İste Nabi Avcı'nın açıklamalarından satırbaşları:
Dershane tartışmalarının aslından kendinden ibaret kendisiyle başlayıp kendisiyle biten bir mesele olmadığı çok farklı konulardan örülü bir yumağın belki ilk ucu olduğunu, bu vesileyle yaşadığımız süreç içerisinde hep beraber görmüş olduk. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi MEB sistemine entegre edilmesi yıllardan beri konuşulan, alternatif çözümler önerilen bir konuydu. AK Parti ve bütün siyasi partilerin dershaneler kaldırılsın diye program içerisine almışlardır. Son 2011 milletvekili seçimlerinden önce sadece AK Parti değil, MHP ve CHP'nin de seçim bildirgesinde, beyannamelerinde bu konuya ilişkin dershanelerin mevcut yapılarıyla devam etmesinin getirdiği sakıncaları işaretle bunların sisteme entegre edilmesi gerektiği konuşula geliyordu. Dolayısıyla öyle durduk yere icat edilmiş değil.

Yaptığımız çalışma mevcut dershanelerin ve bazı etüt merkezlerinin, mümkünse özel okula, değil ise Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu daha rasyonel toplumsal kurumlara dönüşmesini sağlamak. Amacımız buydu. Yaptığımız araştırmalar gösterdi ki: Mevcut dershanelerin az bir bölümü yaklaşık yüzde 20'si bugünkü özel okul kriterlerine uyacak durumda. Mevcut dershanelerin fiziki altyapıları bu anlamda gözden geçirildi. Dershanelerin bugünkü yapılarıyla 1 Eylül 2015'e kadar çalışabileceklerin, o tarihten sonra ya özel okula ya da bir başka eğitim kurumlarına dönüşmüş gerekmelerini söylemiştik. Geçiş için özel okul kriterlerimizi biraz esnetmeyi öngördük. 

ÖZEL OKULA UYGUN OLMAYANLAR İÇİN ARSA TAHSİSİ

Özel okul açmak için dershanelerin büyük bir kısmı apartman tarzı yerlerde faaliyet göstermektedirler. Buralar özel okul olmaz. Bazıları diyorsa ki; apartman dairesinde dershanesinde dershanecilik yapıyorum ama bana yeterli imkanlar sağlanırsa özel okula dönüşmek istiyorum. 3-4 tane dershane bir araya gelerek, biz birlikte özel okul olmak istiyoruz denirse, arsa tahsis ediyoruz. 

KREDİ VERİLECEK

Vergi kolaylıkları, vergi indirimleri, kredi imkanları ön görülüyor. Yönetmelik MEB ve Maliye Bakanlığı ile kararlaştırılacak. 

ÖZEL OKULA DÖNÜŞEMEYEN DERSHANELER AÇIK LİSEYE DÖNÜŞEBİLİR

Özel okul dönüşü olamayan dershaneler için ise, geçiş sürecinde en az 4 yıl faaliyet gösterecek açık lise imkanı tanınacak. Açık lise deyince gevşek bir eğitim türü akla geliyor. 4+4+4 uygulamasına geçiş demek 12 yıl zorunlu eğitim demek. Dolayısıyla lise eğitim zorunlu hale geldi. Lise eğitimini örgün devam edemeyenler için açık lise uygulaması daha uygun. Açık lise eğitimi bir adım daha atarak yüz yüze eğitim modülü de olacak. Neticede özel okula dönüşmeyen bazı dershaneler, açık liselere dönüşebilecek. Açık liselere dönüşecek dershaneler haftada en az 20 saat yüz yüze eğitim yapmak zorundular. Yine bundan ücret almış olacaklar. Aynı zamanda uzaktan eğitim desteği de sunacaklar.
Bakan Avcı kanal 24'te soruları yanıtladı