Türk Ulusal Ajansı tarafından düzenlenen "Vizesiz Avrupa Konferansı"na katılan Bağış, vizesiz Avrupa'ya gitme konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bağış, "Vizesiz Avrupa bize anamızın ak sütü kadar helaldir. Avrupalılar vizelerin kaldırılmasının onların ekonomisi için de iyi olacağını fark edecektir" dedi.

Yıllardır süregelen vize kuyruklarını hatırlatan Bağış, konsoloslukların insanları saatlerce beklettiğini, birçok belge istediğini ifade etti. Vize kuyruklarında yaşananlardan roman ve belgesel çıkacağını kaydeden Bağış, kendisinden Tacikistan'a uluslararası bir konferansa giderken vize istendiğini anlattı. Şu an için Türkiye'nin 73 ülkeye vizesiz gidebildiğini aktaran Bağış, "Bütün bu duvarları yıkmamız lazım. AB üyeliği sürecinde önyargıların kaldırılması için vizelerin de kaldırılması lazım. Bizi tanımayanların kafalarında kurdukları bir Türkiye var. Bu vizeler kendimizi onlara anlatabilmemiz için bir engel. Bugün masaya otururken vize konusunu tartışırken, hem haklı hem de güçlü bir ülkenin temsilcileri olarak oturuyoruz" şeklinde konuştu.

Bu amacın kendileri için Ferhat'ın Şirin'e olan aşkı gibi olduğunu belirten Bağış, "Ferhat aşkı için dağları delmiş. Bizim aşkımız da evelallah bu vize duvarını rahatlıkla aşacaktır" dedi. Kendisinin bir tezinden bahseden Bağış, her Avrupalının birkaç saatliğine Türkiye'ye geldiğinde İstanbul'u, Antalya'yı, İzmir'i, Fethiye'yi gördüğünde Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde bir sorunu kalmayacağını iddia etti. Bağış, bu adımın Türk vatandaşlarına 1980'lerden beri uygulanan haksız ve hukuksuz vizenin kaldırılması yolunda bugüne kadar gerçekleşen en önemli aşama olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin de bunun karşılığında daha önce beyan ettiği üzere Geri Kabul Anlaşması'nı parafe ettiğini belirtti. Türkiye'nin beklentileri karşılandığı takdirde parafe edilen Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanacağını kaydeden Bağış, eylem planı uygulamaya geçtiğinde ise Türkiye olarak kendilerinin de bu anlaşmayı uygulamaya koyacağını kaydetti. Bağış, Avrupalıların bir korkusundan bahsederek, "Vizeleri kaldırırsak 75 milyon insan, yastığı, döşeği alır Avrupa'ya serer, bizim işimizi elimizden alır mı? Zaten işsizlik oranlarında artış var Avrupa'da. Ayrıca bu korkunun, bu ekonomik endişelerin getirdiği bir ırkçılık kavgası var. Böyle bir dönemde biz vize için bastırıyoruz" şeklinde konuştu.

Bağış ve diğer yetkililer, konuşmaların ardından vizesiz Avrupa amacıyla yola çıkacak olan gençlik karavanını uğurladılar.