THY’den yapılan yazılı açıklamada, "THY çalışanlarının sosyal ve özlük hakları ile ücretleri her zaman Türkiye ortalamalarının fazlasıyla üzerinde olmuştur. THY'nin çalışma koşulları ve standartları ile dinlenme süreleri, daima ulusal ve uluslararası otoritelerin belirlediği kuralların üzerindedir. 28 Mayıs saat 22.00 civarında Hava-İş Sendikası tüm üyelerine ‘29 Mayıs 2012 tarihinde lokal saatle 03.00-24.00 arası kendilerini göreve hazır hissetmeyeceklerini bildirmişlerdir’ şeklinde bir duyuru yayınlayarak, kanunsuz eylem çağrısı yapmıştır. Bu çağrı daha sonra sosyal medya araçları üzerinden de hem çalışanlara hem de kamuoyuna duyurulmuştur. Bunun üzerine ortaklığımız tarafından aynı gece saat 23.50'de ‘İş bırakma veya iş yavaşlatma ile bu sonucu doğuran benzer yasadışı davranışların 2822 sayılı Kanun’un 45 ve 70 inci maddeleri gereğince hiçbir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılma, işverenin uğrayacağı zararın tahsil edilmesi, ağır para cezası ile mahkumiyetle sonuçlanacağı konusunda sizleri bilgilendirmekte fayda görüyoruz. Türk Hava Yolları çalışanlarının görev ve sorumluluklarının farkında olduğuna ve bilinçli olarak çalıştığı kuruma zarar verecek herhangi bir davranış sergilemeyeceğine inanıyoruz’ şeklinde bilgilendirme yapılmıştır. Yaklaşık 17 bin personeli olan Türk Hava Yolları'nda çalışanların büyük bir kısmı ağır baskı ve engellemelere rağmen şirketine zarar verecek kanunsuz eyleme destek vermemiştir" denildi.

Açıklamada tüm uyarılara rağmen yasadışı eyleme katılan ve görevine gelmeyen Türk Hava Yolları A.O'dan 260, THY Teknik A.Ş.'den ise 45 kişinin 2822 sayılı Kanun’un ilgili maddeleri gereğince iş akitlerinin feshedildiği kaydedilerek, “Şirketine zarar veren, yolcularımızı mağdur eden kişilerle birlikte yola devam edilmesi mümkün değildir. Sendika yöneticileri 29 Mayıs 2012 saat 03.00'den itibaren uçucu ekiplerin bir kısmının uçuşa gitmelerini psikolojik taciz ve fiziki müdahaleyle engellemiştir. Bu engellemeler sonucunda kabin ekiplerindeki eksiklikler nedeniyle 223 uçuş iptal edilmiştir. İptal ve gecikmeler nedeniyle 100 binin üzerinde yolcu mağdur olmuştur. Uluslararası önemli aktarma merkezlerinden biri haline gelen İstanbul üzerinden Türk Hava Yolları'nı kullanarak seyahat eden transit yolcularımızın mağduriyeti hem Türk Hava Yolları'na hem de Türkiye'ye zarar vermiştir. Yaşanan olayların Türk Hava Yolları'nın son 8 yıldır süren yatırım ve emeklerle elde ettiği marka değeri ve imajına verdiği zararın yanı sıra şu ana kadar yaklaşık 2 milyon dolarlık maddi zarara da neden olduğu tespit edilmiştir. Sendikanın yasal olmayan eylemiyle eş zamanlı olarak Türk Hava Yolları'nın web sitesine yurtdışından saldırılar olmuş ve web sitemiz ve internet satış kanalımız kullanılamaz hale getirilmiştir. Halka açık bir şirket olan Türk Hava Yolları, hissedarlarının hak ve menfaatlerini korumak için uğradığı maddi zararın sendika yönetimi ve eyleme katılanlardan tazmini için dava açılmasına karar vermiştir. Ayrıca yasadışı eylem çağrısı ve eylemle ilgili olarak ilgili mercilere suç duyurusunda bulunulmuştur. İş barışını tehlikeye atacak ve şirketimize zarar verecek hiçbir davranışa müsaade edilmeyecektir" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Her fırsatta şirkete zarar verici eylem çağrısı ve girişiminde bulunarak hak arama mücadelesini kötüye kullanan, kendi içinde bulunduğu sorunları bu tür eylemlerle gizlemeye çalışan sendika yönetimine bir an önce masaya gelip çözüm bulunması konusunda çaba sarf etmesini bekliyoruz. Sadece büyüme ve karlılıkta değil, hizmet kalitesinde de önemli mesafeler alan Türk Hava Yolları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışanlarının haklarını koruyacak ve iyileştirecektir. Elde edilen başarının ve Türk Hava Yolları ailesinin ortağı olan sağduyulu çalışanlarımızla daha büyük başarılara ulaşacağımıza inancımız tamdır."