Yozgat'ta yaşayan 38 yaşındaki Murat İldemir, mide by-pass ameliyatı olarak bir yılda 100 kilo vermeyi başardı. 170 kilodan 70 kiloya düşen İldemir, "Öğlenleri 3 kıymalı pide, 3 litre kola, 1 kilo dondurma yer ve 'daha yok mu' derdim. Özel dikim 70 beden kıyafet giyiyordum, 31 bedene düştüm. Şimdi çok rahatım" dedi.
Uzun yıllar Almanya'da yaşayan Murat İldemir (38), ailevi problemler nedeniyle bunalıma girince 1995 yılından itibaren kilo almaya başladı. O dönemde 70 kilo olan İldemir, 170 kiloya kadar çıktı. Aşırı kilolar yüzünden hayatının zindana döndüğünü söyleyen İldemir, Almanya'da doktorların 'riskli' diyerek yapmadığı mide by-pass ameliyatını Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde geçtiğimiz yıl olarak sağlığına kavuştu.
Ameliyatın ardından diyet desteğiyle bir yıl boyunca tam 100 kilo vererek 70 kiloya düştüğünü anlatan İldemir, "1995'te ilk eşimden ayrılınca psikolojik sorunlarımın etkisiyle hızla kilo almaya başladım. 2002'de çalıştığım Almanya'da malulen emekli oldum ve Türkiye'ye yerleştim. 2003'te ikinci eşimle evlendim, bir süre sonra ondan da ayrıldım. Aşırı kilolarım yüzünden yürümekte zorlanıyordum. Geceleri aşırı derecede horluyordum. Hayata küsmüş, evden dışarı çıkmaz olmuştum. Almanya'da 130 kiloyken gittiğim doktor 'ölürsün' diye ameliyat etmedi. Güvenemedi yani kendine. Ankara Hacettepe Hastanesi'nde olduğum ameliyat sonrasında sağlığıma kavuştum" dedi.
İldemir, "Eskiden öğlenleri 3 kıymalı pide, 3 litre kola, 1 kilo dondurma yer ve 'daha yok mu' derdim. Ameliyat sonrasında diyet de uygulayarak zayıfladım. Bir yılda 100 kilo verdim. Şimdi 70 kiloyum. Zayıfladığımdan dolayı çok rahatım. İstesem de eskisi kadar yiyemiyorum. Yürüyüşümle ilgili sıkıntılarım azaldı. Şişman olduğum dönemde özel diktirip, 70 beden giyiyordum, şu anda 31 beden giyiyorum. 15 yıl önce zayıfken giydiğim ve şişmanlayınca dolabın köşesine kaldırdığım kıyafetlerimi yeniden giyebilmenin mutluluğunu yaşıyorum. Benimle aynı sıkıntıyı yaşayanlara da bu yöntemi tavsiye ederim" diye konuştu.
MİDE BY-PAS AMELİYATI
Obezite tedavisi için kullanılan bir cerrahi yöntemdir. İlk olarak mide hacmi küçültülmekte ve dolayısıyla hastanın alabileceği yiyecek miktarı azalmaktadır. İkinci olarak besinlerin emilimi ince bağırsakta kat edilen yol kısaldığı için azalmaktadır. Ameliyatta midenin özefagus ile birleştiği noktadan itibaren yaklaşık 30-40 cc'lik bir mide hacmi kalacak şekilde iki mide arası özel bir stapler aletiyle ikiye ayrılır.
Böylelikle küçük bir mide poşu ve geride midenin diğer kısmı kalır. Aynı zamanda ince bağırsak ile küçük mide poşu arasında bir stoma oluşturarak bağlantı sağlanır. Bu poş ile ince bağırsak arasındaki yeni bağlantı Roux en Y kolu olarak adlandırılır. Böylece özefagustan gelen besin, midenin büyük bir kısmı ve ince bağırsağın ilk 60-70 cm'lik bölümünü bypass eder. haberturk