ve Salim Şahin'i de unutmamak gerek tabi. Kasım abi rahmetli olan duayenlerimiz arasında. Kendisini rahmetle anıyoruz

Hamsiköy’de bulunan nam-ı diğer sütlaççı Osman: Hamsiköy sütlacı bugün marka ise, bu günlere geldi ise emekleri çoktur. Hali hazırda işletmesinde faaliyet göstermesine rağmen bugün birçok kişi tarafından bilinmemektedir.

Nihat Usta ise Akçaabat köftesinin Türkiye çapında yaygınlaşmasının baş aktörlerindendir. Geçtiğimiz yıllarda rahmeti rahmana kavuşan büyük üstat uzun yıllardan beri hem şehrin tanıtılması hem de Akçaabat köftesinin markalaşması için büyük gayretler sarf etmiştir. Yaşarken hak ettiği değer Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği tarafından kendisine yansıtılmıştır. Turizm Duayeni ödülü kendisine takdim edilen büyük üstada güzel bir ödül töreni yapılmış ve dostları ile buluşturulmuştur. Nihat Usta lakaplı Nihat Aydın, Türkiye genelinde birçok seyahat acentesi tarafından rahmet ve minnetle anılmaktadır.

Ali Osman Ulusoy: Günümüzde marka değeri yaşayan ancak kendisi rahmetli olan bir isim. Gerek kara yolu yolcu taşımacılığı hizmetlerindeki öncülüğü gerekse İran ile olan ticaretimizde oynadığı aktif rol, şehrin turizm anlamında bu günlere gelmesinde çok kıymetlidir.

Bir başka büyüğümüz Hüseyin Celep: Birçoğunuz belki de ismini bile duymamışsınızdır. Rahmetli olan büyüğümüz bizim hayalini dahi kuramayacağımız yıllarda doğa konseptli oteli şehrimize kazandırmıştır. Bugün Zigana bir destinasyon ise, Hamsiköy bir marka ise bunda Hüseyin Celep’in katkısı çoktur.

Dursun Ali İnan: Yaşayan üstadımız. Büyüğümüz. Uzungöl deyince akla gelen ilk isim. Onun yaşındaki birçok kişi emekliliğini yaşarken o hâlâ Uzungöl’e bir şeyler kazandırma derdinde. En son imzasını Uzungöl’de ki müze ile attı. Orta doğu turizmi için olmazsa olmaz markamız Uzungöl’lün bu günlere gelmesinin mimarıdır Dursun Ali İnan...

Davut Haşimoğlu: Rizeli bir büyüğümüz. Günümüzde yaşamakta ve seyahat acentesi faaliyetlerini sürdürmektedir. Sürdürmektedir sürdürmesine ancak endüstriyelleşen ve mesleki etikten uzaklaşan bir sektörde 1992 yılında başladığı çizgisi ile ayakta kalmaya gayret etmektedir. Uzungöl’e ilk tur otobüsünü çıkaran kişidir. Doğu Karadeniz Bölgesi için çırpınan, bölgedeki esnafın turizmden hak ettiği değeri alması için gayret eden bir büyüğümüzdür.

Turan Pervanlar: Zigana Yörük Çadırı markası ile Trabzon’da çığır açan bir işletmeci. Zigana dağında başladığı işletmecilik anlayışını Trabzon’a indiren, açık büfe kahvaltı, çocuk oyun alanı, semaver çay kültürü gibi birçok konuda öncülük yapan bir isimdir. O yıllarda tüm turizm fuarlarında Karadeniz mutfağının tatlarını ziyaretçilere ücretsiz tattıran isimdir. Bugün fuarlarda, 3-4 kurumun birleşerek ikram ettiği çerezleri görünce Turan Bey’in o günkü fedakârlıklarını daha iyi anlamış oluyoruz. Bugün kültür turları şehrimize bu denli bir ilgi gösteriyorsa o günlerde yapılan çalışmaların hakkını vermemiz gereklidir. Turan Beyin bu çalışmalardaki en büyük destekçisi

Süleyman Abimizi rahmetle anıyoruz.

Kıymetli okurlarım sonuç olarak bu şehir bu günlere kolay gelmedi. Bu yazıda ismine yer veremediğim daha birçok büyüğümüzün emekleri ile bu günlere kavuştuk. Bizler bu isimlerden yaşayanların değerlerini bilmeli, tecrübelerinden faydalanmalı ve yaşarken onlara hak ettikleri değeri yansıtmalıyız.

Rahmetli olanları da her platformda konuşmalı ve onların emeklerini, sektöre katkılarını gelecek nesillere aktarmalıyız.

Bir belge, üç-beş araba, bir restoran ya da bir otelin gölgesinde turizmci unvanı almak kolay! Önemli olan öldükten sonra amel defterimizi kapattırmayacak eserler veya katma değerleri şehrimiz ile buluşturmaktır.

Kalın sağlıcakla.