Alkolsüz bira, Türkiye'de 2011 yılının ikinci yarısından itibaren satılmaya başlandı. Ürünün piyasaya arz şekli ile reklam ve tanıtım faaliyetlerinin alkollü içkileri doğrudan çağrıştırıyor olması kamuoyunun büyük tepkisini çekti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gelen şikâyetlerde, alkolsüz biranın alkollü içkiyi teşvik edici ve özendirici olduğu, bilhassa çocukların ve gençlerin alkole başlamalarına neden olduğu belirtildi. Havaların ısınması ile birlikte gençlerin bu içeceğe daha fazla rağbet ettiği yönünde şikâyetler arttı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, alkolsüz bira hakkında bakanlık bürokratlarından detaylı brifing aldı. Edinilen bilgilere göre Bakan Eker, gerekli düzenlemelerin acilen yapılması için bürokratlarına talimat verdi. Başlatılan hazırlıklara göre, alkolsüz bira ile ilgili mevzuat bütünüyle değiştirilecek. İlk olarak, 'alkollü içki' tanımı alkolsüz bira ve benzeri ürünleri de kapsayacak şekilde genişletilecek. Yapılacak değişiklikle bira, şarap, rakı ve votka gibi bir alkollü içki kategori isminin, alkolsüz bir içecek olarak tanımlanmasının önüne geçilecek. Bira Tebliği'nde yer alan 'alkolsüz bira' ifadesi yerine 'fermente edilmiş malt içeceği' gibi bir tanımlama tercih edilecek. Bira Tebliği'nde yapılacak bir değişiklikle de söz konusu ürünün ambalajında kolayca görünür ve dikkat çekici bir şekilde büyük harflerle "Dikkat, binde 5'ten az alkol ihtiva eder." şeklinde bir ifade zorunlu kılınacak. Ürünün şekil, tasarım ve ambalaj olarak büyük benzerlik gösteren alkollüsü ile aynı kutuda satılması yasaklanacak.
Alkolsüz bira, 5996 sayılı kanuna göre gıda kapsamında. Hacmen binde 5'in üzerinde alkol içermediği için 'alkollü içki' tanımına girmiyor. Ayrıca alkolsüz biraların etiketlerinde içerdikleri alkol miktarının yazılması zorunluluğu yok. Ürünün satışı için de TAPDK'dan 'perakende satış belgesi' alınmasına gerek olmadığı için alkolsüz biranın marketlerde, kuruyemişçilerde hatta okul önlerindeki büfelerde bile satışının önünde hukuki bir engel bulunmuyor. Marketlerde çocukların erişebileceği raflarda satılabiliyor. Yine alkollü içkilerin 18 yaşından küçüklere satılması Türk Ceza Kanunu'nun 194'üncü maddesine göre 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasını gerektiren bir suç iken, alkolsüz biranın 18 yaşından küçüklere satılmasında da hukuki bir engel bulunmuyor. (zaman)