Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik, Suriye sınırını geçerek düzenlediği sınır ötesi operasyonu olan Şah Fırat'ın sonuçları tartışılmaya devam ediyor.

İktidar kanadı operasyonu “Büyük başarı” olarak nitelendirirken, muhalefet “Ülke dışındaki tek vatan toprağını bırakıp kaçtık, Lozan’dan beri ilk kez toprak kaybettik” dedi. Süleyman Şah Türbesi Saygı Karakolu'nda bulunan 38 askerin, ağır silahlı IŞİD güçlerinin olası bir saldırısına direnmesi mümkün müydü? Muhtemel bir IŞİD saldırısında oluşacak ağır kaybın hesabını kim verecekti? Eğer böyle bir saldırı olsaydı Türkiye doğrudan savaşa girmek zorunda kalmayacak mıydı?

Peki uzmanlar bu duruma ne diyor?

"HERHANGİ BİR TOPRAK KAYBI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Özdem SANBERK (Emekli Büyükelçi): O türbe ilk kez taşınmıyor. Tehdit dolayısıyla, yine Suriye içerisinde bir başka noktaya taşınıyor. Toprak kaybı söz konusu değil. Türkiye kendisine yönelik bir tehditten etkilenmemek için üzerine düşeni yaptı.

"BU BİR DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR"

Mesut ÜLKER (Milli Güvenlik ve Dış Politika Uzmanı): Operasyon başarılı ve yerinde bir adım oldu. TSK’nın orta seviyede bir operasyonudur. Bu, bir dönüm noktası da olabilir. Bölgede gerçekleşebilecek olaylarda Türkiye artık çok daha dikkatli olmalı.

"38 ASKER IŞİD'E DİRENEMEZDİ"

Prof. Dr. Mustafa AYDIN (Kadir Has Üniversitesi Rektörü): Zamanında, doğru yapılmış bir tahliye. Oradaki 38 askerin, ağır silahlı IŞİD güçlerinin olası bir saldırısına direnmesi mümkün olmazdı. Onları korumak için gerekecek bir operasyon da Türkiye’yi doğrudan savaşın içine çekerdi.

"KÖTÜ OLASILIK ÖNLENDİ"

Prof. Dr. Sedat LAÇİNER (18 Mart Üniversitesi Rektörü): Tahliyeyi bir tedbir olarak görmek gerekir. Askerlere saldırı olması durumunda çok daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalınabilirdi. Türkiye bu adımla Musul’da yaşananları Suriye’de önlemiş oldu.

"CUMHURİYET TARİHİNİN İLK TOPRAK KAYBI"

Faruk LOĞOĞLU (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Türkiye’nin stratejik yer ve konumu bakımından, operasyonun çok vahim sonuçları var. Türkiye, Cumhuriyet tarihinde ilk defa toprak kaybına uğramıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağı ilk defa olduğu yerden indirilmiştir. Bu, bir geri çekilmedir.

"PRESTİJ KAYBI ÜZÜCÜ"

Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI (ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı):  Askerlerin güvenliğinin sağlanması yerinde bir karar ama türbenin yıkılması ve taşınması prestij kaybıdır. Türkiye’nin, kendisi için çok önemli olan ve yıllardır koruduğu bir alanı terk etmesi üzücü.

"BAŞARI DEĞİL AMA DOĞRU HAREKET"

Hüseyin PAZARCI (Uluslurarası Hukuk Profesörü): Bir yerin terk edilmiş olması başarı sayılamaz. Ancak IŞİD’in yarattığı tehlike nedeniyle, orada Türkiye’yi savaşa sürükleyecek bir tehdit oluşuyordu. Bu tehdidin engellenmesi doğru hareket. Hukuki bir kayıp yok; Türkiye egemenlik haklarını bırakmış değildir.