Ferrero'nun Türkiye, Yunanistan, Malta ve Kıbrıs'tan sorumlu Başkanı Renato Danna, "İtalya'da Ferrero ne ise Türkiye'de de Ülker o demek. Ülker'i geçecemeyeceğimizi biliyoruz ama 5 yıl içinde Nestle'yi geçeceğimize inanıyoruz. Ülker ile ortak iş yapmayı istiyoruz" dedi.

YERLİ ORTAK ŞART

Türkiye'ye giriş yapan şirketlerin mutlaka yerli bir ortakla çalışması gerektiğine dikkat çeken Danna, "Eskiden Türkiye'ye geldiğimde ürünlerimizi marketlerde bulmakta zorlanırdım.

2011 yılında Koç Grubu şirketlerinden Düzey Pazarlama ile birlikte çalışmaya başladıktan sonra ürünlerimizin satışı pazara giriş yaptığımız 2003 yılından bu yana yüzde 80 oranında arttı" diye konuştu.

Türkiye pazarının hızla büyüdüğünü vurgulayan Danna, "Türkiye'deki ciromuz geçtiğimiz yıl yüzde 10 büyüyerek 1.6 milyar dolara çıkarken, İtalya'da ciromuz yüzde 2 oranında küçülerek 4.4 milyar dolara geriledi" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de Ferrero ürünlerine olan talebi karşılayamadıkları için yerli üretimin artık kaçınılmaz hale geldiğini anlatan Danna, şunları söyledi:  "Burada kök salmak, kalıcı olmak istiyoruz. En az 150 yıl daha buradayız. Türkiye'de hammadde kullanımı için yeni yollar arıyoruz.

Üretimde önceliğimiz fındık, enerji, esneklik ve ihracat. Yılda 8.8 milyar euro ciroya ulaşıyoruz. Bunun yüzde 70'i Avrupa pazarından geliyor. Ancak Avrupa'da yaşanan sorunlar nedeniyle, büyümemizi Avrupa dışında gerçekleştiriyoruz. Türkiye'deki üretimimizi ağırlıklı olarak iç pazar için gerçekleştireceğiz. Fakat buradan Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya açılma imkanımız da var. "

Türkler Ferrari ile Ferrero'yu karıştırıyor

TÜRK tüketicisinin Ferrari ile Ferrero'yu karıştırdığını anlatan Danna, şunları söyledi: "Türkler ikisini karşıtırıyor ama Kinder ya da Nutella denilince farkı anlıyor. 2013 yılı şubat ayında üretime başlayacak Manisa fabrikamızla dünyadaki 19'uncu fabrikamıza ulaşmış olacağız" diye konuştu.

Türk insanının günde ortalama 5 saatini televizyon karşısında geçirdiğini hatırlatan Danna, "Bu durum bizim açımızda büyük bir şans. Televizyon karşısında vakit geçiren insanlar daha fazla çikolata ve şekerleme tüketecek" dedi.

Ekonomide birbirimizi tamamlıyoruz

İTALYA Başkonsolosu Gianpaolo Scarante ise toplantıda şu değerlendirmede buludu: "Geçen yıl iki İtalya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 22 milyar dolara ulaştı. Ekonomide birbirimizi tamamlıyoruz. Avrupa Birliği'nde (AB) yaşanan borç krizine rağmen bu yıl Ağustos ayına kadar 14.6 milyar dolarlık karşılıklı ticaret gerçekleştirdik."