Antalya’da cenaze hizmeti veren bir cenaze firması kentte yerleşik olarak yaşayan ve turist olarak gelenlerin talebi üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne krematoryum (cenazenin yakıldığı yer) projesi sundu. 3 ay önce sunulan projenin sonucu ise merakla bekleniyor.Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, kentin mezar yeri sıkıntısı olduğu söylemiş, krematoryum önerisinde bulunmuştu.

Cenaze Hizmetleri Derneği ve Fempa Yönetim Kurulu Başkanı ve Avrupa Cenaze Hizmetleri Federasyonu Tahkim Kurulu Üyesi Murat Arslanoğlu, Büyükşehir belediyesine geçtiğimiz nisan ayında projesini sunduğunu kaydetti. Antalya’nın Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olduğunu kaydeden Arslanoğlu, yılda 10 milyonun üzerinde turisttin ağırlandığını söyledi. Çok farklı dinlerden ziyaretçilerin geldiğini vurgulayan Arslanoğlu, “Son birkaç yılda hem Antalya’da yerleşik olarak yaşayan yabancılar, hem de yurtdışından gelip burada hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından cenazelerin yakılıp yakılamayacağı gibi sorular soruldu. Biz de bu konu üzerine krematoryum üzerine çalışmalar yaparak Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bir proje sunduk. Bu başvuruda Amerika, Almanya ve Hollanda’da hazırlanmış 3 farklı proje sunduk. Belediyeden yanıt bekliyoruz. Onaylanması ile yaklaşık 10 hafta içerisinde bir krematoryumu yabancıların hizmetine sunabiliriz” diye konuştu.

NASIL YAKILACAK

Arslanoğlu, krematoryumun, cenazelerin bertaraf edilmesi amacıyla kullanılan dini açıdan da bazı gerekliliklerin yerine getirildiği bir fırın olduğunu belirterek, "Bu konuda biz Aksu ilçeisne bağlı Yurtpınar’da bir alan düşündük. Sunduğumuz projeler, genelde doğalgaz veya LPG’li çalışabilir. Yaklaşık 850 derecede cenazeler yakılabilir. Amerika’da hazırlattığımız proje ile aileler için biz izleme odası ve kontrol paneli koyduk. Öncelikle tüm ailenin varislerin onayı gerekiyor. Yakma süresi 45 ile 60 dakika arasında olacak. Krematoryum maliyeti 900 bin lira, yakım ücreti ise 650 Euro olacak” diye konuştu. Yılda bin cenazeyi yakma şeklinde bir planlama yaptıklarını kaydeden Arslanoğlu, “Ama şu anda bize gelen talepler yılda 200-250 civarında. Bu taleplerin hepsini de yabancılar oluşturuyor” dedi.

‘TEPKİ DEĞİL, İNSAN HAKLARINDA SINIF ATLARIZ’

Antalya’da krematoryum kurulmasına yönelik tepkilerle ilgili olarak Arslanoğlu, “Tepkiden ziyade, eğer gerçekten demokrasi ve özgürlüğe inanıyorsak. Muhafazakar da olsak herkesin dini inancına uygun şekilde son yolculuğuna uğurlanmasına inanıyorum. Tepkiden ziyade destek olacağını tahmin ediyorum. Önce Antalya sonra Türkiye’nin insan haklarında da sınıf atlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. Krematoryumda cenazelerin tabutla yakılacağını ifade eden Arslanoğlu, “Filtre sistemi ile havaya koku salınması gibi bir durum olmayacak. Cenaze yakınları külleri ülkelerine götürebileceği gibi, Büyükşehir mezarlığında da saklayabilecek” ifadeylerini kullandı.

TURİZMİN TALEPLERİ

Antalya’da yerleşik turistlerin yoğun olarak yaşadığı merkez ilçelerden Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ise, krematoryum ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Krematoryum daha önce kent gündemine gelmemiş bir konuydu. Böyle bir talep bugüne kadar bize gelmedi. Ama bu olaya insan hakları açısından bakmak lazım. Nasıl biz yabancı ülkelere gittiğimizde kendi örf adet ve geleneklerimize göre dini vecibelerimizi yerine getirmek istiyorsak, buraya gelen yabancıların da bu tür talepleri olabilir. Bundan sonra bu süreç daha farklı gündeme gelebilir. Hiçbir yabancı buraya seyahate geldiğinde cenazesini burada bırakmak istemez. Doğal olarak kendi ülkesine götürmek ister. Ama turizmin bu tür ayağı da bu tür taleplerin yerine getirilmesini zorunlu kılmaktadır. İleriye dönük bunu değerlendirmek, mekanlar yaratmak lazım. Önümüzdeki süreç bakalım neler gösterecek.”

Öte yandan, Hıfzısıhha Yasası'na göre imar planında yer alması halinde, belediyeden proje onayı alarak, krematoryum açılabiliyor.