TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Mardin ve Kızıltepe cezaevlerinde yaptığı incelemelerle ilgili raporunda 281 mahkûmun yer yatağında yatmasını ve 67 kadın mahkûma bir tuvalet düşmesini eleştirdi.

Raporda, artırılmış kapasitesi 480 olan Mardin Cezaevi'nde 987 hükümlü ve tutuklunun bulunduğu belirtildi ve şu tespitlere yer verildi:

1 ranza 4 kişi

“Mardin Cezaevi'nde koğuşlara girildiğinde göze çarpan ilk sorun koğuşlardaki aşırı kalabalık olmuştur. Bazı koğuşlardaki tutuklu ve hükümlüler, tuvalete varıncaya kadar yerlere yatak sermek suretiyle sığabildiklerini ifade etmişlerdir. Kadınların bulunduğu 20 kişi kapasiteli koğuşta 67 kişinin kalmakta olduğu görülmüştür. Kadın koğuşlarındaki iki kişilik bir ranzada dört kişinin yatmakta olduğu anlatılmıştır. Koğuşlarda ağır, oksijensiz hava hemen hissedilmiştir. Sigara içilen bazı koğuşlarda kötü hava daha keskin bir rahatsız ediciliktedir. Pencerelerin küçüklüğü, havalandırmanın olmayışı ve koğuşta uçuşan sinekler gözlenen diğer olumsuzluklar olarak belirmektedir.

9 ay dişçi bekledi

Ceza infaz kurumundaki sağlık sorunları ciddi boyuttadır. Masrafını karşılayacak olmamıza rağmen 9 aydır dişini çektirmek için hastaneye götürülmeyi bekleyenler bulunmaktadır. Hijyen konusunda zehirlenmelere yol açabilecek büyük sorunlar vardır. 67 kişinin barındırıldığı kadın koğuşunda, yakın zamana kadar sadece bir tuvaletin kullanımda olması çarpıcı bir örnek teşkil etmektedir. Diğer taraftan koğuşlarda not edilen bazı olumlu unsurlar vardır. Kafeslerde kuş beslenilmesi ve koğuşların havalandırmalarındaki saksılarda çeşitli bitkilerin yetiştirilmesi bu minvaldeki örneklerdir.”

Yoğurtlu yanıt

Raporda, cezaevi müdürünün yemeklerden kaynaklı zehirlenme iddialarıyla ilgili yanıtına da yer verildi. Müdür, “22 Nisan'da yaşanan olay günü ilk etapta 60 kişi rahatsızlanmaları üzerine hastaneye kaldırıldı ancak bu sayı suiistimallerin de etkisiyle tedricen artarak 232 kişiye ulaştı. Konuyla ilgili soruşturma devam ediyor. Alınan gıda örneklerinde yapılan ilk incelemede sadece yoğurtta E. Coli bakteri miktarı fazla çıktı, bu da sağlık açısından kayda değer bir fazlalık değil” dedi.

3'üncü paket

Öte yandan, Kocaeli Kadın Açık Cezaevi'nde, 3'üncü Yargı Paketi'nin yürürlüğe gitmesinin ardından tahliyelerine 1 yıl kalan hükümlülerin gönderilmesi nedeniyle, mahkum sayısının kapasitenin 3 katına çıktığı öne sürüldü. Mahkum yakınları, 1 yatağı 3 mahkumun paylaştığını iddia etti.