The Green Park Otel'de düzenlenen "Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor" adlı toplantıda konuşan Bakan Bayraktar, dünyada şehirleşmenin süratli bir şekilde arttığını hatırlatarak, "Şu anda Çin'de çok acil 15 milyon birim konut ihtiyacı var. Brezilya dünyanın 6. büyük ekonomisi fakat kentleşme konusunda gecekondu çarpık yapılaşma kollarında bizden çok daha kötü durumda. Böyle bir dünyada yaşıyoruz" dedi.

Bakan Bayraktar, Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü ancak bunun başka sıkıntılar getirdiğini belirterek, "Türkiye'de de son 10 yılda ekonomimiz büyüdü 250 milyar civarında 800 milyar noktasına ulaştı. Bunlar bize başka sıkıntılar da getirdi. Ekonomimizin büyümesi terörle ciddi bir şekilde karşı karşıyayız. Sadece basit gibi düşünmemek lazım zor bu konuda konuşmaya böyle bir şey diyecek durumumuz kalmadı. Çok ciddi şekilde terör ciğerimizi yüreğimizi yakıyor. Hem hükümet olarak hem de bizim bakanlığımız olarak tüm konularla ilgili bizim bu kalkınma gelişme ekonomi komşuluk ilişkilerini arttırma çocukların daha iyi ortamlarda yaşamasını sağlama, daha güzel konutlarda ikamet etme noktasında bir çaltımız var" diye konuştu.

Çevreci bir anlayışla yeni bir konsept yapılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Türkiye'de yerleşim politikaları, konut, iskan, şehirleşme bunların hem imar disiplinini hem arazilerin geliştirilmesi kullanılması tüm bu yeni yapılanma içerisinde çevreci bir anlayışla yeni bir konsept yapmamız lazım. Bu işe belediye başkanları da girmek istemiyor" dedi.

Bakan Bayraktar, "5 Ekim'de başlayacak yıkımlar diye söylentiler oluyor ama önce iş yapalım, fazla konuşmayalım. Ben arkadaşlara diyorum haber yapmayın. Önce bir yıkalım. Gelişmiş ve kalkınmış bir ülke olmak için mücadele veriyoruz. Evlerimiz salaş, binalarımız kaçak. Yollarımız, ulaşımımız kötü. Para çok şey ama her şey değil. Biz gelişmiş bir ülke olabilir miyiz? Bu nedenle dönüşüm işine sekiz elle sarılmalıyız. Habire toplanıyorlar, 'Ketsel dönüşüme karşıyız diye'. Güzel kardeşim karşı çıkarsanız ölen insanların, ölecek insanların vebaline girmiş olursunuz. Rant yasası diyorlar. Şeytan bunun neresinde denir ya. Rant bunun neresinde. Vatandaşın benim evim riskli mi diye baktırması lazım" şeklinde konuştu.

'35 VİLAYETTE 6 BİN 500 BİNAYI YIKMAYA BAŞLAYACAĞIZ'

5 Ekim'de 6 bin 500 binayı yıkmaya başlayacaklarını ifade eden Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaş nihai olarak yıkmıyorsa biz onu yıktırmaya mecburuz. 5 Ekim'de 35 vilayette 6500 binayı yıkmaya başlayacağız. İnceleyeceğiz ve riskli ise yeni evine taşındığında biz ona kira yardımı da yapacağız. Vatandaşa kira yardımı yapmak rant mı? Rantsa helali hoş olsun. Bu ülke kalkınacak, ülkenin tekerine çomak sokmanın manası yok. Kentsel dönüşümü tek başımıza yapamayız. Bu işle ilgili aktörler ve vatandaşların bu işe destek vermesi lazım."

Kentsel dönüşümü engellemeye çalışanların kötü niyetli olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, "Bu işi engellemeye çalışanlara ben kötü niyetli diyorum, hainlik diyorum. Eğer biz yanlış yapıyorsak gideriz daha sonra bu işi yapacak olan gelir yapar. Bu işin yapılması lazım bu iş Türkiye için acildir. Türkiye'nin kaçak yapılardan salaş evlerden kurtulması lazım" şeklinde konuştu.