Türkiye'de incir ve zeytin üretiminde ilk sırada yer alan Aydın'nın Yenipazar ilçesine bağlı Hacıköseler Köyü'nde Antep fıstığı geçim kaynağı oldu. Köyde yetiştirilen Antep fıstığı, Gaziantepli tüccarlara satılıyor.

Yenipazar Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Coşkun Düzdaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, incir ve zeytin üreticiliğinin yaygın olduğu ilçede, Hacıköseler köyünün Antep fıstığı üretimi ile farklılık gösterdiğini ifade etti.

Hacıköseler köyünde Antep fıstığı üretiminin, menengiç denilen yabani ağaçlara yapılan aşılamayla başladığını ve iklim koşullarının uygunluğu ile çok kaliteli Antep fıstığı yetiştirildiğini anlatan Düzdaban, ''Yenipazar ilçesi incir ve zeytinde önde olmasına rağmen, biz bu köyümüzün Antep fıstığında ön planda olmasını istedik, desteklemeyi de hep Antep fıstığı üzerinde yoğunlaştırdık. Gaziantep'ten tüccarlar köyde üretilen fıstıkları almaya geliyorlar. Gaziantep Araştırma Enstitüsü'nden uzmanları getirip köylülere eğitim verdirdik'' diye konuştu.

Düzdaban, Hacıköseler köyünde halen yıllık ortalama 50 ton Antep fıstığı üretimi yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hacıköseler köyünde bu yıl 52 ton Antep fıstığı üretimi gerçekleştirildi. Köyde 276 dekar incir arazisi bulunurken, 620 dekarlık alanda Antep fıstığı üretimi yapılıyor. Resmi kayıtlara göre 2 bin 794 dekarlık yağlık zeytin alanının önemli bölümünde de ekonomik değeri daha yüksek olmasından dolayı köylüler Antep fıstığı üretimine yönelmiş durumda. Üretilen Antep fıstığının tamamı Gaziantep'e gönderiliyor. Antep fıstığının Aydın'da da değerlendirilebilmesi için önümüzdeki yıl Antep fıstığı işleme tesisi kurmayı planlıyoruz.''

Üretilen fıstık Gaziantepli tüccarlara satılıyor

Hacıköseler Köyü Muhtarı Alaattin Sarıoğlu da köydeki Antep fıstığı yetiştiriciliğinin 1956 yılında Gaziantep'te askerliğini yapan Kamil Çelikoğlu'nun, memleketine döndükten sonra köydeki menengiç ağaçlarına aşılama yapmasıyla başladığını ve köyün o tarihten beri artan miktarda Antep fıstığı ürettiğini kaydetti.

Köydeki tüm hanelerin, incir ve zeytinden ziyade Antep fıstığı yetiştiriciliğiyle uğraştığını ifade eden Sarıoğlu, ''Yetiştirdiğimiz tonlarca fıstık, Gaziantep'ten gelen tüccarlar tarafından satın alınıyor. En büyük sıkıntımız tanıtım. Bölgemizde Antep fıstığı üretildiği pek bilinmiyor. Köyümüzde önümüzdeki yıl Antep fıstığı Festivali düzenleyeceğiz'' dedi.

Aydın'a işletme kurulmasını istiyorlar

Antep fıstığı üreticilerinden Bayram Ali Yıldırım ise köylerindeki fıstığın daha yeşil olmasından dolayı özellikle tatlı sektöründe faaliyet gösteren işletmeler tarafından tercih edildiğini kaydetti.

Antep fıstığı denilince akla Gaziantep'in geldiğini belirten Yıldırım, ''Oysa köyümüzde daha kaliteli fıstık yetiştirildiğini düşünüyoruz. Daha yeşil olduğu için baklavalarda, tatlılarda tercih ediliyor. Bu yüzden Gaziantep'ten gelip bizim malımızı satın alıyorlar'' diye konuştu.

Selahattin Karataş isimli üretici de ürünün fiyatını Gaziantep'ten gelen tüccarların belirlediğini dile getirerek, ''Aydın'da işletme kurulması halinde ürünümüz daha yüksek fiyata satılabilir'' dedi.