AİHM'in bugünkü kararında, 2007 yılında şikayet başvurusunda bulunan Ali Güneş isimli vatandaşın Türkiye aleyhine açtığı davada, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS)kötü muamele ve işkencenin yasaklanmasıyla ilgili 3. maddesinin ihlal edildiğine” hükmetti.
Türkiye karar gereği Güneş'e mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 11 bin 500 avro maddi tazminat ödeyecek.

Bir lisede öğretmen olarak çalışan Güneş, katıldığı NATO karşıtı gösteride, “polisin üzerine göz yaşartıcı gaz sıkarak kendisine kötü muamelede bulunduğu” şikayetinde bulunmuştu.

Açıklanan gerekçeli kararda, “Türk yetkililerin mahkemeye verdikleri savunmada, polisin göz yaşartıcı gaz kullanma gerekçesini açıklayamadığı” belirtildi ve “yine başvuru sahibinin şikayetiyle ilgili olarak Türkiye'de etkili bir soruşturma yapılmadığı” bildirildi.

Güneş, AİHM'e yaptığı başvuruda polisin kendisini 11 saat süreyle gerekçesiz bir şekilde gözaltında tuttuğu şikayetinde bulunmuştu.

AİHM, Güneş'in gözaltı nedeniyle Türkiye'nin AİHS'nin 5. maddesini ihlal ettiği yolundaki şikayetiyse kabul etmedi.

Türk Hükümeti, AİHM'e yaptığı savunmada, Güneş ve arkadaşlarının, polisin dağıl uyarısını uymadıkları ve yine güvenlik güçlerinin üzerlerine taş ve sopa attıklarını ileri sürmüştü.