Arşivden bazı paşaların off-shore’daki batık paralarının nasıl devlete ödettiğinin kanıtları da çıktı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında siyaset, asker ve medya üçgeninde yaşanan yaklaşık 46 milyar dolarlık vurgun mercek altına alındı. Savcılığın talebi üzerine TMSF, batık bankalar, banka sahipleri ile o dönemde bankalarda görevli olan emekli askerlerin ilişkilerini gözler önüne seren dökümanların yer aldığı murakıp raporlarını tozlu raflardan indirdi. Binlerce sayfalık raporları arasında en dikkat çekeni ise Sümer Bank, Ege Bank, Yurt Bank, Yaşar Bank, Bank Kapital ve Ulusal Bank’ın mal varlığıyla beraber OYAK Bank’a devredilmesi, ancak borçlarının TMSF’ye ödettirilmesini öngören belge olduğu öğrenildi.
Mal varlığı OYAK’a borçlar TMSF’ye
Belgelere göre Fon’a devredilen bankalarda off-shore hesabı bulunan birçok üst düzey askerin bu yolla off-shore hesaplarını mevduata çevirterek  tahsil ettiği ve devleti milyarlarca dolar zarara uğrattığı belirtildi. Edinilen  bilgilere göre savcılık, OYAK Holding (Ordu Yardımlaşma Kurumu) bünyesindeki OYAK Bank’ın o döneme ilişkin hukuksuz faaliyetlerini içeren bir çok önemli belgeye ulaştı. Dosyada yer alan belgeler arasında Oyak Bank’ın hortumlanan 24 bankadan 6’sını malvarlığıyla beraber bünyesine kattığı bu bankaların borçlarını ise TMSF’ye yüklediğine yönelik belgeler olduğu öğrenildi.
Savcılık off-shore’cu paşaların peşinde
Savcılığın incelediği en önemli belgelerden birisinin ise dönemin TMSF Başkanı Engin Akçakoca ile OYAK Bank arasında imzalanan ve Sümer Bank, Ege Bank, Yurt Bank, Yaşar Bank, Bank Kapital ve Ulusal Bank’ın mal varlığı ile beraber OYAK Bank’a devredilmesi, borçlarının ise TMSF’ye ödettirilmesini öngören belge olduğu öğrenildi. Fon’a devredilen bankalarda off-shore hesabı bulunan birçok üst düzey askerin bu yolla off-shore hesaplarını mevduata çevirterek  tahsil ettiği ve devletin milyarlarca dolar zarara uğratıldığı belirtildi. Hisse devir sözleşmesiyle off-shore sahibi paşaların paralarını kurtarma operasyonu yapıldı. Bu anlaşmayı raflardan indiren TMSF, Oyak Bank’ın yeni sahibi ING Bank’la karşı karşıya geldi. ING Bank (Oyak Bank), kendisine açılan off-shore davaları sonucunda ödemek zorunda kaldığı paraları, TMSF ile yapılan hisse devir sözleşmesine atıfta bulunarak yine  TMSF’den tahsil ediyordu. Bu duruma itiraz eden TMSF, hisse devir sözleşmesiyle ilgili hukuki değerlendirme sürecini başlattı.
Bankalarda görevli paşalar da soruldu
Ardından ise dava açılması bekleniyor. STAR’ın ulaştığı bilgilere göre Ankara Savcılığı milyarlarca doların bir anda uçtuğu 28 Şubat darbesinde hortumlanan 24 banka ile OYAK Holding’in rolüne ilişkin birçok önemli belgeye ulaştı. 28 Şubat darbesinden sonra arda arda bankalar iflas etmiş binlerce mudi ve off-shorezede dolandırılmıştı. Savcılık TMSF ve BDDK’dan Fon’a devrolan bankalarla ilgili bilgi talebinde bulundu. OYAK Bank’a devrolan bankalarda hesabı bulunan paşaların yanı sıra Fon’a devrolan bankalarda görev alan paşalar da soruldu.
50 BİN LİRAYA OYAKBANK’A DEVİR
Ankara  Başsavcılığı, 28 Şubat soruşturması çerçevesinde batan bankalar, banka sahipleri ile o dönemde bu bankalarda görevli olan emekli askerlerin ilişkilerini gözler önüne seren belgeleri inceledi. Savcılığın üzerinde durduğu en önemli konu ise batan ve TMSF tarafından el konulan 24 bankadan 6 sının OYAK Banka devredilmesinde yaşanan büyük vurgun. OYAK Bank, fona devredilen 6 bankayı dönemin TMSF başkanı Engin Akçakoca ile yaptıkları anlaşma ile tüm mal varlığı ile beraber bünyesine kattı. Sümer Bank adı altından birleştirilen Ege Bank, Yurt Bank, Yaşar Bank, Bank Kapital ve Ulusal Bank’ı 50 bin TL gibi bir rakamla devralan OYAK Bank aldığı bankaların borç yükünü de TMSF’ye yükledi. OYAK Bank 11 şubeli bir bankayken 146 şubeli bir bankaya dönüştü. Aktif büyüklük sıralamasında ise 37’ncilikten 12’nciliğe çıktı.
OFF-SHORE NEDİR?
KIYI bankacılığı olarak da bilinen off-shore bankacılığı genellikle serbest bölgelerde faaliyet gösterir. Bu merkezlerin en bilinenleri Bahama, Hong Kong, İsviçre, Cayman Adaları’dır. Off-shore bankacılığı müdahale ve denetimi ile vergilemenin asgari düzeyde tutulduğu koşullarda konvertibl paralar üzerine işlem yaparak çok uluslu şirketlere uluslararası girişimlere hizmet verir. star