Ak Parti İl Başkanı Cihat Akay’ın kutlama programında İzmir Büyükşehir Belediyesi temsilcisinin de imzasının olduğu yolunda dün basına gösterdiği belge yeni bir tartışma yarattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Toplatı 41 gün önce yapıldı ama arkadaşımıza 10 Eylül’de imzalatıldı. Birkaç saat sonra da AKP İl Başkanı’nı eline alıp basın mensuplarına gösterdi. Bu kadar da olmaz" dedi.


İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül törenlerine ilişkin toplantı 1 Ağustos’ta Vali Yardımcı Nevzat Ergün’ün başkanlığındaki düzenleme komisyonu tarafından yapıldı. Ak Parti İl Başkanı Cihat Akay, 10 Eylül’de düzenlediği basın toplantısında bayrak töreniyle ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin itirazı olmadığını söyledi. Buna kanıt olarak da düzenleme komitesindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi temsilcisinin de imzasının bulunduğu belgeyi gösterdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, Akay’ın gösterdiği toplantı tutunak belgesinde yeralan İzmir Büyükşehir Belediyesi temsilcisi Protokol Koordinatörü Pınar Kavasoğlu’na ait imzanın törenden 1 gün sonra 10 Eylül tarihinde atıldığını açıkladı. Öğlen saatlerine doğru Kavasoğlu’nun Valilik’ten arandığını ve "Toplantı tutanağının acilen imzalamanız gerekiyor. Tutanak Bakanlık’tan isteniyor" denildiğini, Kavasoğlu’nun ise işlerinin yoğun olması nedeniyle Valilik’e istenilen kısa sürede gelemeyeceğini bildirdiği belirtildi.

Bunun üzerine tutanağın Büyükşehir Belediyesi’ne getirildiği ve Özel Kalem Müdürlüğü’ne Pınar Kavasoğlu tarafından imzalandığı açıklandı. Kavasoğlu ise belediye yetkililerinin açıkladıkları bilgilerin doğru olduğunu, kendisinin konuyla ilgili açıklama yapmak istemediğini söyledi.

Büyükşehir Belediye Bakanı Aziz Kocaoğlu, 9 Eylül törenleri öncesi ve sırasında oluşan gergin ortamdan kendisi ve Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlu tutulmak istendiğini belirterek tepki gösterdi. Daha önce bayrak törenin yapılması için Ege Ordu Komutanlığı’na yazı yazdıklarını belirten Kocaoğlu, düzenleme komitesi toplantısında bu konu gündeme gelince Vali Yardımcısı’nın resmi törenlerin kaldırıldığı genelgeyi hatırlattığını ve geçit töreni ile bayrak çekme törenini yapılmacağını söylediğine dikkat çekti.

Düzenleme komitesinin 1 Ağustos’ta yaptığı bu toplantıdan 1 ay sonra bayrak çekme krizinin bazı sivil toplum örgütlerinin tepkisiyle ortaya çıktığını belirten Aziz Kocaoğlu, "Bazı sivil toplum örgütleri kendileri bayrak çekme töreni yapmak istedi. Ancak, biz resmi törenleri düzenlediğimiz için katılamayacağımızı söyledim. Daha sonra ise Kültür ve Turuzm Bakanı Ertuğrül Günay’ın devreye girmesiyle bayrak çekme töreni yeniden kutlamalara dahil edildi. Ben de Bakan Günay’a teşekkür ettim. Törenlere katılmak isteğini duyunca da kendisini davet ettim" dedi.

Bayrak krizi nedeniyle törenlerde gerginlik olabileceğini hissettiğimiz için hem katıldığı bir panelde Bakan Günay’a teşekkür ettiğini, basın bülteniyle de tansiyonu düşürmeye çalıştığına dikkat çeken Kocaoğlu, tören sırasında da protestocu gruplara elinden geldiğince müdahale ettiğini söyledi. İzmir’in kurtuluş günü meydana gelen olaylar nedeniyle üzgün olduğunu belirten Kocaoğlu, "Ancak olayların bu noktaya gelmesinde tek sorumlu bizmişiz gibi davranılmasına üzüntülüyüm. Ak Parti İl Başkanı Cihat Akay’ın bizi sorumlu tutmaya çalıştığı gerginliğin başlangıcı olarak gösterdiği Valilik’in toplantı tutanağındaki imzanın Büyükşehir Belediyesi temsilcisine 10 Eylül’de imzlattı. Toplantı 41 gün önce ama tutanaktaki imza çok taze. Acil imzalaması gerektiği söylenerek arkadaşımaz Pınar Kavasoğlu’nun bulunduğu yere tutanağı alelacele 10 Eylül öğleden önce getirmişler. Bu belgeyi birkaç saat sonra AK Parti İl Başkanı Cihat Akay basın mensuplarına gösterdi. Bu kadar da olmaz" dedi.