Toplantıya, BDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karşı çıkmasıyla gündemde olan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ile CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat da katıldı. Toplantıda hazır bulunan isimler arasında Cengiz Çandar, Ali Bayramoğlu, Nuray Mert, Ahmet Şık, Serdar Akinan gibi gazetecilerin yanı sıra Sevtap Yokuş, Leyla Zana, Osman Kavala da VARDI.

Toplantının bir diğer dikkat çeken konuğu ise, İsrail Moche Dayan Araştırma Merkezi görevlisi Ofra Bengo oldu.

HELENE'NİN DERDİ DE ÖCALAN'MIŞ

Konferansta, Türkiye binlerce insanını hain teröre kurban verirken ses çıkarmayan, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye Karma Parlamento Eşbaşkanı Helene Flautre'dan, son dönemde Türkiye'nin başarılı terörle mücadele politikası ile köşeye sıkışan PKK'ya destek açıklaması da geldi.

AP, KCK OPERASYONLARINDAN DA RAHATSIZ

Türkiye'de demokratik süreç ve özgürlükler konusunda yoğun baskı uygulandığını öne süren Flautre, terör örgütünün şehir yapılanması olan KCK operasyonlarını işaret ederek, "Kürt muhatapları kriminalize ederek diyalog yolu açılmaz" dedi.

'ÖCALANLA GÖRÜŞMEK İSTEDİM'

Türkiye'nin teröristbaşı Öcalan'ın 'siyasi rolünü oynaması' için yol açması talebinde bulunan Flautre, İmralı canisi ile görüşmek için girişimlerde bulunduğunu da açıkladı. Flautre, "Öcalan ile görüşme talebinde bulundum. Ben bunu isterken ne söylemek istiyorum. Ben her şeyden önce onun tecridine son verilmesini destekliyorum. Diyalog için en azından iki kişi olmalı, tek başına siyasi diyalog olmaz" diyerek Türkiye'yi eleştirdi.

TERÖRLE MÜCADELE 'HASTALIKLI OYUN'MUŞ

Güvenlik güçlerinin son dönemdeki başarılı operasyonları ve terörün belinin kırılmasından neden bu kadar rahatsız olduğuna bir anlam verilemeyen Eşbaşkan, teröre karşı yürütülen operasyonları ve Türkiye'nin kendisini savunma hak ve hukukunu da "hastalıklı bir oyun" olarak niteledi.

TÜRKİYE, ÖCALAN İLE 'GENEL STRATEJİ' GÖRÜŞMELİYMİŞ

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da konferansta yaptığı konuşmada, Kürt meselesinde genel stratejinin Öcalan ile, silah meselesinin PKK ile, Anayasa ve diğer demokratik sorunların BDP konuşulması gerektiğini söyledi. Zana, "Öcalan'ın çözüm sürecine etkin biçimde katılımı sağlanmalı. Öcalan'sız savaş oluyor ama barış olamıyor" dedi.

KÜSTAH PARLAMENTER 'ÜYELİK' İLE TEHDİT ETTİ

AP Sol Grup Milletvekili Gabi Zimmer de, Türkiye'deki KCK operasyonlarına dikkat çekerek, "Bu açıdan Türkiye'nin AB'ye üyeliği açısından bir sorun yaşayacağız" dedi. Zimmer, "Bu şartlarda bu mümkün olmayacaktır. Türkiye'de belli şartlar yerine getirilirse bu mümkün olabilir" diye ekledi.

AVUSTRALYA BAŞBAKANINDAN GARİP ÇAĞRI

Avustralya Başbakanı adına konferansa gönderilen mesajda da, "Avustralya hükümeti PKK lideri Abdullah Öcalan ile Türk devleti arasında bir müzakere sürecini olumlu karşılamaktadır" denildi. Öcalan'ın açlık grevlerini sona erdirme çağrısının 'çok önemli' olduğunun vurgulandığı mesajda Avustralya Başbakanı, 'şiddetin sona ermesi gerektiğini' söyledi. Mesajda, Türk hükümeti Kürt halkının dini özgürlük gibi uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınan haklarını sağlamakla mükellef olduğu yönünde uyarıldı. Ancak Türkiye'de insanların ne gibi dini özgürlüklerden yoksun bırakıldığı noktasında ayrıntıya yer verilmedi.

BİR İSRAİL EKSİKTİ, O DA GELDİ

Kürt Konferansı'nın 'Demokratik Özerklik'le ilgili son gün oturumuna İsrail'den de Moche Dayan Merkezi'nden katılım oldu. Kıdemli araştırma görevlisi Ofra Bengo, PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm, Hollandalı Akademisyen Joost Langerden, Gazeteci Serdar Akinan, gazeteci Cengiz Çandar ile DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk'un da katıldığı oturumda İsrail'i temsil etti.

DEMİRTAŞ, ENSARİOĞLU, FIRAT, AYDAR VE KAVALA..

Konferans'ta bir panelde de BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, KCK sözde Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, sivil toplum aktivisti Osman Kavala, Uluslararası Kriz Grubundan Sabine Freizer ve Akademisyen, Yazar Nuray Mert bir araya geldiler.