Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Üsküdar Belediyesi işbirliğinde Üsküdar’da 4 mahallede 186 bin metrekarelik alanda yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinin tanıtım toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki katıldı. Törene Bakan Özhaseki’nin yanı sıra Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan da katıldı.

“Deprem her an kapıda an geç 2030’a kadar İstanbul’u vurabilir"
Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Ülkemiz deprem bölgesi bunu bilelim. Son yüzyıl içerisinde 6’nın üzerinde 56 tane deprem var. Bu yüzyıl içinde kaybettiğimiz insanların sayısı 83 bin civarında. 100 milyar doların üzerinde de maddi bir kayıp var. Bu işin uzmanı hocalarımızı dinlediğimiz zaman hepimizin müthiş bir korkuyla sarsıldığını biliyoruz. Deprem her an kapıda en geç 2030’a kadar İstanbul’u vurabilir. Yine hocalarımızın ifadesi bu deprem en az 7 şiddetinde olacak diyorlar. 99 öncesine ait belirlediğimiz 7.5 milyon bağımsız birimi dönüştürmeyi düşünüyoruz. Deprem gelmeden depreme hazırlıklı konutlar yapmak istiyoruz. Bir takım çalışmalarda riskli bina sayısı 600 bin olarak veriliyor. Bir an önce riskli yapıları dönüştüreceğiz. Bunu vatandaşlarımızı ikna ederek yapacağız. Kamu kendi sosyal tesisini satışa çıkarıyor. O kadar çalıştık ki kamu sosyal tesisini satışa çıkartıyor onları bile kentsel dönüşüme havuzuna atarak insanların buradaki evlerini dönüştürmelerine yardımcı olmak için kullanacak. Vatandaşlardan da doğrusu biraz anlayış bekliyoruz. Mahallemizde kalalım istiyorlar, alışkanlıkları var mahalle kültürü var. Burada yaşanmışlıklar var, saygı duyuyoruz. Şöyle bir mantıkla yaklaştıkları zaman buna hak vermemiz mümkün değil, efendim burada emsalleri iki üç misli arttırın. O zaman İstanbul’daki konut sayısı tam 2 misline çıkacak. İstanbul’daki insan sayısı 2 misline çıkacak. Hiç çekilmez hale gelen yaşam ortaya çıkacak” dedi.
Bakan Özhaseki, Üsküdar'daki dönüşüm çalışmalarına itiraz eden vatandaşlarla ilgili, “Onların evlerini yenileyeceğiz birebir vermeye çalışacağız. Ufak tefek de olsa onların borçlanmalarını isteyeceğiz. Eski evinin değeri 1 ise yenisi yapıldığında 2-3 sene sabrettiğinde evinin değeri en az 3 olacak. Bu süre içerisinde biz bakanlık olarak kira yardımında bulunmaya devam edeceğiz. Çamlıca özeline geldiğimizde buradaki vatandaşların yıllardır oturduklarını biliyoruz. Herhalde hiç meskeni yoktur burada oturanların, ruhsatı da yoktur diye tahmin ediyorum, içerisinde tapusuz vatandaşlar da var. Bunları değerlendirmeye alarak her bir vatandaşımıza bir ev vermeye gayret ediyoruz. İçerisinden ne kadar yapı çıkıyorsa, konut üretiyorsak yüzde 80’ini vatandaşa dağıtıyoruz. Yüzde 20 sadece TOKİ’ye kalıyor. Yüzde 20’lik kısım 80’i yapmaya yetiyor mu, hayır yetmez. Burası özel bir yer güzel de bir yer Cumhurbaşkanımızın da yakından takip ettiği vatandaşları mağdur etmeden burada bir dönüşüm sağlayalım diye projelerini bile takip ettiği bir yer. Vatandaşlarımızın itirazı varsa ben onları dinleme hazırım. Biraz sonra burada bazı binalar yıkılacak galiba yıkıma karşı çıkan vatandaşlar varmış. Yıkıma karşı çıkan vatandaşların evlerini yıkmıyoruz. Anlaştığımız insanların evlerini yıkıyoruz. İtirazı olanlarda kimlerse buyursunlar ben dinlemeye hazırım. Değerli belediye başkanımız da burada kiralarını verecek" ifadelerini kullandı.