Mahkeme, davadaki 3. günün ardından ara kararını açıkladı. Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı'na Fatsa operasyonuyla ilgili belgelerin gönderilmesi talebinde bulunulmasına, iddianamenin bir örneğinin Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmesine, TBMM, CHP, MHP, DİSK, Hak-İş, Berfo Kırbayır ile kardeşlerinin davaya müdahil olmasına karar verildi.

Sanık Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya hakkında sistematik olarak işkenceye neden olma yönünden de suçlamalar bulunduğu göz önüne alınarak iki sanık hakkında gerekli işlemlerin başlatılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına, Evren ve Şahinkaya'nın son sağlık durumlarının mahkemeye bildirilmesine, gelecek raporun sonucuna göre yargılamanın sürüncemede kalmaması için gerek Ankara, gerek İstanbul'daki GATA hastanelerine video konferans sistemi için gerekli donanımı bulundurup bulundurmadıklarının sorulmasına, sanıkların tutuklanma taleplerinin reddine, gelecek duruşmanın 11 Mayıs 2012 saat 09.45'e ertelenmesine karar verildi.

Ara kararın açıklanmasının ardından müdahil avukatlardan Fikret Babaoğlu, ayağa kalkarak, "Dağ fare doğurdu" tepkisini gösterdi.



Müdahil avukatlarından Ömer Kavili, adliye çıkışında yaptığı açıklamada, "Zamanın kudretlileri, yüce devlet adamları diye geçinenleri şu anda devletin hafızasını sildikleri, devletin kayıtlarını yok ettikleri ve 'sistematik işkence' yaptıkları hususları, ipuçları ortaya çıkmış ve mahkeme bu iddiaları ciddi gördüğünden suç duyurusuna bulunulmasına karar vermiştir" şeklinde konuştu.

Davanın tarihi bir önem taşıdığına işaret eden Kavili, "Çünkü sistematik işkence bugüne kadar bilinmesine rağmen inkar edilen bir olgudur. Ancak bugün bu mahkeme 'sistematik işkence' olgusunu ciddi bir şüphe olarak savcılığa duyuru olarak bildirmeye karar vermiştir" dedi.

Kavili, sanıkların tutukluluk taleplerinin reddedilmesiyle ilgili ise, "Bizler açısından tatminkar olmamıştır. Çünkü ortadaki iddia cumhuriyet tarihinin ve Türkiye tarihinin en ağır suçlamasıdır. Dünya üzerinde hiçbir darbeci, tutuksuz yargılanmamıştır, darbeciler başka ülkelerde gördüğümüz gibi gerek sağlıkları el vermiyorsa yataklarda getirilmişlerdir ve gerekse bazı ülkelerde işlenen suçun tehlikeliliği bakımından ranzada ve hem de kafes içerisinde getirilmişlerdir" ifadelerini kullandı.

Kavili, mahkemenin Evren ve Şahinkaya'yı mahkemeye getirmeme konusunda hoşgörülü davrandığını belirterek, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sadece yurtdışına kaçma tehlikesinin önüne geçmeyi yeterli gördüğünü vurguladı. Kavili, hukukçular olarak hukuku kurallarından ayırmayarak davanın takipçisi olacaklarını ifade etti.

BERFO NİNE DAVAYA MÜDAHİL OLDU

105 yaşındaki darbe mağduru Berfo ninenin müdahillik talebinin mahkeme tarafından kabul edilmesini olumlu karşıladığını söyleyen İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan da, verilen en önemli ara kararın sanıklar hakkında 'sistematik işkence' nedeniyle bir suç duyurusunda bulunulması olduğunu kaydetti.

İnsanlığa karşı bir suç işlediğine işaret eden Türkdoğan, "Mahkemenin bu şüpheyi kuvvetli görmesi nedeniyle suç duyurusunda bulunmasını çok önemsiyoruz. Bu önemli bir gelişmedir" dedi.

Müdahil talepleriyle ilgili alınan kararların başlangıç olarak olumlu olduğunu ifade eden Türkdoğan, ilerleyen duruşmalarda diğer sivil toplum örgütlerinin de müdahilliklerine karar verilebileceğini ifade etti.

Öte yandan Evren ve Şahinkaya'nın bir şekilde duruşma salonuna getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Türkdoğan, "Bu konuda toplum vicdanı bunu bekliyor" dedi.

Berfo ninenin yeğeni Torun Karakaya ise 12 Eylül davasını sonuna kadar takip edeceklerini belirtti.