AK Parti kongresini Türkiye TRT Haber ekranlarından takip etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi konuşmasını Bakanlar, TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken'e değerlendirdi. Değerlendirmelerde Başbakan'ın teröre ilişkin açıklamaları ön plandaydı.

Başbakan Erdoğan'ın merakla beklenen konuşmasında terörle mücadeleye özel bir vurgu vardı.

Bağış: Ana Muhalefete Yaptığı Çağrının Altı Çizilmeli

Konuşmanın içeriğini TRT Haber’e yorumlayan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "konuşmada altını çizmemiz gereken bölüm ana muhalefet partisine yaptığı çağrıdır. ‘Gelin teröre karşı beraber mücadele edelim’ çünkü bunun muhalefeti ana muhalefeti olmaz" dedi.

Yıldırım: “Terör En Güncel Konudur”

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise “Terör en güncel konudur. Çeşitli yollarda tek ellerindeki umut terörü kaşımak, faaliyetlerini artırmak böylece huzuru, barışı bozmak onların öncelikli konuları arasında yer alıyor” diye konuştu.

Yıldız: “Herkes Kendinden Bir Şey Buldu”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuşmayla ilgili şunları dile getirdi:

“Daha bütüncül, Türkiye'ye uygun ve en önemli tehdidi bulunan terörle alakalı konuda ortak birliğe davet edici üslup vardı. Samimi ve inandırıcı idi. Herkes kendinden bir şey buldu"

Akdağ: “Birinci Mesaj Kürt Kardeşlerimize idi”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, “Birinci mesaj Kürt kardeşlerimize idi. Bu ülkede Kürt, Türk, Arap ayrımı yapmaksızın birlikte yaşayacağımızı bu hususta kararlı olduğumuzu Başbakan bir kez daha altını çizmiş oldu. AK Parti dönemini diğer dönemlerden ayıran en önemli husus budur” yorumu yaptı.

Arınç, Başbakan’ın Yeni Anayasa Mesajına Dikkat Çekti

Başbakan'ın yeni anayasa konusundaki kararlılık mesajları da dikkati çekti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bu konuda şunları ifade etti:

“Biz komisyonda eşit sayıda partiyle varız. Masadan kalkmaya niyetimiz yok iyi niyetli anayasa istiyoruz. 330 milletvekili var eğer komisyon başarıya ulaşamazsa biri sabote ederse gelin bizim şu kadar oyumuz var 3-5 oy verin anayasayı yapalım demeye getirdi."

Bozdağ: “2023’ten 2071’i Geçişi Ortaya Koydu”

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise konuşmadaki 2071 hedefine vurgu yaptı.

Bozdağ, "Türkiye'de bir saat sonrasının göremeyen siyaset anlayışından 2023'ü 2071'i planlayan bir siyaset anlayışına doğru bir geçişi ortaya koydu. Bunları söylerken gençlere döndü. Nasihatlerini ifade ederken onlara bu hedefleri emanet eden bir yaklaşım ortaya koydu” dedi.

Kılıç: “Gençlik Kongresi Gibi Oldu”

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise "Partimizin büyük kongresi bir anlamda gençlik kolları kongresi gibi oldu. Hem katılımcılar noktasında gençlerin sayısı bir hayli fazlaydı hem de Başbakanımız konuşmasını belli bir tansiyona yükselttikten sonra her defasında emaneti gençlere tevdi edeceklerini işaretlerini vermiş oldu” şeklinde konuştu.

AK Parti’ye katılan iki isim de TRT Haber’e konuştu.

Soylu: "Hem Kürtlere Hem Türkiye'ye Çağrıda Bulundu"

Bu isimlerden Demokrat Parti eski Başkanı Süleyman Soylu, “Terörizme karşı hem Kürt halkına hem Türkiye'ye çağrıda bulundu ve enteresan bir şey söyledi; ‘gidip teröristle kucaklaşmayın gelin bizle kucaklaşın, Türkiye kaybetmesin insanlarımız kaybetmesin gelecek daha iyi noktalara ulaşsın’ dedi”

Kurtulmuş: “Yeni Türkiye’nin İp Uçlarını Verdi”

Numan Kurtulmuş da,  AK partiye katılma nedeninin yeni Türkiye'nin inşası olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "11 yıl sonra 10 yıllık iktidarlıkta yaptıklarını anlattı. Özellikle Türkiye'de siyasetin tepeden inme anlayışın önlendiğini anlattı. Şunu da söyledi ve geçmişteki bu sistem geride bırakılacaksa yeni Türkiye'nin ipuçlarını verdi. Bizim de omuz vermemizin en önemli nedeni yeni Türkiye'nin inşasıdır" diye konuştu.

Güzel: “Onların Anne ve Babalarına Seslendi”

Gazeteci Hasan Celal Güzel ise "Benim anladığım, onların anne babalarına hitap etti. ‘Yanlışlarını görün bizimle olun’ dedi. Bu çok önemli bir mesajdı bence" dedi.