İç organların büyümesine neden olan Mukopolissakaridoz (MPS) hastası 12 yaşında Yarkın Beceren’in annesi Zeynep Beceren, yatağa bağımlı yaşayan oğlunun 3.5 yıldır üç aylık dozu 200 bin lira olan ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan ilaçla hayata karışıp sokağa çıktığını belirterek, SGK’nın IQ seviyesi 60’ın altında olan çocukların ilaç bedelini karşılayamayacağı yönünde kararıyla yıkıldı. Zeynep Beceren, “Yarkın gözleriyle konuşan hayat dolu bir çocuk. Hayat herkes için kısa ama bizim için daha da kısa. Solunum cihazına bağlı yaşamasını istemiyorum. Bu ilacı kesmek bana göre cinayettir” dedi.
İzmir’in Bornova İlçesi’nde yaşaya Zeynep- Tamer Beceren çiftinin tek çocuğu olan 12 yaşındakiYarkın Beceren MPS hastası. Vücudunda yağ ve şekeri parçalayan enzim olmadığı için iç organları büyüyen Yarkın, yürüyemiyor, konuşamıyor. Yurt dışında üretilen ’elaprase’ adlı ilaç, vücuttaki bu enzimi sağlıyor. Hastalığı iyileştirmiyor, sadece organların büyümesini durduruyor. 3.5 yıldır Yarkın, üç aylık dozu 200 bin lira olan ilacı bedeli SGK tarafından ödenmek üzere bu ilacı alıyor. Ancak SGK, IQ seviyesi 60’ın altında olan çocukların ilaç paralarını kesti.

‘Bu bir cinayettir’
Zeynep Beceren, ilaçtan önce Yarkın’ın yemek yerken tıkandığı için sık sık hastaneye kaldırdıklarını belirterek, şunları söyledi: “Oğlumun eve kapatılmasını istemiyorum. Hayat herkes için kısa bizim için daha da kısa. İlacın bedeli 200 bin lira bir ev parası. Karşılamamız mümkün değil. Yarkın’ın IQ’su 50. Bu yasaya takıldığımız için raporumuz yenilenmedi. İlaç kesilirse solunum cihazlarına bağlı yaşayacak. Yatalak olacak bu da benim için bir çeşit cinayettir.”