Elektirik dağıtım ihalelerini kazanan firmalara kredi vermeyen bankalar, 3. köprü için ise kesenin ağzını açtı. 3. köprü ihalesini kazanan İçtaş-Astaldi Grubu’na, yerli ve yabancı bankalardan kredi  kullandırma konusunda teklif geldi.

Ortaklık ise teklifleri değerlendiriyor. İstanbul Boğazı’na köprüyü inşa edecek olan İçtaş-Astaldi Ortaklığı’nın kredi görüşmeleri devam ediyor. Gruplar bununla ilgili bir çalışma birimi oluşturdu. Ekipler ise yurt içinden ve yurt dışından kredi imkanlarını araştırdı. Bu süreçte bankaların 3. köprünün finansmanına beklenin üzerinde ilgi göstermesi herkesi şaşırttı.Özellikle yurt dışından da finansman konusunda tekliflerin geldiği öğrenildi. Yetkililer, nakit akışının fazla olması nedeniyle bankaların köprü inşaatını finanse etmek istediğini kaydettiler. Bankaların bu yöntemle köprüden elde edilen tüm gelirleri kendi bünyelerinde tutmak istediği belirtildi. İçtaş-Astaldi Grubu’nun, köprü için yaklaşık beş ayrı banka konsorsiyumu ile görüştüğü kaydedildi. Ayrıca Körfez sermayesi ile yerli bankalardan Vakıfbank’ın da kredi için devrede olduğu öğrenildi. Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, geçen hafta bankanın yer almak istediği projeler arasında 3. köprüyü de saymıştı.

Bankalar enerjiye uzak duruyor

3. köprü inşaatının finansmanına sıcak bakan bankalar, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın önceki gün yeniden satışa çıkardığı dağıtım özelleştirmelerine ise uzak duruyor. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ilk dağıtım ihaleleri, bankaların kredi vermemesi nedeniyle iptal edilmek zorunda kalınmıştı.ÖİB’nin dağıtım ihalelerine yeniden çıkması ile birlikte gözler, tekrar bankalara çevrildi.

Bilgi veren  veren üst düzey bir kamu bankası yöneticisi, bu şartlarda enerji dağıtım şirketlerine yüksek tutarda kimsenin para yatırmak istemediğini söyledi. Öte yandan ÖİB, dağıtım ihalelerine gerçek alıcıların girmesini sağlamak ve firmaların vazgeçmesini önlemek için, geçici teminatları yüksek tutmayı planlamıştı. Bu çerçevede, 100 milyon dolara varan teminatlar istenmesi öngörülüyordu. Ancak teminat tutarlarında küçük artışlar yapıldı. Buna göre, Akdeniz Elektrik Dağıtım’ın teminat tutarı 10 milyon dolardan 15 milyon dolara, Boğaziçi Elektrik’in 20 milyon dolardan 30 milyon dolara, Gediz Elektrik’in de 15 milyon dolardan 23 milyon dolara yükseltildi.

İçtaş-Astaldi Grubu’nun 10 yıl 2 ay 20 günle en kısa yapım ve işletim süresini vererek ihalesini kazandığı 3. köprü, Garipçe-Poyrazköy arasına yapılacak. İçtaş-Astaldi’nin kredi bulmak için önünde daha 4 ayı bulunuyor. star- Hüseyin Özay