Akdeniz Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, bir ihbarı değerlendiren Zabıta Müdürlüğü ekipleri Yeni Mahalle'de Reşit Y.'ye ait eve polis desteğinde operasyon düzenledi. Evin avlusunda yapılan incelemede, ahır olarak kullanılan bir bölüm olduğu ve burada 2 adet atın bağlı bulunduğu tespit edildi. Ekiplerin araştırmalarını derinleştirmesi üzerine, avluda perdeyle gizlenmeye çalışılmış bir bölümde 3 adet plastik kasada etler ve siyah plastik poşetlere rastlandı.

Poşetler açıldığında 1 adet kesilmiş at başı, kesilmiş ayaklar ve hayvanın iç organları bulundu. Büyükşehir Belediye veteriner hekimince etler üzerinde yapılan makroskobik incelemede, kesilmiş etlerin tek tırnaklı hayvana ait olduğu kanaatine varılırken, kesin tanı için numune alındı. Veteriner hekim incelemesinin ardından Reşit Y. ile olay anında evde bulunan Hasan K. ve Cahit G. adlı şahıslar sorgulanmak üzere Mağazalar Polis Merkezi'ne götürüldü. Zanlılardan Reşit Y.’nin suç dosyasının hayli kabarık olduğu ve daha önce 5’i ‘sağlık için tehlikeli madde temin etme’ olmak üzere toplam 10 ayrı suç dosyasının bulunduğu ortaya çıktı.

Kesilen hayvanın etleri ve kalan parçaları ise Akdeniz Belediyesi Zabıta ve Temizlik İşleri ekipleri tarafından imha edilmek üzere el kondu. Ekipler, son derece sağlıksız koşullarda bekletilen ve bozulmaya yüz tutmuş etleri araca yüklerken dahi oldukça zor anlar yaşadılar.

Konuyla ilgili açıklama yapan Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, vatandaşların sağlığını birinci planda tuttuklarını söyledi. Temiz, hijyenik ve sağlıklı ortamlarda gıda üretimi ve satışı yapmayanlara karşı mücadele verdiklerini dile getiren Türk, “Halk sağlığını gözetmeyen kim olursa olsun, biz onun karşısında olacağız. Bu konuya ilişkin rutin denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir. Vatandaşlardan gelen ihbarları da vakit kaybetmeksizin değerlendiriyor ve yasalar çerçevesinde gereğini yapıyoruz. Halkımız kaçak kesim, sağlıksız üretim ve satış yapılan yerler de dahil olmak üzere, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek her türlü konuda ihbar ve şikayetlerini bize bildirmelerini bekliyoruz" dedi.

Kaçak kesim ve tek tırnaklı hayvan kesimi yapanlara uygulanan cezaların caydırıcılıktan uzak olduğuna da vurgu yapan Türk, şöyle devam etti; "Biz yaptırım gücümüzü kanunların gücünden alıyoruz. Ama ne yazık ki yürürlükteki yasalar, işlenen suçun yanında komik ve neredeyse teşvik edici kalıyor. Meclis’in bu konuda acilen daha ağır cezalar içeren düzenlemelere gitmesi gerekiyor.”