ANTALYA Lisesi’nde görev yapan 11 öğretmenin 2,5 yıl önce aileleriyle çektirdikleri piknik fotoğrafları başlarına dert oldu. Fotoğrafları sosyal paylaşım sitesi Facebook’tan yayınlayan öğretmenler, 22 Kasım 2012 tarihinde bir gazetede “Lisede ahlaksızlık” başlığıyla haber oldu. Haberi ihbar kabul eden Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü de ellerinde rakı bardakları ile poz veren öğretmenler hakkında inceleme başlattı.
MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

İncelemeyi yürüten iki müfettiş, öğretmenlerin görev yaptığı okula giderek pikniğe katılan öğretmenlerin tek tek ifadesini aldı. Öğretmenlere pikniğin ne zaman yapıldığı, alkol alırken yanlarında öğrenci olup olmadığı, pikniğin okul yönetimi tarafından düzenlenip düzenlenmediği soruldu. Müfettişler, incelemeye okul yöneticilerini de dahil ederek okul müdür ve yardımcılarına çeşitli sorular yöneltti.

RAKI İÇENLER SANIK OLDU

İnceleme kapsamında ifade veren öğretmenler duruma tepki göstererek, “Hafta sonu ailelerimizle birlikte gittiğimiz piknikte çekilen fotoğraflar sanki öğrencilerimizle alem yapıyormuş gibi gösterildi. Bu yetmezmiş gibi bu iftirayı dikkate alan yöneticiler bizi tek tek sorguladı, ifadelerimizi aldı. Birde fotoğraflar üzerinden sanık, tanık ayrımı yaptılar. Rakı içenler sanık, pikniğe gidenler tanık olarak dinlendi. Biz böyle bir şeyi hak etmedik yargıya başvuracağız” diye konuştu.

RENCİDE EDİLDİK

Pikniğe katılan fakat isminin açıklanmasını istemeyen Antalya Lisesi öğretmeni, “Müfettişlerin elindeki evraklarda rakı kadehlerini tokuşturarak alem yaptığımız yazıyordu. Ben müfettişe can güvenliğimiz tehdit ediliyor, hedef gösteriliyoruz deyince kendisi bana, ‘Yaşam biçiminizden dolayı mı saldırı ihtimali var?’ sorusunu yöneltti. Bu nasıl bir anlayış? Biz rakı içtik diye ahlaksız mı olduk? Devlet bize bunu yaparsa sokaktaki insan ne yapar?” dedi.

DAVA AÇACAĞIZ

İfadesi alınan bir başka öğretmen ise şu bilgileri verdi: “Hakkımızda yayınlanan haberi noter yoluyla tekzip ettik. Ayrıca dava için avukatlarımızla konuştuk. Bu süreçte bizi ayakta tutan tek şey öğrenci ve velilerimizin desteği. Biz mesleğimizin ilkelerine aykırı hiçbir şey yapmadık. Buna rağmen müfettiş karşısına çıkıp onur kırıcı sorulara maruz kalmak bizi yerle bir etti. Keşke bunlar yaşanmasaydı.”

İFTİRA ATILIYOR

Öğretmenlerin piknikte rakı içmesiyle ilgili yürütülen incelemeyi doğrulayan Antalya Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Fatih Demirci, soruşturma kapsamında okul yöneticilerinin de ifadesinin alındığını kaydetti. “Okulumuz yıpratılmaya çalışılıyor” diyen Demirci, “2,5 yıl önce gerçekleştirilen bir pikniğin ahlaksızlık gibi gösterilmeye çalışılması gerçekten üzüntü verici. Süreç sonunda gerçeğin ortaya çıkacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.

SORGULAMA HAKSIZ

Yaşanan süreci Hürriyet muhabirine değerlendiren Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, Antalya Lisesi öğretmenlerinin hedef haline getirildiğini söyledi. Öğretmenlerin üzerine iftira atıldığını kaydeden Sönmez, “Birileri çamur atıyor devletin kurumu da buna çanak tutuyor. Her iftira karşısında öğretmeni sorguya çeken, rencide eden bir sistem olmaz. Öğretmenlerimiz müfettiş karşısında aileleri ile yaptıkları pikniğin hesabını verdi. Biz bu sürecin peşini bırakmayacağız” dedi.

ANTALYA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ'NDEN AÇIKLAMA

Antalya Lisesi’nde yürütülen incelemeyi doğrulayan Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, müfettişler tarafından yürütülen çalışmanın devam ettiğini belirterek, “Konuyla ilgili inceleme yapılıyor. Zaten piknik fotoları eski. Biz inceleme sonucundan bir şey çıkacağına inanmıyoruz. Fakat araştırma yapmak durumdayız” dedi.

SONUÇ HEMEN ÇIKMAZ

Antalya Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya ise şöyle dedi: “Konuya ilişkin incelemeyi İl Müdürlüğümüz yapıyor. Bu incelemenin sonucu hemen çıkmaz. O yüzden beklemek lazım. Biz de süreci takip ediyoruz.”