Adalet Bakanlığı'nca 6352 sayılı Denetimli Serbestlik Kanunu ile getirilen düzenlemelerden örgüt kuran, örgütü yöneten ve örgüte üye olanların yararlanmasının söz konusu olmadığı bildirildi.  

Bakanlıktan, yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın organlarında, ''6352 sayılı Denetimli Serbestlik Kanunu'nda yer alan ve bir kısım suçlarda, ceza indirimi öngören değişiklikler dolayısıyla 432 terör suçlusunun tahliye edildiğine'' ilişkin iddiaların yer aldığı belirtildi.

Habere konu olan ve 2012 yılında meydana gelen ''Halkalı'' saldırısıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, bugüne kadar herhangi bir tutuklama olmadığı vurgulanan açıklamada, ''Bu nedenle, söz konusu olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 3'ncü Yargı Paketi nedeniyle habere konu edilen kişinin, salıverildiği iddiası da gerçek dışıdır'' ifadesi kullanıldı.

Adalet Bakanlığı'nın 16 Temmuz 2012 tarihli basın açıklamasında, 6352 sayılı kanunla getirilen düzenlemelerden, örgüt kuran, örgütü yöneten ve örgüte üye olanların yararlanmasının söz konusu olmadığının belirtildiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''6352 sayılı kanunla Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinin, 6'ncı ve 7'nci fıkralarının değiştirilmiş ve örgüt üyesi olmayıp, örgütün hiyerarşik yapısı içinde de yer almamalarına rağmen örgüt adına suç işleyenlerle yardım ve yataklıkta bulunan faillerin eylemlerine bağlanan yaptırımlar aynen korunurken, olayın özelliklerine göre belli bir indirim yapılabilmesi imkanı getirilmiştir.

Yargı hizmetlerinin, hızlandırılmasına yönelik yapılan düzenlemelerin devamı niteliğinde olan 6352 sayılı Kanun ile düşünce ve ifade özgürlüğünün genişletilmesi amacıyla basın ve yayın aracılığıyla veya sair düşünce açıklama yöntemleriyle işlenmiş suçlar bakımından soruşturma, kovuşturma ve cezaların infazı, 3 yıl süreyle askıya alınmıştır. Bu zaman zarfında, bu kişilerin suç işlemesi durumunda, almış oldukları önceki cezalar aynen infaz edilecektir. Ayrıca, bu 3 yıllık zaman aralığında, bu kişilerin uymakla yükümlü oldukları denetim kuralları ve topluma kazandırma yöntemleri hakim tarafından belirlenecektir. Bu kurallara uyulmaması durumunda da önceki cezaları aynen infaz edilecektir.''

-''Terör örgütü mensuplarının yararlanmasının söz konusu değil''-

Denetimli Serbestlik Kanunu'nun geçici 2'nci maddesiyle koşullu salıverilmesine 1 yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin cezalarının, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle, infazına ilişkin 5 Nisan 2012 tarihinde yapılan düzenlemenin, uygulama sürelerinin uzatıldığı bildirilen açıklamada, bu düzenlemeden, terör örgütü mensuplarının yararlanmasının söz konusu olmadığı vurgulandı.