Onlarca yıldır dahilerin biyografilerini inceleyen Rus bilim adamına göre güneş sisteminin döngüsü 2013'te tamamlanıyor. Her 11 yılda tamamlanan döngünün başı ve sonunda dahi çocuklar dünyaya geliyor.

Rusya'nın Sesi Radyosu'na göre Vinogradov, 20 bin dahi üzerinde inceleme yaptı. Buna göre ebeveynlerin genleri çocuğun yetenekli olup olmamasına fazla etki yapmıyor. Yetenekliler tahıllar gibi düzensiz olarak doğuyor. Kimi yıllarda çok, kimi yıllarda az. Rus bilim adamına göre dahilerin doğumunda en etkili faktör güneşin konumu ve aktivasyon evresi. Yetenekli çocuklar ise daha çok bu evrelerin başında ve sonunda dünyaya geliyor.

Rus bilim adamına göre yetenekli çocuklar daha çok gezegenin kuzeyinde dünyaya geliyor. Kuzey yarımkürede doğan Nobel ödüllülerin sayısı güney yarımkürede doğanlardan 40 kat daha büyüktür. Finlandiya, İsveç ve Norveç gibi ülkelerin her birinde toplam olarak İspanya, İtalya ve Portekiz'den 9 kat daha fazla Nobel Ödülü sahibi var.

Dahiler için bir diğer gösterge ise kış aylarında dünyaya gelmeleri. Kışın dünyaya gelen çocuklar daha kilolu olsa da yazın dünyaya gelenlere göre daha zeki. Aslında kışın doğan çocukların ya da kuzey yarım kürede doğanların daha yetenekli olmaları oksijenle ilgili. Kışın ve kuzeye doğru gidildikçe oksijenin fazla olması çocukların zeka seviyelerini doğrudan etkiliyor.

Vinogradov'un teorisi uygulamada doğru çıkaran bir örnek de var. 2013'te 11 yaşına girecek Moskovalı Anastasiya Rodimena'nın geliştirdiği baskı yöntemi Rusya Patent Kurumu Rospatent'ten onay aldı. İcadının büyük reklam ajansları ve sinir hastalıkları tedavisinde kullanılması planlanıyor.