Uluslararası toplumun siyasi çözüm bulamadığı Suriye'de ordu ile muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmalar başkent Şam'da yoğunlaştı. Esad yönetimine bağlı ordu birlikleri, muhalifleri başkentten çıkarmak için savaş helikopteri ve tanklarla operasyon düzenliyor.

İç savaşa sürüklenen Suriye'de halk ise, ölüm korkusuyla komşu ülkelere kaçıyor. BM'den yapılan açıklamaya göre, son 48 saat içinde 30 bin Suriyeli komşu Lübnan'a kaçtı. Lübnan gazetesi Daily Star, başkent Şam'a 50 kilometre uzaklıktaki Suriye-Lübnan sınırında araç kuyruğunun kilometreleri bulduğunu yazdı. Haberde, Suriye'de çatışmaların başlamasından bu yana Lübnan'a kaçan Suriyeli sayısının 60 bine ulaştığı, Türkiye'ye de 43 bin kişinin sığındığı belirtildi.

'34 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ'
Muhaliflerin oluşturduğu Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de, (SNHR), ordunun bugün çeşitli kentlerde muhaliflere yönelik ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda 34 kişinin öldürüldüğünü iddia etti.

Örgüt, Şam'ın banliyölerinde 16, İdlib'te 9, Dera ve Deyru'z Zor'da 3'er, Humus'ta 2 ve Lazkiye'de 1 kişi olmak üzere güvenlik güçlerince açılan ateşte, aralarında 4 çocuk ve bir kadının da bulunduğu toplam 34 kişinin hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de, (BMGK), İngiltere'nin Suriye'deki BM gözlemci misyonunun görev süresinin 30 gün daha uzatılması önerisini kabul etti. Tasarıya BM Güvenlik Konseyi üyelerinin 15 üyesi de ''evet'' dedi.

Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olan Rusya, toplantı öncesinde İngiltere'nin önerisini reddedeceğini ve Pakistan tarafından sunulan öneriye destek vereceğini duyurmuştu. Rusya, öneride birtakım değişikliklerin yapılması yönündeki teklifi kabul edilince BM Güvenlik Konseyi'nin diğer 14 üyesi ile ''evet'' oyu kullandı ve İngiltere'nin sunmuş olduğu tasarı bazı değişiklikler yapılarak kabul edilmiş oldu.

Suriye'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı bir parti kurmayı hedeflediğini açıkladı. Suriye halkının özgürlük mücadelesini desteklediklerini belirten Suriye Müslüman Kardeşler lideri Riyad Şakfa, 'Mübarek ramazan ayı içinde Suriye halkı zafer kazanacak' dedi.

Eski Suriye Müslüman Kardeşler Başkanı Ali Sadreddin el-Beyanuni de, hiç kimseyi dışlamadan tüm grupları bünyesinde toplayan, Suriye'deki siyasi oluşumlarla işbirliği içinde olan bir parti kurmayı hedeflediklerini söyledi. Beyanuni, amaçlarının Suriye'yi demokratik çok partili sivil yönetime taşımak olduğunu ileri sürdü. BM'yi de eleştiren Beyanuni, Birleşmiş Milletler'in uluslararası kanunlara rağmen Suriye halkını korumak için hiçbir şey yapmadığını ifade savundu.