Hayatlarında ilk defa köy ekmeği yapan turistler, demir dövüp ata binmeyi de öğrendi.Gedikören Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği'nin (GÖRENDER) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı destekleriyle başlattığı "Zaman Yoluyla Öğrenme - Yaşayan Tarih" isimli projesi renkli görüntüler oluşturdu. Avrupa’dan gelen yabancı konuklar, Harmancık’ın Gedikören köyünü ziyaret etti. Köyü gezen ve köylülerle sohbet eden turistler, burada hayatlarında ilk defa nal çakıp köy ekmeği pişirdi. Susam döven bununla yetinmeyip hamur açan turistler, unutamayacakları bir gün yaşadı.

AVRUPA'DAN GELİP DEMİR DÖVDÜLER
Dernek üyeleri, turistleri ata bindirip köy meydanında gezdirdi ve Yörük geleneklerini tanıttı. Bursa’nın Harmancık ilçesinde kurulu bulunan GÖRENDER Derneği, kazandırdığı "Zaman yoluyla öğrenme - Yaşayan tarih" isimli proje ile Polonya, İtalya, Letonya, Romanya, Kıbrıs’tan gelen misafirlere Bursa'nın dağ yörelerini ve kültürünü yakından tanıttı. Projenin 2 yıl süreceğini ifade eden GÖRENDER yöneticisi ve proje sorumlusu Mustafa Sarı, "Avrupa gezisi kapsamında başlattığımız Polonya, İtalya, Letonya, Romanya, Kıbrıs’tan gelen değerli konuklarımıza yerinde tarihimizi, kültürümüzü, yiyecek, içecek, folklor, yaşam türü, sanatsal tüm aktivitelerimizi canlı canlı tanıttığımıza inanıyoruz. Çok güzel bir gün geçirdik. Onlar da hayatlarında önemli bir heyecan yaşadı" dedi.

"ÇOK ETKİLENDİK"
Polonya’dan gelen Liliana Misiak Kuzbik, “Gedikören köyünde gördüklerimiz çok şaşırtıcı ve ilginç aktivitelerle karşılaştık. Burası bizi çok etkiledi. Buraya tekrar gelmeyi çok istiyorum” diye konuştu.Köyün yabancı konuklarından olan Kamil Stranz ise, “Üç gündür Bursa’dayız, burada insanlar çok misafirperver. Burada gördüğümüz, yaşadığımız kültürel aktiviteler bizi çok etkiledi ve çok beğendik. Bu gelenekleri ve görenekleri görmemizi sağlayan GÖRENDER yetkililerine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.