28 Şubat sürecinde Cumhuriyet Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev yapan Gençlik ve Spor Bakanı Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin ve AK Parti Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu, o dönemde görevlerinden uzaklaştırılmıştı.

Konferansta o süreci anlatan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, "Yıl 1991. Öğrenciyim, hoca 27Mayıs'ı anlattı, 12 Eylül'ü anlattı. Biz o zaman, '12 Eylül öncesi sokakta kan gövdeyi götürürken 12 Eylül sonrası bu millet ne yapmış, niye susmuş, niye darbeye karşı ayaklanmamış veya niye darbeye karşı durmamış sorusunu soruyorduk ve biz, öyle bir şey olursa hepimiz sokağa çıkarız herhalde diye düşünüyorduk. Eminim bizler size bu süreci anlatırken siz de, 'Biz delikanlı gençleriz, öyle bir şey olursa sokağa çıkarız' diye düşünüyorsunuz evet biz sizin sokağa çıkmanızı istiyoruz. Öyle bir şey olursa sizin iradenize, milletin iradesine verilmiş bu türden totaliter tavırları dengelemek için karşı durmanızı istiyoruz. Öyle bir kuşak yetişsin diye biz buraya geldik ve yaşadıklarımızı sizlerle paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu ise, “28 Şubat'ın maliyeti yaklaşık 300 milyar dolar. Yani 2011 yılının vergi gelirlerinin tam 2 katı 5 yılda hepimizin cebinden yıllık 4 bin 500 dolar çıktı. 200'den fazla şirketözelleştirmelerinden elde edilen gelir 46 milyar dolar. 28 Şubat'ta bunun 7 katı bir para gitti. 28 Şubat'ta bir sürü insan üniversitelerden atıldı. Bir sürü öğrenci üniversitede okuyamadı. Vakıflar ve dernekler kapatıldı,Milli Eğitim Bakanlığından bir sürü insan gitti. Maliyetse bu maliyet hepimiz için arkadaşlar. Kapatılan partilerin sayısı 3 sayfa. Bunların hepsi birer değerdir. Özgürlüğümüze, demokratik siyasal hayatımıza vurulan bir darbedir. Özgür düşünme karakterimiz yok edildi. Bunun sağcısı, solcusu ayrılabilir mi? 28 Şubat sürecinin tanımlı mağdurları muhafazakarlar olsa bile bahsetmiş olduğum maliyetler bütün toplumun maliyetidir. Onun için bunu kategorize etmenin hiçbir mantıklı izahatı yoktur“ diye konuştu.

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin de, “O günün siyasileri, devleti yönetenleri, başörtülü kardeşlerimize, 'Sudi Arabistan'a gidin' dedi. Hatta daha da ileri giderek imam hatipli öğrencilerimize, 'Muhtar bile olamazsınız' dediler. Allah'a şükürler olsun ki bu aziz millet o süreçten ders aldı ve o günün mağdurları bugün devleti yönetir hale geldiler. 16 yıl önce bu ülkenin çocuklarına yapılan o muameleye rağmen bugün ülkelerine hizmet ediyorlar. Hiçbir şekilde hesaplaşma içine girmiyorlar. Biz geçmişle hesaplaşma peşinde değiliz. Bu süreci araştırıp yarın olmaması için gerekli tedbirleri almayı amaçlıyoruz” dedi.
Konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.