Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesi binasında bir grup gazeteciyle bir araya geldi. BDP lideri Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde 10 askerin şehit edilmesi ile BDP'li milletvekillerin PKK'lılar ile kucaklaşması ve dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili konuştu.
"BİRİLERİ SAVAŞI DURDURMAMIZDAN RAHATSIZ"
Şırnak'ta yaşanan hain saldırıya ilişkin konuşan BDP lideri Demirtaş, "Ne yazık ki, ölümler devam ediyor. Bu ölümleri tasvip etmiyoruz, ölümlere karşı hiç kimsenin sessiz kalmaması lazım. Yaşamını yitiren herkese Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Tüm bu acılardan herkesin ders çıkarması gerekir. Bu olaya vicdanlı ve ahlaklı bir şekilde bakmak zorundayız. Herkes vicdani bir çığlık içinde olmalı. Bu soruna siyaset kurumu çare bulmalı. Siyaset kurumunun proje geliştirmediği yerde maalesef ölümler yaşanıyor. Bu olaydan birinci dereceden Hükümet sorumludur. Hükümet bu savaşı yok göstermeyi çalışıyor. Hep birlikte bu savaşa karşı durmamız lazım. Bizim amacımız bu savaşı engellemektir. Birileri bu savaşı durdurmamızdan rahatsız" dedi.
"DOKUNULMAZLIKLAR KIRILMAYA NEDEN OLUR"
TBMM'de bulunan tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyen Demirtaş, "Gelsinler tüm dokunulmazlıkları kaldıralım, hodri meydan diyorum. Sadece 9 kişinin değil, 550 kişinin kalkmalı. Sokaktaki insandan farkımız kalmasın. Sadece kürsü dokunulmazlığı olsun, onun dışındaki her şeye destek vermeye hazırız. Zaten 6 milletvekilimiz cezaevinde. Bu 9 arkadaşımızın dokunulmazlığı kaldırılırsa bu ciddi bir kırılmaya neden olur. Parlamentonun meşrutiyetine gölge düşer. Böyle bir yönelme olursa tabanımız da kırılmalara neden olur. Barış gelecekse dokunulmazlıklarımız kaldırılsın, ama onun dışında akli selim olmamız lazım. Ama AKP'liler neredeyse BDP'li milletvekillerini idam edecek. Bir idam etmedikleri kaldı" diye konuştu.
"AKİL ADAMLAR DEVREYE GİRSİN"
Kürt sorunun çözümü için devreye giren "Akil adamlar" girişimini olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini kaydeden BDP lideri Demirtaş, "Bu sorunun çözümü için gelip bizimle de görüşüldü. Şırnak'taki olay bu girişimi engellemeli. Bu olay bunla alakalı bir girişim değildir. Zaten tamda bu noktada ölümler olurken bu birileri devreye girmeli. Bu doğrudan bizimle alakalı bir çalışma değil. Benimle de görüştüler. Biz geniş yaklaşımımızı ortaya koyduk. Barış konusunda çaba sarf eden herkese destek sunarız. Bu tıkanıklığı ancak sivil girişimler durdurabilir" dedi.
"BURHAN KUZU KUCAKLAŞIRSA NE YAPACAK"
Bir gazetecinin "PKK'lılarla karşılaşırsanız sizde kucaklaşırmısınız?" sorusunu yanıtlayan BDP lideri Demirtaş, "O kucaklaşma Türk toplumuna iyi bir mesaj değildi. BDP'nin planladığı bir olay değildi. Acaba bağıran çağıran AKP'liler karşılaşırsa ne yapar çok merak ediyorum. Burhan Kuzu'ya sormak istiyorum, Şemdinli'de korumaların yok, karşılaştın ne yaparsın?. Belki kucaklaşmaya bilirsin ama kökünü mü kazarsın, karşısında sana silah doğrultmayan bir insan var. Annesi babası olan ve duygusu olan bir genç siyasetin tıkanıklığından zaten dağa çıkıyor. Siyasetçinin diyalog kurmazı lazım, bizim yaptığımız budur" dedi.
"GELİN BİR SAYFA AÇALIM"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kürt sorunu yoktur, Kürtçülük ve PKK sorunu var" söylemine de değinen BDP'li Demirtaş, "2005 yılından buyana Hükümet hangi somut adımı attı da Kürt sorunu çözüldü. Anadil, özerklik ve yer isimlerinin değişikliği gibi hangi konular çözüldü de Kürt sorunu çözüldü ve bitti. Başbakana buradan çağrı yapıyorum, siz sorunun nasıl çözüleceğini iyi biliyorsunuz. Gelin yeni bir sayfa açalım. Bunları çözün bizde yanınızda olalım sizi sonuna kadar destekleyelim" şeklinde konuştu.
"PKK ELİNDEKİ ALAN DAHA FAZLA"
Demirtaş, PKK'nın 400 kilometreden fazla bir alanı kontrol ettiğini ileri süren "Çünkü Başbakan PKK'nın her yerde eylem yaptığını, polis ve asker kaçırdığını söylüyor. Demek ki, PKK'nın elindeki alan daha genişmiş. Başbakan daha doğru söylemiş" dedi