Suriye’de 87 gündür tutuklu bulunan gazeteci Cüneyt Ünal, bu ülkeye giden CHP heyetine teslim edildi. CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Mevlüt Dudu, Hasan Akgöl ile Ankara Milletvekili Levent Gök’ün de aralarında bulunduğu 9 kişilik heyetle, Cüneyt Ünal’ı teslim almak için Suriye’ye gitmişti. Karayoluyla Yayladağı Sınır Kapısı’ndan geçen CHP heyeti bu sabah Şam’ı ulaştı. Suriye hükümet yetkilileriyle görüşmeler yapan CHP heyeti saat 11.00 sıralarında tutuklu bulunan gazeteci Cüneyt Ünal’ı teslim aldı.

İki gazeteci için gittik
CHP heyeti, Ünal’ın özgürlüğüne kavuşmasından sonra bir basın toplantısı düzenledi.
CHP heyeti adına konuşan Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz gazeteci Beşar Kaddumi’yi kastederek “Yetkililerle ve Sayın Devlet Başkanıyla yaptığımız görüşmelerde bu arkadaşımızla ilgili şu aşamada maalesef net bir bilgi alamadık. Yalnız bu konuda ısrarcı olduğumuzu bu arkadaşımızla ilgili mutlaka bir bilgi almak istediğimizi kendilerine ilettik” şeklinde konuştu.
Eryılmaz, “Bu aşamada gerek gazeteci kardeşimiz Cüneyt’i yalnız bırakmayan, bizim bu çalışma ve çabamıza destek veren basın mensuplarına, medya mensuplarna, Türk halkına biz milletvekilleri olarak heyetteki arkadaşlarım olarak teşekkür edip sunuyoruz. Cüneyt kardeşimizin sağlıklı bir şekilde bize teslim edilmesinden dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi.

‘Vekilleri görünce ağladım’
87 günlük aylık esaret sonrası serbest kalan Ünal sözlerine “Şu an milletvekillerimizin yanındayım. İyiyim, çok mutluyum” diye başladı. Ünal, şunları ifade etti: “Bayramın ikinci günü Halep’e gittiğimizde bizi bir caddeye götürdüler, ellerinde silah olan insanlar, caddede röportajınızı yapabilirsiniz, şunlarla konuşabilirsiniz. Biz de o sırada insanlarla konuşurken çatışma çıktı, kendimizi sokağa attık. Benim elimde kamera vardı. Beşar yanımdaydı. (Silahını doğrulttu) ve Beşar vuruldu. Apartmanın içine taşıdım. Yardıma koşan Halepli halk oldu. Beşar’ın yarası çok ağırdı. Bulunduğumuz caddeye Suriyeli devlet askerleri geldi, Halep halkı da beni Suriyeli yetkililere teslim etti. İki gün önce Şam’a geldim. Hala şoktayım, inanamıyorum. Sayın milletvekillerimizi karşımda görünceye kadar hiç kimse bana bir şey söylemedi. Dediler ki bana Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad seni Türk halkına özgürlüğüne kavuşturdu gidiyorsun dendi ve daha sonra sayın milletvekillerimizi karşımda gördüm ve ağladım, hâlâ da şoktayım.”
Hücredeyken bir kere hastalandığını ve hastaneye kaldırıldığını da anlatan Ünal, hapishanedeyken patates ve ekmekle beslendiğini de dile getirdi.

Gül: Takdir etmek lazım
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye’de tutuklu bulunan gazeteci Cüneyt Ünal’ın serbest bırakılmasına ilişkin ”Bütün gayretleri takdir etmek lazım. Daha önce de söyledim bunların hepsi profesyonel gazeteci dolayısıyla bunları başka gözle görmemek gerekir. Görevini yapan insanlar” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Karabük’teki Ramsey Fabrikası’nı ziyaret etti. Gazetecilerin Suriye’de tutuklu bulunan gazeteci Cüneyt Ünal’ın serbest bırakılmasına ilişkin sorularını yanıtlayan Gül, ”Bütün gayretleri takdir etmek lazım. Daha önce de söyledim bunların hepsi profesyonel gazeteci dolayısıyla bunları başka gözle görmemek gerekir. Görevini yapan insanlar” dedi.
Cüneyt Ünal serbest bırakılması için girişimde bulunan milletvekillerinin davranışının takdir edilmesi gerektiğini dile getiren Gül, ”Sayın milletvekillerinin hepsinin gayretleri gerçekten çok takdir edilecek çalışmalardır” diye konuştu.