Ayhan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ülkeyi yönetilebilir olmaktan çıkaran AK Parti'nin denetimden kaçmaya çalıştığını iddia etti.

İktidarın, bağımsız kurulların icraatlarını ''ince ayar demeçler'' ile yönlendirmeye çalıştığını savunan Ayhan, ''Denetim kaçağı AKP, Güçlendirilmiş Bütünlük Sistemleri İçin Hesap Verilebilirliğin Geliştirilebilmesi Uluslararası Konferansı'nda bile yolsuzlukların önlenmesi konusunda İhale Kanunu'nu örnek vermekte, ancak iktidara geldiğinden bu yana Parlamento'ya usulsüzlükleri ve yolsuzlukları tasdik ettirmek için bu kanunda 40 değişiklik yaptığını söylememektedir'' dedi.

Ayhan, Sayıştay Kanunu'nda yapılan değişikliklerle TBMM'nin denetim yetkisinin etkisizleştirildiğini ileri sürdü.

Sayıştay'ın, ''denetim kaçağı'' AK Parti sayesinde göstermelik hale dönüştüğünü iddia eden Ayhan, kurumların Sayıştay'ı denetler hale getirildiğini, kurumun bağımsız dış denetim kurumu olmaktan çıkarıldığını, bakanlık hatta denetlenen kurumun denetim birimi haline getirildiğini savundu.

Ayhan, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Sayıştay dış denetim genel değerlendirme raporu olmaksızın görüşüldüğünü söyledi.

MHP'li Ayhan, ''Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BDP Milletvekili Gültan Kışanak'ın 1980-1982 yıllarında Diyarbakır Cezaevi'nde gördüğü işkenceyi duyduktan sonra, 'ben de olsam ben de çıkardım' dedi. Ne diyeceksiniz?'' sorusuna, ''Geç kalmış'' yanıtını verdi.