KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı öğrencisi RahmahElvıra’nın, Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Bayram danışmanlığında yürüttüğü “PET Sisteminde Etkileşme Derinliği (DOI) Geliştirmek İçin Makine Öğrenimi Uygulaması” başlıklı proje önerisi (Görsel-1) ile KTÜ Yüksek Lisans öğrencisi Fatma Tuana Doğu’nun, Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü’nden Öğretim Üyesi Doç Dr. Hülya Doğan ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Öztürk danışmanlığında yürüttüğü “Akut Böbrek Hasarı (AKI) Evresinin Derin Öğrenme ile Otomatik Tespiti” başlıklı proje önerisi (Görsel-2) Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmeye hak kazandı.
“PET Sisteminde Etkileşme Derinliği (DOI) Geliştirmek İçin Makine Öğrenimi Uygulaması” başlıklı projenin temel amacı; Nükleer Tıp alanında, tanı amacıyla yaygınca kullanılan PET (Pozitron Emisyon Tomografisi) sistemleri için makine öğrenme yöntemleri kullanılarak daha etkin DOI belirlenmesi yoluyla görüntü kalitesini iyileştirmek ve bu geliştirmeye dayalı olarak optimize edilmiş PET dedektör tasarımı gerçekleştirmektir. Bu proje ile pre-klinik PET için görüntü yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Proje, Sağlık alanında tanı ve teşhis süreci açısından oldukça önemli ve yaygın olarak kullanılan PET sistemleri için yeni teknik ve yöntemler ile gelişmiş tasarımların eldesi ve optimizasyonuiçermesi açısından ülkemizdeki tıbbi cihaz parkının gelişmesine ve know-how birikiminin artmasına yönelik potansiyeli nedeni ile özgün bir bilimsel çalışma ortaya koymakta ve önem arz etmektedir.
“Akut Böbrek Hasarı (AKI) Evresinin Derin Öğrenme ile Otomatik Tespiti” başlıklıprojenin temel amacı; böbrek hastalıklarının tanısında yeni bir yaklaşım oluşturmaktır.Böbrek fonksiyonlarının hızla bozulduğu ve tedavi edilmediği zaman ciddi sağlık sorunlarınaneden olan Akut Böbrek Hasarı (AKI) günümüzde biyobelirteç ve patoloji incelemeleri ileevrelendirilmektedir. Ancak bu yöntemler; zaman alıcı, sınırlı ve uzman yorumuna bağımlıolduğu için teşhis sürecinde gecikmelere yol açabilmektedir. Yazılım Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Eczacılık alanından bir araya gelen multidisipliner ekip, 150.000 TL bütçeye sahip ve bir yıl sürecek bu çalışma ile klinik karar destek sistemlerine entegreedilebilir bir model sunmayı hedeflemektedir. Geliştirilecek derin öğrenme yaklaşımısayesinde, AKI evrelerinin, patoloji görüntülerinden yüksek doğrulukla otomatik olarak tespitedilmesi mümkün olmakla birlikte bu sayede hem teşhis süreçleri hızlanması hem de hastaların erken dönemde doğru tedaviye yönlendirilmesi sağlanmaktadır. Proje, Sağlıkalanında yapay zekâ kullanımına güçlü bir örnek sunmakta ve özgün bir bilimsel çalışma ortaya koymaktadır.
Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı önemli başarılar ile ilgili yaptığı açıklamada, “KTÜ’nüneğitim politikasında önem verdiği alanlardan biri de rekabetçi dünyada ülkemiz çıkarlarınayön verecek araştırmalara katkı sağlayan ve kaliteyi benimseyen bireyler yetiştirmektir. 2024-2028 dönemini kapsayan Stratejik Plan’ın ana temalardan biri de “Araştıran Öğrenci”dir. Üniversitemiz, öğrencilerimizin araştırma süreçlerine katılımını sağlamayı ve onlarıngirişimcilik potansiyelini desteklemeyi, kendisine stratejik bir hedef olarak seçmiştir. Öğrencilerimizin; yürütücü olarak kurum dışı projeler kazanmalarını, bu tür projelerde görevalmalarını, Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde firma kurmalarını destekliyor, performanslarınıtakip ediyoruz. Onların, araştırma ekosisteminde yerlerini alabilmelerini kolaylaştırmak içinkendi kaynağımız olan Bilimsel Araştırma Projeleri destek fonlarımız ile gerek lisansüstütezlerini gerekse lisans düzeyindeki öğrenci projelerini destekliyoruz. Sağladığımız altyapıdesteği ile öğrencilerimizin araştırma yaptıkları laboratuvarları da cihaz ve malzemebakımından her zaman yeniliyoruz. Tüm bu çalışmalarımız devam ederken kurduğumuz busistemin meyvesi olarak öğrencilerimizin, ulusal proje fonlarından destek almaya hakkazanmaları memnuniyet vericidir. Bu kapsamda, KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü YüksekLisans Programı’ndan öğrencimiz Rahmah Elvıra (Danışman: Prof. Dr. Tuncay Bayram) veYüksek Lisans öğrencimiz Fatma Tuana Doğu (Danışman: Doç Dr. Hülya Doğan ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Öztürk) TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) tarafındandesteklendi. Kendileriyle ve akademisyenlerimizle gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.