Korsan taksi avında sapla saman birbirine karıştı. Haziran ayında yürürlüğe giren korsan taksilere ve müşterilere ceza uygulamasından uluslararası şirketlerin CEO'larından okul servislerine, özel şoförlü kiralık araç kullananlardan şirket araçlarına kadar herkes nasibini aldı.

Coca-Cola'nın CEO'su Muhtar Kent'i Türkiye 'ye geldiğinde karşılayan özel şoförlü araç havaalanı çıkışında bağlanırken, vatandaş Esin Tablacı ise arkadaşı ile kahvaltıya giderken korsan damgası yedi.

Son bir ayda 'ben korsan değilim' diyen 300'ün üzerinde kişi soluğu İstanbul İdare Mahkemesi'nde aldı. Sorunun kaynağı yasada yapılan genel tanımlama...

Yasa, 3 Haziran 2012'de Resmi Gazete'de yayımlandı. 2918 sayılı kanunun ek maddesi ile korsan taksilere ağır yaptırımlar getirildi. Kanunda şöyle denildi:

"İlgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları dahilinde ticari amaçlı yolcu taşıyan kişiye, araç sahibine, bağlı bulunduğu durak, işyeri ve işletmelerin sorumlularına birinci fıkrada gösterilen idari para cezası üç kat olarak, fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde tekerrürü halinde ise beş kat olarak uygulanır.

Ayrıca, araç her defasında altmış gün süre ile trafikten men edilir. Ayırıcı işareti bulunmayan üçüncü fıkra kapsamındaki araçlardan taşımacılık hizmeti alanlara da birinci fıkrada belirtilen cezanın üçte biri oranında idari para cezası uygulanır."

Operasyonel korsan!

Bu durumda korsan taşımacılık yapan araçlara 1950 lira para ve 60 gün trafikten men cezası uygulanmaya başlandı. Arkadaşı ile arabada seyahat edeni de özel şoförlü araç kiralayanı da korsan cezasına çarptıran ise yasanın başındaki "İlgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın..." ifadesi oldu.

Çünkü izin ve ruhsat belgesi sadece taksilerde bulunuyor. Servis araçları belediyeden güzergâh kullanım belgesi alarak hizmet veriyor. Kiralama şirketlerinin ise sözleşmeleri oluyor.

Yasanın çıkması ile 18 bin kayıtlı taksinin bir o kadar da korsan aracın hizmet verdiği İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde trafik denetimleri sıkılaştırıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü rakamlarına göre yasanın çıktığı 3 Haziran tarihinden 30 Haziran'a kadar İstanbul'da 195 korsan taksi cezası kesildi.

Korsan taksilere karşı olduklarını ancak yasadaki genel ifadenin büyük bir mağduriyet yarattığını belirten İstanbul Taşımacılar Derneği Başkanı Hakan Orduhan, "Ticari taksilerin iştigal alanına giren illegal araçlar için yasanın uygulamasında sorun yok.

Ama bir de şöyle bir hizmet var kurumların ve şirketlerin kullandığı 'özel şoförlü araç kiralama' yani operasyonel kiralama... Bu hizmetler de korsan kapsamına girdi yasadaki genel tanım nedeniyle. Bu tür hizmetlerin muaf tutulması büyük bir sıkıntı yarattı" açıklamasını yapıyor.

Libyalı hastaları taşıyan araç da bağlandı Memorial Hastanesi'ne ücretsiz olarak tahsis edilen bir
araç da bağlananlar arasında. Hastanenin hizmetin alındığı şirkete iletmiş olduğu ifade şöyle: "Hastanemizde tedavi gören Libyalı hastaları Taksim'de .... Otel'e bırakmak için ..... Tur' dan kiraladığımız araçla çıkış yapılmıştır.

Taksim'de araç sivil polis ekiplerince çevrilmiş 650 TL araç sahibi şirkete+ 650 TL, şoföre ceza kesmiş ve araç bağlanmıştır. Polise taşınan hastalardan ücret alınmadığı bilgisi verilmesine rağmen ruhsatta hususi geçip yapılan işin ticari olduğundan aracı bağladıklarını söylemişlerdir."

Muhtar Kent özel araçtan inip taksiye bindi

Korsan denetimlerine takılanlardan birinin de Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent olduğu belirtiliyor. Geçen aylarda Türkiye'ye geldiğinde Kent'i havaalanında operasyonel kiralama yapılan özel şoforlü lüks bir araç karşılıyor. Ancak araç havaalanı çıkışında polis tarafından durduruluyor. Araç bağlanıyor, Muhtar Kent yola taksi ile devam etmek zorunda kalıyor.

Buna benzer bir olay da 16 Eylül'de yine Atatürk Havalimanı 'nda yaşandı. 34 UP 9166 plakalı araç havalimanından uluslararası bir firmanın üst düzey yöneticisini firmaya götürmek aldı. Araç yolda korsan taşıma gerekçesi ile bağlanarak yolcu araçtan indirildi. Araç uluslararası firmaya fatura karşılığında hizmet veriyordu.

Kuaföre giderken korsan oldu

İstanbul'da yaşayan Esin Tablacı, geçen hafta kuaföre gitmek için arkadaşı ile buluşuyor. Yolda polis kontrolünün olduğunu belirten Tablacı, "Polis kontrol için durdurdu. Ehliyet, ruhsat kontrolleri yaptıktan sonra araçta arkadaşım da olduğu için herhalde 'hakkınızda korsan şikâyeti' var dedi.

Böyle bir şeyin söz konusu olmadığını babası ile birlikte çalışan bir kadın olduğumu anlatsam da dinletemedim. Bana, arkadaşıma ceza kesildi. Aracım da bağlandı. İstanbul İdare Mahkemesi'ne itiraz ettim. Ama o kadar çok dosya var ki benim dosyama ne zaman sıra gelir bilmiyorum" açıklamasını yapıyor.

İstanbul'da 300 okul servisine ceza kesildi

Yasada 'belge almadan' denildiği için okul servisleri de korsan denetimlerine takılıyor. Çünkü servis araçlarının hizmet verebilmesi için sadece belediyeden güzergâh kullanım belgesi alması gerekiyordu.

Taksilerin aldığı ruhsat olmadığı için ceza kapsamına giriyor. Sadece İstanbul'da iki hafta içinde 100'e yakın şirketin 300 aracının bu nedenle bağlandığını belirten Hakan Orduhan, servis araçlarının şu anda belediyeden belge almak için sıraya girdiğini belirtiyor.

Orduhan, "Belediyelerde büyük bir yığılma söz konusu. Belge için başvurduğunuzda bile 1-1.5 ay beklemeniz gerekiyor. Bu aradaki zararı ve mağduriyetleri kim karşılayacak?" diyor.