Bugün medyada yer alan kırmızı ete su katılıyor haberlerine Tarım Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Söz konusu haberde kırmızı ete kimyasallarla enjekte edilen suyla yüzde 30'a kadar hacmin arttırıldığı iddia edilmişti.
İşte Tarım Bakanlığı'ndan açıklama
Bugün bazı basın yayın organları ve internet medyasında çiğ etlerin içerisine su enjekte edilerek ağırlığının artırıldığı şeklinde iddialara yer verilmiştir. Söz konusu iddialarla ilgili olarak aşağıdaki açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur.
Bakanlığımız programlı veya ihbar ve şikayete dayalı olarak gıda maddelerinin üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde denetimlerini yapmaktadır. Çiğ ete ağırlığını artırmak amaçlı su enjekte edilmesi mevzuata göre yasal değildir. Ancak Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğine göre mevzuatta izin verilen maddelerle et marine (terbiye) edilebilmekte olup, lezzet artırmak amacıyla marine edilmiş ürün ise ambalajlanmalı ve etiketinde bu bilgilerin belirtilmesi zorunludur.
Sonuç olarak, bugüne kadar yapılan denetimlerde çiğ ete su katıldığı yönünde bir tespit olmayıp, bundan sonraki denetimlerde bu yönde bir olumsuzluğa rastlanılması durumunda gerekli yasal işlemler yapılarak “tağşiş” kapsamında firmalar kamuoyuyla paylaşılacaktır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.